Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Kuu kiurusta kesään – lujbashatkin nousivat jo katsomaan kevättä
- Muuttolintujen seurantaan ja tunnistamiseen apuohjelmaa uudistui
- Siementerveys / kasvitauti keskustelu käy kiivaana – otetaan rauhassa ja mennään kasviterveys edeltä.
- Ei salaliittoja, ihan oikeita ja helppoja ohjeita Ruokavirastolta.
- Uusia omenapuita vanhoista / perinnepuista – ohjeet ja vinkit sekä pari osoitetta, joissa homma onnistuu varmasti
- Pääsiäinen lähestyy – mennäänkö rairuoholla vai maissilla? Jos maisseilla, niin kylvöpuuhiin ihan lähipäivinä. Vinkit siihen.
- Kaksi tärkeää asiaa esikasvettujen / koulittujen taimien onnistumisen taetta - kastelu ja lämpö. ☝
- Kevätmessuille? Leenalla huomenna kaksi luentoa ja paikalla muutenkin.
- Puiden istututuswebinaarin tallenne nyt katsottavissa. Myös chat kysymykset ja vastaukset. Ei maksa, eikä tarvitse rekisteröityä – katsoa vaan ja saada alan parhaat neuvot ja niksit käyttöön. Minä tarjoan. 🙏
- Kevään merkkejä, ai että ☀🌷😍
Touhukkaita kevätterveisiä täältä Puutarhalta !
”Kuu kiurusta kesään” , tuttu sanonta ja jos se pitää paikansa, niin kuukauden päästä on kesä. Kuulin nimittäin ensimmäiset iloiset kiurujen liverrykset toissa päivänä ja tuota iloista liverrystä olen saanutkin kuunnella lisääntyvissä määrin joka päivä. Töyhtöhyypät, hanhet ja monet kevään ensimuuttajista on ilahduttanut nekin. On tämä aivan ihanaa, kun keväänmerkkejä on jo nyt näin paljon ilmassa, vaikka oikeastaan tämmöisiä lämpötiloja olisi lupa odotella enemmän vasta ensikuun lopulla, kuin nyt. Mutta yhtään en laita vastaan, päinvastoin.☀🌱😍
Ja vaikka tänään päivä onkin harmaa ja vähän tihkusateinen, niin hyvälle mielelle tulee helposti tänäänkin. Ei tarvinnut, kun käydä katsomassa, että mitä kuuluu talvivalkosipuli pellon ”Ljubashoille” ja niillehän kuului vallan hyvää. Taitaa olla taas aika lähellä 100 % talvehtiminen takana. 🧄🧄🧄👌👍🎯
Melkein, ettei vesi jo herahtanut kielelle, kun nuo versot näki. Mitenhän sitä taas maltaa varttua sen muutaman kuukauden, että pääsee ensimmäiset skeipit korjaamaan. Puhumattakaan sitten kun pääsee uuden sadon kynsiin kiinni. Ai että. 🧄🤤

MUUTTOLINTUJEN KEVÄT SEURANTA – TUNNISTUSOHJELMA PÄIVITTYI.
Tästä hauskasta ja kätevästä puhelimeen ladattavasta ohjelmasta taisi olla jo viime keväänä puhetta. Tuon avulla on hauska ja kätevä tunnistaa lintuja äänen perusteella ja samalla ( halutessaan) luovuttaa havaintoja yliopistolle kevätseurantaa varten. Tuo ohjelma on nyt viikolla päivittynyt entistäkin paremmaksi, joten jos sinulla on tuo app, niin se kannattaa käydä päivittämässä tai asentamassa ihan kokonaan. Lisää ohjeita ja tietoa tuosta löydät TÄÄLTÄ
SIEMENKESKUSTELUT KÄY KIIVAINA – RAJOITUSTEN JA OHJEIDEN TARKOITUS ON SELVÄ – KASVINTERVEYS, EI SIEMENKAUPPIAIDEN.
Kovasti tuntuu taas olevan keskusteluissa ns. omien siementen kasvattaminen, myynti tai lahjoitus muille harrastajille. Onko se laillista vai ei. Mitä riskejä niissä oikeasti on. jne.
