Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Lokakuisessa puutarhassa
- Syksyn ruskaa ja vaahteranlehtiruusuja
- Vuoden positiivisin suomalainen - äänestys päättyy sunnuntaina
- Kuukauden horoskooppi - peltolemmikki
- Talvivalkosipuleiden istutusaika lähestyy
- Amaryllikset ja tasetit nyt tilattavissa
Syksyistä huomenta puutarhalta
Lokakuu, kurakuu, loskakuu... Tällaisilla nimillä lokakuuta kutsuttiin ennen, ehkä kutsutaan vieläkin, tarkoittaahan lokakuu loskaa ja kuraa ja kait oletuksena on ollut, että lokakuulla alkaa kurjat ilmat. Tänään tuo kurjan ilman maine ainakin täällä etelässä on kaukainen ajatus. Lähdin poikkeuksellisesti varttituntia etuajassa ajelemaan töihin, pimeys oli hämmästyttävä, miten paljon varttitunti voikaan vaikuttaa valon määrään. Lämpömittari näytti kuitenkin +12, leppoisan lämmintä, ajankohtaan nähden. Nyt kun kello on edennyt tunnin ja katselen ulos, siellä on rauhallisen tyyntä, ikkunasta näkyvät pellot ovat vihreät kuin kesällä.
Pyysin Juhalta, että hän lähettäisi jokusen kuvan merkeissä terveisiä pohjoisesta ja sainkin kuvat. Sitä ei tule ajatelleeksikaan, kuinka iso maa Suomi on, kuinka meillä täällä etelässä on vielä täysi ruska ja lämpöasteita päälle +10 asteen ja pohjoisemmassa asteita on enää muutamia plussan puolella ja maa peittynyt ensimmäisistä lumihiutaleista.
Koska Juha on yhä pohjoisessa huiputtamassa tuntureita, narraamassa kaloja ja nautiskelemassa nokipannukahveista nuotiolla, niin perjantaipostivastuussa tällä viikolla ovat toimistopuutarhurit.
LOKAKUISESSA PUUTARHASSA
Syksyn edetessä puutarhan työt alkavat hiljalleen vähetä ja pääsemme kohta huilimaan ja keräämään voimia tulevaa kevättä varten. Viimeisiä perennoja ja pensaita istutetaan maahan, sipulikukkien istutuskausi alkaa olemaan parhaimmillaan ja kun ilma vielä vähän viilenee, pääsemme istuttamaan valkosipulit.
Kun istutustyöt on tehty, siivotaan kukkapenkit; kitketään vielä kerran rikkaruohot pois, kantataan penkkien reunat, mikäli siihen on tarvetta. Halutessasi voit leikata myös perennat matalaksi, kunhan vain pidät huolen, että lehdet ovat kunnolla lakastuneet. Onttovartiset kasvit kannattaa miltei vain taittaa, ettei varren sisään pääse vesi. Nurmikon voi vielä kertaalleen leikata ja lehdet haravoida, mutta muistetaan myös ne maan matoset, jätetään heillekin vähän evästä talven varalle, eikä haravoida jokaista lehdenmurusta myöten. Talvisuojia ei vielä kannata laittaa paikoilleen, sitten vasta, kun maan pinta on kohmettunut, mutta toki voimme jo tehdä ennakkovalmisteluita, laittaa mahdolliset tukikehikot paikoilleen, minkä ympärille suojat viritetään, oli ne tuet sitten havuja tai pakkaspeitto.
Kun kaikki piha-askareet on tehty, tyhjennetään vielä vesiastiat ja kasteluletkut, pestään kastelukannut ja muut työvälineet. On sitten keväällä mukavampi aloittaa työt, kun on puhtaat työvälineet käytettävissä. Eikä tietenkään unohdeta kasvihuoneita, nekin on hyvä syksyn tullen putsata huolella, on sitten keväällä parempi aloittaa uusi kasvihuonekausi.
SYKSYN RUSKAA JA VAAHTERANLEHTIRUUSUJA
Pohjoisessa on ollut kaunis ruska tänä syksynä, mutta myös me etelän asukit olemme saaneet nauttia ruskasta. Vaahterat hehkuvat keltaisen ja oranssin sävyissä, haavat loistavat kirkkaankeltaisina, samoin kuin koivut. Sitä ei voi kuin ihastella, kuinka luonto osaakaan värittää maiseman.
Mitä ruska sitten oikeastaan onkaan? Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on lehtensä varistavien kasvien syksyistä väriloistoa. Miten ruska sitten syntyy? Ruska alkaa kehittyä, kun lämmön ja valon vähenemisen yhteisvaikutuksesta lehtien yhteyttäminen loppuu ja niissä oleva lehtivihreä alkaa hajota ja lehtien sisältämät muut väriaineet pääsevät näkyviin.
Värikkäät lehdet ovat myös oiva materiaali askarrella erilaisia syyskoristeita, vaikkapa sitten kransseja tai vaahteranlehtiruusuja.
Mikäli et ole vielä kokeillut tehdä vaahteranlehtiruusuja, niin katsopa alla oleva video, sieltä löytyy hyvät ohjeet oman "kukkakimpun" tekoon.
VUODEN POSITIIVISIN SUOMALAINEN - ÄÄNESTYS PÄÄTTYY SUNNUNTAINA
Vuoden Positiivisimman suomalaisen äänestys päättyy tulevana sunnuntaina 10.10.2021.
Mikäli et ole vielä antanut omaa ääntäsi suosikillesi, niin vielä ehdit äänestää ja tehdä samalla hyvää, sillä äänestyksen tuotto lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen eli Nenäpäivälle, joka tekee töitä maailman lasten paremman tulevaisuuden puolesta.
