Lumen vesipitoisuus suuri, Perinteisten pääsiäiskukkien hoito-ohje niksit, Tuhkat käyttöön, Multajuttuja, ym. 15.4.2022

Lumen vesipitoisuus suuri, Perinteisten pääsiäiskukkien hoito-ohje niksit, Tuhkat käyttöön, Multajuttuja, ym. 15.4.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Lumen vesipitoisuus suuri – mitä on hyvä muistaa
  • Perinteisten pääsiäiskukkien hoito-ohje niksit
  • Tuhkan käyttö – erikoisia väitteitä -  perustietoa ja pari nyrkkisääntöä
  • Multajuttuja – tulossa webinaari
  • Pikkutaimien eli lokerikkotaimien jatkokasvatusohjeita
  • niksejä ja ideoita
  • kasvilampun käyttö taimikasvatuksessa.

Leppoisaa pitkäperjantaita täältä Puutarhalta

Oikeastaan aika kivakin asia, kun kevät saapuu hiukan tavallista varovaisemmin tänä vuonna. Normaalisti tähän aikaan saa ”lentää” pää-kolmantena-jalkana paikasta toiseen ja tasapainotella ulko- ja kasvihuone kiireiden kanssa. Nyt saa ihan rauhassa keskittyä tuonne kasvihuoneelle puuhailuun. Vaikka kovin tuota lumen sulamista odotan, niin enhän minä sille mitään voi, mutta omalle asenteelleni kylläkin. Odotan rauhassa, maa paljastuu, kun paljastuu ja onhan tässä vielä kesään aikaa. Käytännössä vielä kaksi kuukautta hyvää esikasvatusaikaa, ennenkuin uskaltaa kesäkukkia ym. istutella ulos. On tullut ehkä vain totuttua aikaisiin keväisiin vai onko se sitten vain kaipuuta päästä puuhailemaan tuonne pihalle ja puutarhaan jo. No varmaan molempia ja hyvä niin. 😍

Hiukan amppelijuttujakin jo istuteltiin yhdessä Willowin kanssa kasvihuoneella. On se sellainen epeli, että kiipesi itse tuonne kasvihuoneen pöydälle mukaan ja suorittamaan valvovaa ”työnjohtoa” hyvinkin tarkasti. Willowsta on kyllä kasvanut vuodessa sellainen puutarhakoira, että ei uskoisi. Se osaa jopa kulkea niin taitavasti taimien välissä, ettei yhtään mitään vahinkoa tule. Tosin kun jos kippurahännät ottaa tuonne mukaan, niin hetkessä olisi kaikki taimet ”latvottu”, nekin jotka ei sitä tarvitsisi. 😉 Katso miten tarkasti Willow seuraa, että amppelit menevät varmasti oikeille paikoille ja ovat hyvin tehtyjä. Oikein ”ammattikoiran” viileydellä. 🤣

Muuttolintuja ja suuria vesipitoisuuksia – varovaista liikkumista sulapaikoilla.

Alkuviikko oli kyllä mahtava muuttolintujen suhteen. Paljon matkaajia lensi yli ja osa jäi tähän ilahduttamaan. Jopa västäräkkikin ilmestyi pyrstöään keikuttelemaan maanantaina. Ja se on ollut aina varma merkki siitä, että sieltä on lämmintä kohta tulossa lisääntyvissä määrin ja lumet saa kyytiä.  En muista, että onko ollut puhetta tuosta lumen vesimäärästä tänä talvena? Sehän on ihan poikkeuksellisen suuri normaaliin vuoteen nähden. Puhutaan jopa yli 55 % vesimäärästä. Toki on isoja alueellisia eroja, mutta missä talvella satoi paljon ”vettäräntää”, niin huikea on tuo veden osuus. Yleisesti arvio taitaa olla, että vesipitoisuus on 15-30 % normaalia korkeampi läpi Suomen. No, oikeastaan tärkeää on nyt vain malttaa olla menemättä heti maan paljastuttua kävelemään puutarhaan, vaikka kuinka mieli tekisikin. Etenkin, jos maa on kovin savipitoista. Savimaa nimittäin tiivistyy todella herkästi nyt kun se on läpeensä märkää ja siitä taas seuraa turhaa murhetta jatkossa – monttuja ja maantiivistymiä. Savimaa kun ei ole niitä kaikkein helpoimpia aina muutenkaan, mutta kyllä savimaan kanssakin pärjää, kun sen ominaisuudet oppii tuntemaan. Ei liian aikaisin, mutta ei liian myöhäänkään pidä savimaalle mennä – kokemus on tätäkin asiaa minulle vuosikymmenten saatossa paljon opettanut, ja usein ihan kantapään kautta. 😉