Ei tämä ole niin vaikea, eikä ollenkaan hankala asia, kun mitä niistä näyttää tuolla syntyvän.
Katsotaanko mitä Ruokavirasto ohjeistaa:
Kasvinterveyden ja siemenkaupan lainsäädäntö vaikuttaa siihen, mitä kasveja tai siemeniä saat myydä yksityishenkilönä harrastustoimintana.
Ammattimaisille toimijoille et voi myydä kasveja tai siemeniä, jos et ole itse rekisteröitynyt ammattimaiseksi toimijaksi.
Harrastustoimintana saat kasvattaa ja myydä toisille yksityishenkilöille
- kesäkukkia,
- viherkasveja,
- vihannesten taimia, yrttien taimia,
- koristekasvien siemeniä ja
- alle 10 000 eurolla per vuosi muita taimitarhakasveja (puut, pensaat, perennat) kuin tulipoltteen isäntäkasveja.
Alla luetellut kasvit ja siemenet ovat tiukemmin säädeltyjä, ja niitä et saa kasvattaa tai myydä edes harrastusluonteisesti ilman että kuulut valvonnan piiriin ja noudatat lainsäädännön vaatimuksia.
Näiden kasvien ja siementen kasvatus ja myynti vaatii aina rekisteröitymisen Ruokaviraston rekisteriin:
- vihannesten siemenet
- siemenperuna
-
tulipoltteen isäntäkasvit, mukaan lukien varteoksat, pistokkaat yms. (omena, päärynä, pihlaja, tuomipihlaja, orapihlaja, tuhkapensas, ruusukvitteni)
- tulipoltteen isäntäkasveilla on aina käytettävä suoja-aluekasvipassia (PZ).
Tämän ohjeistuksen ( linkkeineen) löydät TÄÄLTÄ
Lisäksi Ruokavirastolla on hyvät ”Kasvinterveystietoa puutarhaharrastajalle” sivut.
Näiltä sivuilta löydät tietoa siitä, miten puutarhaharrastaja voi edistää kasvinterveyttä, ja millä ehdoilla kasveja voi tilata tai tuoda ulkomailta.
Ruokaviraston kasvintuhoojahausta voit hakea tietoa karanteeni- ja laatutuhoojista. Ne ovat lainsäädännössä säädeltyjä kasvintuhoojia, joiden valvonnasta Ruokavirasto vastaa.
Ohjeet kasvien tilaamiseen ja tuomiseen ulkomailta löydät Ruokaviraston verkkosivuilta:
- kasvien tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista
- siementen tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista
- kasvien tuonti matkatavarana
Nämä sivut ( siellä on paljon lisääkin tietoa ja videoita) löydät -> TÄÄLTÄ
Noilta kahdelta Ruokaviraston sivuilta löydät siis tarvittaessa voimassa olevat tiedot ja säädökset.
Ja vaikka nyt jotkut kovasti epäilevätkin, että noiden ohjeiden ( mm. tomaatin kasvatus kaupasta ostetuista tomaateista ja niistä otetuista siemenistä) on vain siemenkauppiaiden ajamaa pelottelua, niin ei se ole. Kyllä se vaara noiden tautien ja tuholaisten suhteen kannattaa ottaa ihan vakavasti. Ei se kumminkaan koske kuin muutamia kasveja ja niidenkin siemeniä, mukuloita ( perunat) sekä taimia on kyllä saatavina terveinä ja tarkastettuina ihan jokaisesta vastuullisesta puutarhamyymälästä, eikä ne ole edes kalliita.
Esimerkiksi…
Eihän se ollut kuin muutama löydös espanjasiruetanoista -90 luvulla, mutta ”ei se haittaa” asenteen seuraukset ovat nyt sitten nähtävissä turhankin laajasti ja valitettavan pysyvästi… 🤦
Ollaan siis vastuullisesti fiksuja ja pidetään omalta osaltamme huoli ja hyvä mieli, että kasvatetaan puhtaita ja terveitä kasveja ja unohdetaan nuo ”kikkakolmoset” ym. Eikö vain! 👍🙏🌱☀🤝
UUSIA PUITA VANHOISTA OMENAPUISTA
Jos sinulla on omenapuu, joka alkaa olemaan jo ehtoopuolella tai muuten vain haluat kyseistä puuta lisää esim. suvun perinnepuu, niin nyt olisi siihen oivat hetket. Tai oikeastaan aika viimehetket tälle keväälle.