KUUKAUDEN HOROSKOOPPI - Peltolemmikki 8.10.- 12.11.
Vaatimaton olemuksesi kätkee salattua suloa. Nuoruutesi nupussa saatat tuntea itsesi punastelevaksi seinäkukaksi, mutta jo varhain kukintosi kypsyy ihanaan sineensä. Et oikein osaa valita elämänuraasi, vaan hajotat itseäsi moneen suuntaan. Onnistut kuitenkin pitämään rönsyilyn hallinnassa ja lopulta monet mielenkiinnon kohteesi osoittautuvat hyvin hedelmällisiksi. Sinua pidetään hieman epävarmana ja mitättömänä, mutta ken sinuun tutustuu, hurmaantuu lempeään sineesi. Hiljaisuutesi rakentaa ympärillesi salaperäisyyden verhon. Viihdyt kuitenkin mainiosti ihmisten lähellä, vaikka et seurueen keskipisteenä. Pidät maaseudun rauhasta ja kuljeksit mielelläsi tutuilla pelloilla ja kallioilla. Yllättävä menestyksesi saattaa aiheuttaa kateutta ja sinuun liitetään tarinoita, synkkää draamaakin. Kuiskitaan, että neidolleen kukkiasi poiminut nuorukainen horjahti vuoksesi virtaan ja huusi ennen hukkumistaan: älä unohda minua. Tämä nimesi tunnetaan monilla kielillä. Lähipiirissäsi sinusta ollaan monta mieltä, riippuen siitä kuka puhuu: ikävänkukka, muistiainen, orpolapsenkukka, lemmenkukka. Itse et tunne olevasi kovinkaan kohtalokas, pidät niin onnesi kuin murheesikin omanasi. Suuripiirteisenä luonteena et piittaa puheista. Sukunäkö on teillä perinteisesti vahva piirre ja itse tiedät, että onneton tarina liittyy rannalla asuvaan serkkuusi Luhtalemmikkiin. Sinua huvittaa, että harva tietää todellisen taustasi. Sen, että tieteellinen nimesi merkitsee hiiren korvaa. Hoida itseäsi, niin säilytät kukkeutesi pitkään. Pystyt tuottamaan kukkia koko kasvukautesi ja herätät ihastusta vielä kypsälläkin iällä. Vartesi on kovin hento, pidä huoli selkäsi kunnosta.
PIHAMAAN EI TOIVOTUT VIERAILIJAT
Niin mukavaa kuin jänisten ja rusakoiden temmellystä onkin seurata, niin siitä huolimatta emme mielellään niitä pihamaallemme huoli, sillä niillä on paha tapa rouskutella mm. puiden ja pensaiden oksia.
Pia laittoi meille taannoin mainion vinkin, kuinka hän on saanut ei toivotut pitkäkorvat pidettyä poissa puutarhasta. Tässä hänen vinkki:
Haluan jakaa oman vinkin rusakoiden/jänisten karkottamiseen pihalta. Tähän käy mainiosti kaikki vanhat ja pahantuoksuiset hajuvedet 😊 Niitä kun suihkii kukkapenkin laitamiin (piha alueen reunoille) muutaman kerran alkukesän-kesän aikana niin eipä näy enää pitkäkorvia. Testattu nyt parina kesänä ja toimii! Ennen rusakko nukkui minun kukkapenkissä, vaan eipä enää ole näkynyt.
Kiitos Pia vinkistä!
Vaikka Pia pitikin pitkäkorvia poissa kesäisestä kukkapenkistä, niin sama niksi toimii myös muinakin vuodenaikoina.
Onko sinulla jokin vinkki, jolla pidät pitkäkorvat tai muut ei toivotut vierailijat poissa pihamaalta ja kasvien kimpusta?
TALVIVALKOSIPULEIDEN ISTUTUSKAUSI LÄHESTYY
Kun perennat ja syyssipulit on saatu maahan, on aika talvivalkosipuleiden. Niiden paras istutuskausi alkaa, kun maan lämpötila laskee alle +5 asteen.
Ljubasha-valkosipulit ovat erittäin maukkaita ja aromikkaita. Yhdessä sipulissa on keskimäärin 5-7 kynttä.
Mikäli et saa kaikkia valkosipuleita mahtumaan maahan, voit huoletta syödä loput valkosipulinkynnet, sillä niiden kasvatuksessa ei ole käytetty torjunta-aineita.
Kokeile myös
Helppoa valkosipuliöljyä:
Tarvitset vain desilitran verran oliiviöljyä, 4-5 isohkoa valkosipulin kynttä, ripauksen suolaa ja mustapippuria, ruokalusikallisen sitruunamehua ja kuivattua oreganoa maun mukaan.
Ja valmistushan on helppoa kuin mikä: pilko kynnet öljyn sekaan, lisää mausteet ja sitruunamehu. Anna hetken tekeytyä ja käytä vaikkapa salaattikastikkeena tai pizzan päällä.
JOULUKUKAT NYT TILATTAVISSA
Amarylliksista on tullut paljon syksyn aikana kysymyksiä, että eikö niitä tänä syksynä olekaan myynnissä? Mistä minä nyt saan sipulit?
Ei syytä huoleen, me pidämme huolen tänäkin vuonna siitä, että pääset kasvattamaan amarylliksiä, niin itsellesi, kuin ystäville ja sukulaisille lahjaksi.
Amaryllikset ja muut joulukukat löydät TÄÄLTÄ.
*******************************
sillä silloin jokainen lehti on kuin kukka"