PÄÄSIÄISKUKKIEN PAREMPI ELÄMÄ – LYHYT KERTAUS

Pääsiäisnarsissit ja tulppaanit maljakoissa ja tetet ruukuissa verannalla on toki jo olleet muutaman päivän. Katsotaanko lyhyesti, että millä ne kestää vieläkin paremmin ja voi myös uudelleen käyttää.

Tulppaanit:

Ostettaessa katsotaan lehtien ja kukkanuppujen väriä. Jos ne ovat ”haalean ja nahistuneen näköisiä”, niin silloin kimpulle ei ole odotettavissa pitkää maljakkoaikaa. Kokeillaan myös kevyesti nuppuja ja niiden kiinteyttä. Jos nuput ovat löysänoloisia, niin sekin kimppu kannattaa jättää ostamatta.

Kotiin tuotua kukat pidetään paketissa ja avataan vain tyvet paljaaksi. Leikataan niihin uusi imupinta terävällä veitsellä ja laitetaan ne huoneenlämpöiseen veteen ja annetaan niiden vetää vettä tunti-pari. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin kuin silloin, jos ottaa paketin heti auki.

Maljakkoon viileää ja puhdasta vettä. Pitkään oli vallalla ajatus, että jos maljakossa on paljon vettä, niin varret venyvät. Nykytietämyksen mukaan se ei pidä paikkaansa, vaan vettä voi olla maljakossa ihan reilusti. Suurempi ero tulee lajikkeista, huoneenlämpötilasta ja valosta, kuin veden määrästä. Pääasiana on, että maljakossa on aina puhdasta vettä tarpeeksi.

Jääpala niksi: Jääpalan kun laittaa maljakkoon silloin kun kukat ovat sisällä, niin se pitää veden kätevästi viileänä ja lisää kukkien maljakkoaikaa. 

Yöksi tai silloin kun niitä ei katsella ne on hyvä viedä viileään. Näin ne kestävät paljon pidempään hyvinä. Jos ilmat ovat tätä luokkaa kuin ne ovat nyt, niin kukat pärjää ihan ulkonakin.

Ja jos käy niin, että vesi on loppunut maljakosta, niin ei hätää. Tehdään vain samalla lailla, kuin tehtiin kun kimppu tuotiin kaupasta kotiin.

Narsissit:

Narsissien kanssa toimitaan melko lailla samoin kuin tulppaanienkin kanssa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.  Narsisseista kun valuu, etenkin varsien leikkuun jälkeen nestettä, niin se on hyvä ottaa huomioon. Eli kun varret on leikattu poikki kukkia ei laiteta heti maljakkoon, vaan annetaan varsista tulevan nesteen valua esim. pesualtaaseen. Puolisen tuntia tästä ne voidaan laittaa maljakkoon. Narsissimaljakon vesi kannattaa vaihtaa päivittäin ja mieluusti vielä hiukan pestä ruukun sisäpuolta samalla. Tuo neste nimittäin tukkii niiden solukot ja näin kukkien vedensaanti vaikeutuu. Samoin käy myös muille kukille, jos ovat samassa maljakossa. Narsissit onkin hyvä pitää omissa maljakoissaan. 

Ruukkunarsissit ( tete a tete)

Näiden luvataan kestävän -5 asteen pakkasia, mutta itse tiedän näiden selvinneen jopa yli -10 asteen pakkasesta.

Kastelua ei sovi unohtaa, vaikka sipulikukkina ei niin herkkiä olekaan. Liikaa ei toki kastella, etteivät sipulit mätäne.

Vinkki: Pakkasaamujen jälkeen, ruukuille on hyvä antaa hiukan vettä heti aamusta, näin ne toipuvat ”jäätymisestä” vieläkin paremmin.

Ja kukinnan jälkeen sipulit voidaankin sitten istuttaa maahan ja sieltä ne nousevat sitten jatkossa aina keväisin meitä ilahduttamaan.

  1. Usein pääsiäisen jälkeen marketit ja tavaratalot lähes lahjoittaa myymättä jääneet ruukkunarsissit. Ne kannattaa ottaa ja istuttaa penkkeihin. Sääli, jos menee hyvät sipulit suotta roskiin ja hukkaan.

Lyhyesti tiivistettynä:

  • viileä ja puhdas vesi,
  • viileä paikka ( ainakin yöksi)
  • uusi imupinta ennen maljakkoon laittoa ja
  • leikkonarsissit pidetään omassa maljakossaan.
  • teten sipulit säästetään ja istutetaan ulos keväällä myöhemmin
  • TUHKAA VAI EI ? KYLLÄ – KOHTUUDELLA TOKI JA MYÖS KOMPOSTIIN
  • Aika jänniä juttuja olen saanut kuulla viime viikolla tuhkan suhteen. On kuulemma kerrottu oikein ammattilaisen suulla, että sitä ei saisi levittää esim. hyötykasvimaalle, ainoastaan nurmikoille ja pensaille. No ei se nyt kyllä ihan niin ole – tuhka on loistava tuote ja ehdottomasti niitä ns. ”takaisin luontoon” tuotteita.
  • Minkä verran sitä sitten olisi hyvä laittaa?
  • Tuhkan koostumus toki riippuu hiukan, että mistä se on peräisin, mutta yleensä puhutaan ihan normaalista polttopuuntuhkasta, kuorta tms. harvemmin on kotona käytössä. Tärkeää, levitysmäärän lisäksi,  on muistaa, että tuhkassa ei ole lainkaan Typpeä ( N ), joten typpilannoitusta ei pidä unohtaa keväällä.
  • Sopivasta käyttömäärästä omassa puutarhassa kannattaa toki aina tehdä omat havainnot ja toimia sen mukaan. Jos nyt jotain nyrkkisääntöä voisi sanoa, niin 300-400 g / neliö / vuosi, voisi olla aika hyvä ja turvallinen määrä. Jos 1 litra tuhkaa painaa n. 200 g, niin litra / puolitoista / neliö olisi silloin se määrä. Ja tosiaan kyllä voit ja kannattaakin laittaa myös kukka- ja hyötykasveille. Tuhkahan muuten vähentää myös maaperän happamuutta, joka taas vilkastuttaa maaperän elintoimintoja positiivisesti myös pitkällä aikavälillä.  
  • Kompostiin? Kyllä!
  • Tämäkin on jännä aihe, kun aina välillä kuulee, että tuhkaa ei saisi laittaa kompostiin. Miksi ei? Päinvastoin. Toki tolkku pitää olla. Hyvä nyrkkisääntö siihen on, että sitä olisi hyvä lisätä joka kerta ja sen verran, ettei sitä huomaa. Eli joka kerta ja hiukan kerrallaan.

Vinkki -> Jos haluat varmasti tutkittua tietoa mm. tuhkasta, hiilestä, kahviporoista, jne. niin tuo Leenan ja Heikin Puutarhan parhaaksi kirja on siihen mitä parahin. Sivulta 70 eteenpäin on käsitelty mm. maankuntoa, lannoittamista niin eloperäisillä kuin kaupallisilla lannoitteilla, kompostin käyttöä, jne. Loistavaa ja tutkittua tietoa, maalaisjärjellisesti kerrottuna. Loistavaa luettavaa, luotettavan tiedon lähteeltä. Suosittelen.

 

Jos sinulla ei vielä tätä kirjaa ole tai haluat antaa aloittelevalla puutarhaharrastajalle yhden parhaista lahjoista – tutkitun tiedon – niin minulta saat tätä kirjaa edulliseen kerhohintaan tietty 24,90 € ( ovh 38,00) ) TÄÄLTÄ

MULTAJUTTUJA – TULOSSA WEBINAARI

Mullasta on myös taas ollut paljon puhetta ja on pyydetty siitä  samanlaista yhteenvetoa minkä tein muutama vuosi sitten. Silloin kirjoitin enempikin paitsi mullan (= kasvualustan) ominaisuuksista, eri kauppanimike multien eroja ja mitä muuta on hyvä ottaa huomioon. Perusasiathan ei toki ole muuttuneet mihinkään ja valtaosa kauppanimikkeistäkin on samat.

Tuon kirjoitukseni löydät postiarkistostani TÄÄLTÄ

Puhuin tästä multa-aiheesta myös Leenan kansa ja tähän liittyen Leenalla on nyt aikeissa koota tuhdimpi tietopaketti ja aiheesta pidetään sitten taas webinaarityyppinen luento. Ja jos et itse webinaariin pääse osallistumaan, niin se myös nauhoitetaan ja pääset katsomaan sen myöhemmin. Leena ei ihan vielä tiennyt koska webinaari on, mutta heti kun varmistuu, niin pidän sinut kyllä ajan tasalla. Tallenteesta myös.😊

PIKKUTAIMIEN JATKOKASVATUKSEEN VINKKEJÄ

Nyt kun jo useampikin pikkutaimi on valmistunut niin terhakkaan kuntoon, että on päässyt uusiin koteihin kasvamaan kerrataan vielä pari juttua, että onnistutaan varmasti.

  • istutetaan mahdollisimman pian kun taimet saapuu
  • 6-8 cm ruukku on yleensä sopivin
  • taimi tai kookosmulta
  • lämpötila aluksi ennemmin alle + 20 kuin yli
  • paljon valoa, mutta ei suoraa auringonpaisetta ennen kuin juurtunut kunnolla ( n 2-3 viikoa) . Led-kasvilampun alla paras tulos – valoa voi antaa läheltä ( ei polta) ja itse annan 16–20 h valoa.
  • ei opeteta taimia ”sukeltamaan” eli kastellaan vähän kerrallaan ja mieluusti alakautta ( muistat sen altakastelumatto tavan)
  • sumuttelua ja yksi todella hyvä tapa varmistaa onnistuminen on huputtaa ruukutetut taimet kaupan hedelmäpussilla, jossa on ilmareikä. Siinä taimet saa valoa ja kosteus pysyy ihanteellisena. Silloin tällöin vähän tuuletusta, ettei homehdu ja muutaman viikon päästä hupun voi poistaa. Tämä on hyvä konsti – suosittelen.
  • ensimmäiset viikot odotetaan rauhassa kasvin juurtumista, sillä uutta kasvua tulee vain hiukan, kunnes kasvi on juurtunut ns. läpi. Mutta sen jälkeen sitä sitten tuleekin ja vauhdilla.
  • Lannoitus -> n. 50 % väkevyydellä ensimmäisen kuukauden.
  • Toivomus -> Jos et ole hirmu kokenut turveruukkujen käyttäjä, niin suosittelen, että istutat taimet muoviruukkuihin. Turveruukkujen kanssa kosteuden hallinta on erittäin haasteellista ja turhan usein taimien käy huonosti. Ideana turveruukut ovat hyvä, mutta rehellisyyden nimissä, niin kyllä ne haastavia kotiolosuhteissa ovat.

 

Jos tarvitset hyviä esikasvatus ruukkuja niin näitä minun käyttämiä ”kestäviä ja pestäviä” kasvatusruukkuja ( 8 cm – musta, pinkki ja vihreä) löydät pikkupaketeissa ( 20–24  kpl / 5,90 € ) TÄÄLTÄ. Niissä on mm pohjan rei’itys suunniteltu niin, että myös altakastelu onnistuu täydellisen hyvin.  

Ja sitten vain nautitaan kasvusta ja istutellaan isompiin ruukkuihin / amppeleihin / ulos sitä mukaa, kun ilmat suosii.

Kaikkiaan tuo esikasvatus on aivan mahtavan ihanaa aikaa, kun saa joka päivä seurata näiden kehittymistä ja niistä tulee hirmu ”omia” ja rakkaita koko kesäksi, joistakin jopa vuosikymmeniksi.

pelakan kuva

pari palautetta / vinkkiä vielä

 

Kristiina laittoi kuvan, kuinka upeasti on pelargonin taimi kasvanut kasvilampun alla. On upeat ja terveet värit ja lehdet, eikö vain?

 

Armi tyttö oli taas isänsä Mikan kanssa istuttaneet  amppelimansikka Rian taimet jo suoraan amppeliin ja ideoineet tämmöisen ”hupun” eli isosta vesipullosta askartelivat yhdessä suojan mansikan taimille. Tuon ison pullon alle mahtui kaikki 3 taimea hienosti. Pullo puoliksi ja pienet ilmareiät yläosaan ja ”kasvikello” on valmis. Näissä pysyy kosteus ja muodostuu myös hyvä mikroilmasto taimien kasvulle. Loistava idea käytettäväksi muillekin, vinkkaa Mika ja Armi. Ja minä veikkaan, että Armi saa syödä ensimmäiset mansikat tänä kesänä jo ennen juhannusta. 🍎🍎🍎

KASVILAMPUN KÄYTTÖ TAIMIKASVATUKSESSA

Kasvilampun käytöstä taimikasvatuksesta on myös kysytty ohjeita ja nyt puhun siis vain tästä minun led-kasvilampusta. Joka on siis ammattimalli ja meillä yksinoikeudella kuluttajamyynnissä.

Lyhyesti:

  • lamppua voit ja kannattaa käyttää aina siementen idätysvaiheessa ja koulittujen taimien kasvatuksessa.
  • lamppu saa olla hyvin lähellä kasveja -> mitä lähempänä, sitä paremmin valotehoa taimille.
  • yleensä annan taimille valoa niin, että aikaistan aamua ja jatkan iltaa. Jos pilvisiä päiviä tai ikkunaton paikka, niin annan palaa yhtäjaksoisesti vähintään 16 tuntia, joskus jopa 20 h.
  • näillä sähkönkulutus niin pientä, että raaskii polttaa vaikka enempikin.
  • tämän avulla taimettuminen on tasaista ja nopeaa sekä taimista tulee erittäin napakoita ja hyvin kehittyneitä – lamppu on siis mitä parahin sijoitus ja salaisuus hyviin taimiin sekä hyvinvoiviin huonekasveihin. 😊

Ja onhan tämä lamppu ihan ihmeitä tekevä tuolla talvehtimisnavetassakin. Kävin äsken nappaamassa tämän kuvan tuolta. Nämä kasvit on olleet siis talven tuolla viileässä navetassa ja kasvilamppu on palanut niille muutaman tunnin aamuisin ja iltaisin. Katso miten nämä kaikki on talvehtineet loistavasti, suorastaan kasvaneet, vaikka lämpötila on ollut vain +5 asteen paikkeilla ja pelkkää vettä / lunta saaneet koko talven. Sitruuna teki jopa satoa, eucalyptus on ihan vihreä, jouluruusu kukkii, bambu on vihreämpi kuin syksyllä sinne viedessä, jne. Kyllä valon laadulla on väliä, eikö vain!

Lamppuja on vielä jokunen jäljellä tälle keväälle, joten jos haluat, niin saat tämän led-kasviammattilampun joko johdolla ( suosittelen) tai ilman TÄÄLTÄ

VOIKO NUO PERENNOJEN LOKERIKKOTAIMET MUKA KUKKIA JO ENSIMMÄISENÄ VUONNA? JA MIKSI NE ON NIIN EDULLISIA?

Viime sunnuntaina esittelin muutamia perennojen lokerikkotaimia ja kerroin että näistä valtaosa kukkii jo ensimmäisenä vuonna. Hiukan oli epäilyjä asian suhteen, mutta kyllä se vain nykyinen kasvinjalostus on edennyt niin huimasti näissä, että kyllä ne vain kukkivat. Kävin ottamassa juuri kuvan tuosta korukurjennokka taimialustasta ja katso, ne kukkivat jo nyt. 😊  Pirjo kysyi myös että ”miksi ne sitten ovat noin edullisia? Kun nyt saa kolme - neljä jopa viisi taimea samaan hintaan kuin mitä normaalisti maksaa yksi ruukkutaimi”! No syy on hyvin yksinkertainen eli näitä kasvaa yhdellä neliöllä monin verroin enemmän kuin ruukkutaimia ja silloin esim. lämmityskulut per taimi on vain murto-osa. Kasvatusaika on myös paljon, jopa vuoden-kaksi lyhyempi, kuin perinteisellä ”jaa & ruukuta” menetelmällä. Samoin kuljetus ym. kustannukset ovat paljon pienemmät ja ne kaikki ”kaatuu” siis kotikasvattajien eli sinunkin eduksesi. Ei varmaan huono asia. 😉 Toki kaikkia monivuotisia ei saa lokerikkotaimina, mutta ne mitä saa, niin on kyllä fiksu valinta. Ja näitä ne käyttävät nykyisin monet perennaviljelijät kautta maan muutkin. Tosin muut ei taida myydä näitä lokerikkotaimina vaan ainoastaan keväällä/kesällä kasvatettuina ruukkutaimina.

Minun koko monivuotisten esikasvatettujen lokerikkotaimi valikoimani näet -> TÄÄLTÄ  Käypä katsomassa, vaikka itse sanonkin, niin aika laaja valikoima nykyisin ja vaikket tarvitsikaan, niin ainahan voi inspiroitua. 😊

Niin, eikä pelkästään perennoja vaan nyt myös joitakin köynnöksiä on jo saatavilla myös edullisina lokerikkotaimina.  

 

Esimerkiksi tätä upeaa Kärhö ”taigaa” saat nyt  3 kpl vain 19,95 € ( ovh 29,95)  eli vain 6,65 € / taimi. -> TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä taidan mennä takaisin tuonne kasvihuoneelle jatkamaan istutus ja koulintapuuhia sekä kuuntelemaan muuttolintujen iloisena kiihtyvää luonnonkonserttia. Näitä päiviä on tullut niin odotettua taas koko talvi, että ei voi kuin hymyssä suin katsella ja kuunnella kevään tuloa – vihdoinkin. 😍

Tänä vuonna en muuten leikannut ensimmäistäkään pajunkissaa maljakkoon. Mietin, että kun päivät nyt lämpenee lämpenemistään ja ensimmäiset pörriäiset ovat ihan kohta liikkeellä, niin oikein muuta ravintoa niille ei nyt ole tarjolla. Joten ne sai nyt jäädä kasvamaan ja pörriäisten iloksi. Nuo pörriäiset ja niiden hyvinvointi, kun on asia jota emme saa unohtaa. Hiukan olen pelon sekaisin tuntein kuunnellut, että niistä puhuminen ja niistä välittäminen ei olisi enää yhtä ”muotia” kun se on ollut muutaman vuoden. Toivottavasti olen väärässä, sillä totuus on kuitenkin toinen eli niistä meidän pitäisi entistä enemmän pitää huolta eikä vähiten tämän maailman menon takia. Onneksi myös toisenlaisia puheita olen kuullut ja ihan oikeita tekoja ja suunnitelmia tulevalle kesälle.  Näitä kukkaniittysiemenmattoja kun on varattu nyt jo ennätystahtiin. Ja ehkä yksi mukavimpia yllätyksiä oli kun yritys tässä taannoin varasi näitä kukkaniittyjä  annettavaksi kesälahjaksi työntekijöilleen. Oli hieno ja vastuullinen idea heiltä. Iso 👍 heille! Varmasti saavat paljon hyvää palautetta ja hyvää mieltä

 *******************************

Kevät lumen sulattaa,
Auringossa sulaa maa.
Talven valta raukeaa,
lehtisilmut aukeaa.
Linnut saapuu pohjoiseen,
maahan vielä hiljaiseen.
 
Juha Parkkinen
*******************************
Mukavaa pitkäperjantaita ja ihanaa pääsiäistä sinulle hyvä ystäväni.
Toivotteleepi leppoisa
Puutarhurisi
Juha