Kasvatus tapahtuu siis varttamalla haluttavan puun versot sille sopivaan perusrunkoon.
Tähän tapaan:
- leikattavat versot ovat viime vuoden versoja ja lepotilassa
- versot leikataan n. 20-30 cm pitkinä
- lyijykynänpaksuinen verso on ihanteellisin, mutta ohuemmatkin käy.
- versoja leikatessa pakkasta ei saisi olla 5 astetta enempää, mielellään plusasteita
- Jos sinulla on useampia lajikkeita, niin jokainen lajike kannattaa kääriä muovin sisään ja laittaa kunnon nimilappu niin versojen sekaan kuin ulkopuolellekin.
- Ja sitten vain versot viileään esim. kellariin. Tai ulos, lumen suojaan, mutta sitten ne kannattaa laittaa johonkin ”jyrsijä” varmaan laatikkoon vielä.
- sitten vain varttaminen ennen kasvukauden alkua.
EI UUSIA VERSOJA? – EI HÄTÄÄ, PELÄSTYTETÄÄN HIUKAN
Joskus puut ovat niin vahoja, että uusia versoja ei ole tullutkaan edellisenä kesänä. Siinä tapauksessa voidaan hiukan ”houkutella” uusia versoja ensikesälle. Leikataan / sahataan muutama vanhaoksa poikki, niin puu siitä sen verran yleensä ”pelästyy”, että ensi kesänä uusia versoja sitten tulee ja niistä saat sitten varrenokset ensikeväällä.
ENTÄ JOS ITSELLÄ EI OLE AIKAA, TAITOA TAI PERUSRUNKOJA – APUA LÖYTYY KYLLÄ.
Näitä varrennoksia, jos ei itselläsi ole aikaa tai mahdollisuutta tehdä, niin ei hätää, apua löytyy kyllä. Joko paikkakunnalta olevilta puutarhoilta tai sitten ihan ”lähetä ja tilaa” tyyppisesti onnistuu myös.
Esimerkiksi Hirvensalmen taimistolta tai Blomqvistin taimistolta molemmilta löytyy ammattitaitoa vuosikymmenten kokemuksella ja varmasti tulee hyvä lopputulos.
PÄÄSIÄINEN LÄHESTYY – MENNÄÄNKÖ RAIRUOHOLLA VAI MAISSILLA?
Se olisi kolmeviikon kuluttua jo pääsiäinen. rairuohoilla ei ole vielä kiirettä kylvää, mutta maissit kannattaa kyllä jo ensiviikolla kylvää, niin ehtivät sopivan tuuheiksi pääsiäiskukolle sitten. 😉
Maisseista olen jo useammankin vuoden ”kukolle pesän kasvattanut” ne kun voi sitten jatko kasvattaa vaikka komeiksi ruukkukasveiksi kesäksi.
Tähän tapaan:
- olen laittanut tavalliset popcorn jyvät veteen likoamaan yön yli.
- laakeaan astiaan laitan tavallista kukkamultaa ja kastelen mullan hyvin.
- lionneet jyvät levitän pintaan ja laitan päälle ohuen kerroksen vermikuliittia. Välttämätöntä se ei ole, mutta auttaa kosteuden hallinnassa ja onhan se kivan näköistä.
- sumuttelen vielä kylvöksen ja laitan muovihupun päälle ja astiat lämpimään paikkaan ( + 22 -> )
- kun versot on nousseet muutaman sentin, niin otan muovihupun pois ja siirrän astiat valoisalle paikalle esim. ikkunalaudalle.
- kasteluun riittää pelkkä vesi, mutta jos kasvatat näistä isompia terassikasveja, niin sitten kannattaa myöhemmin hiukan lannoittaaki

NÄISTÄ EI, MUTTA SATOA TUTTAVAAKIN LÖYTYY
Satoa näistä kaupan popcornia jyvistä harvemmin meidän oloissamme saa, mutta jos haluat kesällä kasvattaa maisseja niin minulla on nyt tuota erityisen nopeaa ja makeaa ’ EarlyBird ’ lajiketta saatavilla.
Sokerimaissi EarlyBird 50g ( n. 500 siementä) 24,95 € ( ovh 49,75 ) – 50 % -> TÄÄLTÄ
KOULITUT / ESIKASVATETUT TAIMET – EI HUKUTETA EIKÄ SAUNOTETA
Tämän sinä nyt tiedätkin, mutta on niin hauska tuo Minnan piirtämä kuva, että ajattelin sen laittaa, jos vaikka haluat sen jollekin aloittelevalle taimikasvattajalle muistutukseksi laittaa.
Eli etenkin pienet joko koulitut tai esikasvatetut taimet ( joita muuten nyt lähetetään jo hiljalleen kiihtyvää tahtia täältä, kun kasvavat niin vallan hyvin) niin on oikeastaan kaksi tärkeää seikkaa, joiden avulla joko onnistuu tai ei.
- ei hukuteta eli ei kastella liikaa, ennemmin jopa hiukan liian kuivana kuin yhtään liian märkänä. Tämä on se yleisin syy, miksi taimet kuolevat.
- toinen on lämpötila. Kylvöajan, yli + 20 astetta unohdetaan nyt ja pidetään taimet ennemmin alle + 20 asteessa. Näin ne saavat rauhassa juurtua ja niistä tulee vahvoja ja hyviä taimia. Lämpötilalla ei kannata yrittää kasvua kiirehtiä tai saada parempaa lopputulosta, käy nimittäin yleensä juuri toisinpäin. Sitten kesällä sitten lämpöä saa olla vaikka kuinka, kun kasvit ovat isoja ja juurtuneita.

Itse suosin nyt esikasvatusvaiheessa kasvihuoneella lämpötiloissa päivällä + 20- +22 astetta ja yöllä +12 - +15 astetta. Tulee napakat taimet ja hyvät juuret. 🌱☀🤝
KEVÄTMESSUT – LEENA LAVALLA HUOMENNA
Jos olet huomenna menossa kevätmessuille, niin käyhän moikkaamassa Leenaa myös. Leena on huomenna Puutarhalavalla luennoimassa.
klo 11 – 11.30 aiheena: Lämpenevää puutarhassa – kasvien kasvuun vaikuttavat tekijät puutarhassa.
klo 12.30-13.00 aiheena: puun istutus – vinkit elinvoimiseen kasvuun
Ja muutoin tavattavissa Puutarhaliiton osastolla.
ps. kannattaa kysäistä kevään kirjoista, Leenalla saattaa olla niitä mukana… 😉
STUTUSWEBINAARIN TALLENNE NYT NÄHTÄVILLÄ
Tuo muutama viikko sitten ollut ( ja hirmu suosion saanut) puiden istutuswebinaarin toivottu tallenne on nyt valmis.
Mukana (lopussa) on nyt myös tilaisuuden aikana tulleet chat kysymykset ja vastaukset niihin.

Tämä eikä maksa mitään, eikä tarvitse kirjauta eikä mitään muuta kuin katsoa ja kuunnella asiantuntijoiden parhaat vinkit. Ja voin muuten sanoa, että kannattaa katsoa, on täyttä asiaa joka minuutti. 👍
Tallenne löytyy nyt siis TÄÄLTÄ
Vaan nyt minä lähden tuonne ulos katselemaan kevään merkkejä ja nauttimaan tuosta kaikesta mitä luonto nyt tarjoaa ja etenkin siitä, että mikä ihana aika onkaan alkamassa. uusi kasvukausi ja kaikki uudet ihanat värit, tuoksut, maut, jne. Aivan mahtavaa aikaa. ☀🌱🌷❤
***************************
Ei onni harhaile etäisillä kaukomailla,
se on aivan lähellä.
- Johannes Linnankoski
*******************************
Kesäaikaan siirtyvää ja aurinkoisen lämmintä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha