Kiitos, kiitos ja kiitos, Luomu, Luonnonmukainen, ekologinen, myrkytön, Mullan kuumentamisesta, ym. 4.2.2022

Kiitos, kiitos ja kiitos, Luomu, Luonnonmukainen, ekologinen, myrkytön, Mullan kuumentamisesta, ym. 4.2.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Kiitos, Kiitos ja Kiitos <3
  • Luomu, Luonnonmukainen, ekologinen, myrkytön. – ammattiartikkeli erikoisluvalla
  • Mullan kuumentamisesta ym. aiheista tarkennusta
  • Kukkahoroskoopissa, juhlinnan aloittaa tänään Lumpeet
  • Taustietoa ja varausvinkkejä kasvilampuista, liukulumikengistä, uutuusmansikasta ym.

Odottavia terveisiä täältä Puutarhalta

Tuossa aamulla, kun söin aamupuuroa ja kuuntelin sääennustetta, niin sehän kuulosti melkein viikon takaiselle toisinnolle. No ei yhtä paha, mutta tänään yltyy tuuli ja yöllä alkaa lumisade, joka jatkuu vielä sunnuntainakin. Ennuste ”uhkailee” jopa 25–30 cm kertymällä.  Odottava tunnelma tässä on sen suhteen, että toteutuuko tuo ja minne ihmeeseen lumen kanssa kohta joudutaan. No toisaalta, kyllä lumen kanssa pärjää ja aina se kevätaurinko on lumet sulattanut. Ja onhan maisemat nyt sanoin kuvaamattoman kauniita. Eilenkin kun aurinko paistoi ja maisemat suorastaan loistivat talviasussaan, niin kyllä sielu lepäsi. Eikä aamuinen auringonnousukaan yhtään hassumpi ollut. 😊

KIITOS, KIITOS JA KIITOS – KUVASTOPALAUTTEISTA   

Se määrä mitä olen saanut kuulla kiitoksia taimikuvaston kasvivalikoimasta, on lämmittänyt mieltäni tässä parin päivän ajan enemmän kuin takkatuli pirtissä pakkaspäivinä. Tiedät varmaan sen tunteen, kun olet tehnyt jonkun asian niin hyvin kuin vain ikinä osaat ja sitten odotat mitä muut siitä sanoo. Se on jännää se. Ja vaikka usein sanotaankin, että ei pidä ajatella mitä muut sanoo, niin kyllä sillä minulle ainakin on positiivinen vaikutus ja tulee hyvä mieli, kun kerrotaan että hyvin meni. Kiitos siis kaikista kauniista palautteista vielä kerran ❤

Eikö posti tuonut kuvastoa? Ei hätää, saat sen kyllä.

Muutamia kyselyjä on tullut, että kuvastoa ei ollut tullut. Liekö sitten posti myöhässä vai mikä, mutta jos ei tänään vielä ole tullut, niin sitten sinun kannattaa laittaa siitä meille tietoa. Joko sähköpostilla tai sitten suoraan voit käydä antamassa osoitetiedot TÄÄLLÄ niin heti alkuviikosta pistän kuvaston tulemaan.

Luomu, Luonnonmukainen, ekologinen, myrkytön.. – ARTIKKELI JONKA HALUSIN JAKAA SINUN KANSSASI

Meillä ammattipuutarhureilla on ihan oma Puutarha&Kauppa niminen ammattilehti. Normaalisti nämä lehden jutut ovat meille puutarhureille ja kukkakauppiaille suunnattuja ammattiartikkeleita. Mutta nyt viimeisessä numerossa oli niin hyvä Vuoren Elinan kirjoittama artikkeli, että halusin jakaa sen myös sinulle. Aihe kun on hyvinkin ajankohtainen ja tärkeä.

Artikkeli on yhden sivun mittainen ja vaikka se hetken viekin, niin uskon, että se on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Etenkin nyt kun mennään kohti uutta kasvukautta ja kun on selvinnyt, että kaikki ei ole aina ihan niin kuin pakkaus/mainostekstit antaa ymmärtää. Ja vaikket Luomuviljelyä harrastaisikaan, niin tässä on paljon asiaa siitä, missä tänä päivänä mennään ja kuinka tärkeä on oma tuttu ja luotettava puutarhakauppias.  🤝

HUOM ! Pyysin siis Elinalta luvan tämän artikkelin julkaisuun meille kerholaisille, joten tätä artikkelia ei saa sitten jakaa ilman Elinan lupaa.

Luomu, luonnonmukainen, ekologinen, myrkytön….

Tarkkana markkinointisanojen kanssa

Kukapa meistä ei olisi puhunut luomulannoitteista? Tai suositellut vaikka etikkaa tai mäntysuopaa ”luonnollisena” torjunta-aineena. Väärin meni. Ammattilaisten jos kenen pitää olla tarkkana, millaista tietoa levittää.

Teksti: Elina Vuori, Puutarha&kauppa

Kuvat: Valmistajien ja kauppiaiden nettisivuilta

Luonnonmukaisuus vetoaa nyt puutarhaharrastajiin, ja hyvä niin. Mutta mikä on oikeasti luonnonmukaista ja miten siitä saa sanoa?

Vain sallittuja aineita

Perusohje kaikessa kasvinsuojelussa on, että ensin mekaaniset ja biologiset keinot ja vasta vakaan harkinnan jälkeen turvaudutaan kemiallisiin aineisiin.

– Silloinkin saa turvautua vain Tukesin hyväksymiin valmisteisiin, käyttää niitä käyttöohjeen mukaan ja asianmukaisesti suojautuen, listaa Pauliina Laitinen Tukesilta. 

Torjunta-aineen tapaan voi käyttää myös niin sanottuja perusaineita. Ne ovat aineita, joita ei yleensä käytetä kasvinsuojeluun, mutta niiden on osoitettu olevan hyödyllisiä kasvintuhoojien torjunnassa.

Perusaineiden pääkäyttö on esimerkiksi elintarvikkeena. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi auringonkukkaöljy, hedelmäsokeri, olut ja nokkonen Niitä ei saa kuitenkaan markkinoida kasvinsuojeluaineina.

Siivouskaapista tai remonttitarvikkeista tehtyjä löytöjä ei siis saa käyttää kasvinsuojeluaineena, niin kuin joskus vinkataan.

Ei ole luomulannoitetta

Suomessa ei ole erillistä luomuhyväksyntää lannoitevalmisteille. Luonnonmukaisessa tuotannossa voi käyttää niitä lannoitevalmisteita ja maanparannusaineita, joiden raaka-aineet on mainittu luomuasetuksen liitteessä ja ne täyttävät lannoitevalmisteita koskevan lainsäädännön vaatimukset.

Ruokaviraston nettisivuilla pidetään yllä luetteloa luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvista lannoitevalmisteita, mutta muitakin ehdot täyttäviä tuotteita voi käyttää. Soveltuvuus luomuun arvioidaan tuotteen koostumuksen perusteella.

Luomuun soveltuvien lannoitteiden valmistaja ei voi saada EU:n luomuasetuksen mukaista sertifikaattia tai käyttää luomulehtimerkkiä. Tuotteessa ei myöskään saa olla esimerkiksi sanaa luomu.

– Sallittuja lyhytversiota voisivat suomeksi olla esimerkiksi: ”Sallittua käyttää luonnonmukaisessa tuotannossa” tai ”Sallittua käyttää luonnonmukaisessa tuotannossa asetuksen (EU) 2018/848 mukaisesti”. Myös muoto ”Tuotetta on sallittua käyttää luonnonmukaisessa tuotannossa” tai ”Tuotetta on sallittua käyttää luonnonmukaisessa tuotannossa asetuksen (EU) 2018/848 mukaisesti” ovat sopivia, Sampsa Heinonen Ruokavirastosta opastaa.

Määräkin tekee myrkyn

Myöskään torjunta-aineet eivät kuuluu luomulainsäädännän soveltamisalaan. Ei siis ole määräyksiä, mitä luomuun viittaavia ilmaisuja voisi käyttää torjunta-aineiden markkinoinnissa. Myös luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvat kasvinsuojeluaineet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

– Markkinoinnissa tai asiakassuhteessa ei saa antaa harhaanjohtavia tietoja, jos tiedot johtavat siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt. Kuten vaikka sijoittamalla sanan luonnonmukainen torjunta-ainepulloon, biologi Leena Luoto Flowerpeckeriltä tiivistää.

Hän muistuttaa, että myrkytön ihmiselle on eri asia kuin myrkytön selkärangattomalle eliölajille. On aina muistettava, että torjunta-aineet vaikuttavat varsinaisen kohde-eliönsä lisäksi myös esimerkiksi maaperäeliöihin ja sitä myöten voivat vaikuttaa myös kasveihin ja vaikka niitä pölyttäviin hyönteisiin.

– Esimerkiksi suola vaikuttaa maassa pitkään ja mäntysuovassa on hyvin haitallisia lisäaineita. Myöskään erilaisia etikoita ei esiinny luonnossa puhtaina yhdisteinä, vaikka ne sinällään ”luonnollisia” ovatkin, Luoto sanoo.

Se mikä on joskus ollut yleinen käytäntö, ei enää ehkä kestä päivänvaloa. Tieto lisääntyy ja puutarhahoidon tavat muuttuvat.

– Päivitä siis tietosi torjunta-aineista ajan tasalle, ”Kuulin jostain” -tiedot eivät ole aina luotettavia. Paras tietolähde on Tukesin kasvinsuojeluainerekisteri, Luoto kehottaa.

Hän myös muistuttaa, että aina tuotteiden mainoslauseisiin ei kannata luottaa, jos tietoa luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvuudesta ei löydy luotettavasta lähteestä.

Varo myös lannan jäämiä

Jos haluaa välttää kaikkia kemiallisia valmisteita puutarhassaan, pitää lannoituksessa ja maanparannuksessa turvautua vain esimerkiksi omaan kompostiin. Viime vuosien torjunta-ainejäämät niin kierrätysmateriaalia sisältävissä kasvualustoissa kuin lannoitteissa ovat saaneet aikaan kasvuhäiriöitä esimerkiksi tomaateissa. Kivennäislannoitteissa jäämäongelmaa ei ole.

Esimerkiksi oljille ja lannalle on olemassa käyttörajoituksia, kun on käytetty tiettyjä torjunta-aineita. Tilalta tuotteita noudettaessa voi kysäistä mitä aineita on käytetty. Jokaisella tukia saavalla tilalla on velvollisuus lohkokirjanpitoon, johon on merkitty käytettyjen aineiden nimet, käyttömäärät sekä käyttöajankohta.

– Jos kaikki toimijat noudattaisivat säädöksiä, haitallisten jäämien päätyminen puutarhaan olisi melko epätodennäköistä. Mutta ilmeisesti kaikki eivät noudata, joten esimerkiksi hevosenlannan mukana jäämiä voi tulla, sanoo Jari Juhani Koivumäki Lantmännen Agrolta.

Suomalaiset kierrätysalan toimijat ovat heränneet jäämäongelmaan ja alkaneet tarkistaa raaka-aineitaan niiden varalta.

– Olemme käyttäneet erilaisia sivuvirtoja tuotteissamme jo 1970-luvulta lähtien. Meillä on määrätyt prosessit aina tuote-erien tullessa ja valmiit riskinarviointisuunnitelmat. Lisäksi teemme aina kasvatuskokeet esimerkiksi kasvualustatuotteistamme, kertoo Hannamaija Fontell Biolanilta.

Juttu perustuu pääosin Suomen Siirtolapuutarhaliiton ja Flowerpeckerin järjestämään seminaariin syksyllä 2021. Se on julkaistu Puutarha&kappa-lehden numerossa 2/2022, 28. tammikuuta.

MULLAN KUUMENTAMISESTA – PIENI TARKENNUS

Viimeviikolla kun juteltiin Leenan kanssa meidän ”Puutarhawikissä” kasvualustoista, niin siinä puhuttiin myös siitä, kuinka voisi taimimullassa mahdollisesti olevia harsosääskiä torjua ennakkoon. Resepti oli helppo -> multapussi jäätymään, sitten sisälle sulamaan ja sitten taas kerran jäätymään. Ja samalla puhuttiin, että multaa ei pidä kuumentaa uunissa. No viime vuonna olin kirjoittanut, että kylvömultaa voi kuumentaa uunissa n. 100 asteeseen. Tämä aiheutti hiukan sekaannusta ja kyse oli siis siitä, että minä puhuin viimevuonna kylvömullasta, jossa siemenet vain idätetään ja sen voi kuumentaa. Sen sijaan taimimultaa, jossa koulitut taimet sitten jatkavat kasvuaan ja tarvitsevat maassa olevia mikrobeja ei pidä mennä kuumentamaan. Varmistin vielä Leenalta, että missä asteessa nämä mikrobit ym. mullassa olevat tärkeät osaset tuhoutuvat, jos esim. multasäkki on kesäkuumassa kasvihuoneessa. Leena sanoi, että 50-60 astetta on se raja, jonka jälkeen alkaa tuhoja jo tapahtua. Toki aika ratkaisee myös.

Lyhyesti siis:

  • kylvömullan voit kuumentaa tarvittaessa, sen sijaan taimimultaa ei pidä mennä kuumentamaa
  • multa ei saisi kuumeta yli 50–60 asteen
  • parastapa taimi/kukkamullassa mahdollisesti olevien harsosääskien vähentämiseen on tuoda multapussi huoneenlämpöön viikoksi – sitten viedä se ulos jäätymään ja sitten tuoda se uudelleen sisälle.
  • Harsosääskiä ei tarvitse pelätä, mutta niitä on hyvä tarkkailla esim. kelta-ansoilla. Ja ne ovat yleensä haitallisia vain juuri koulituille taimille, joilla on hennot juuret.
  • myös mullan pinnalle laitettavat vermikuliitti ja perliitti ehkäisee harsosääskiä.

Ja videolla puhuttu juurtumisrouhe, jota minäkin käytän ja pussittelen myös sinulle pienempiin pusseihin, niin sitä löytyy TÄÄLTÄ

Juurtumisrouhe on se toinen ”salainen ase”, jolla kasvin juuret saa voimaan hyvin ja kasvit kukoistamaan helposti ja luonnollisesti.  Niin ja se toinen on tietysti lannoitekävyt. Molemmat sellaisia ”laiskan, mutta kukoistavan” puutarhurin pikku salaisuuksia. Sinulle vinkiksi, mutta ei kerrota muille. 😉

ja jaksohan löytyy kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ

vaikka lumitöiden välissä katsottavaksi. 😉

Niin ja tätä Puutarhanparhaaksi kirjaakin sain kuin sainkin lisää. Se kun oli niin suosittu, että meni loppuunmyydyksi viime viikonlopulla ja siksi sitä ei päässyt kaikki halukkaat tilaamaan.

 

Nyt sitä taas on ja jos jäit kirjaa kaipaamaan, niin se hoituu nyt kuntoon TÄÄLLÄ

Kerhohintaan 24,90 € (ovh 38,00)

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLINNAN ALOITTAA TÄNÄÄN KAIKKI LUMPEET

Lumme 4.2.–1.3.

Lumme viihtyy tyynissä vesissä. Kun aurinko paistaa lämpimästi sen suojaisaan lahdenpoukamaan, lumme hehkuu ja pursuu elinvoimaa. Melko mitätönkin puhuri saa sen suuret lehdet värisemään huolestuneesti ja myrskyssä lumme vetäytyy kiertyneiden lehtiensä suojiin odottamaan tyventä. Lumme ei kuitenkaan tyydy nököttämään paikallaan. Se kasvattaa pitkän, jäntevän varren, jonka avulla se voi kurkotella paljon kotoisia pohjavesiä kauemmaksi. Sitä utelias lumme tekee ahkerasti. Lumme tarvitsee muutoksia ja jännitystä. Jos vesi "lammessa" ei vaihdu, lummeihminen tylsistyy, lihoo ja muuttuu happamaksi. Toisaalta lumme on hyvin varovainen. Joskus se löytää todellisen onnensa vasta, kun joku ulkopuolinen tuuppaa sen vieraaseen lampeen. Lumme rakastaa mukavaa elämää, kauniita esineitä ja hauskoja hullutuksia, mutta vaikeatkaan tilanteet eivät sitä murra. Pinnalliselta vaikuttava lumme on perusluonteeltaan empaattinen vakavikko. Hänellä on taipumusta ottaa turhiakin huolia ja hän ehdottomasti murehtii kaikki asiat etukäteen. Rakkaudessa lumme on romanttinen täydellisyyden etsijä. Siksi hän rakastuu harvoin, mutta kun oikeat kemiat kohtaavat, syttyy kestävä roihu.

PULAA KASVILAMPUISTA JA LIUKULUMIKENGISTÄ – PIENIÄ HELPOTUKSIA KUMMINKIN SAIN JA SAAN EHKÄ ENSIVIIKOLLA LISÄÄ.

Tämä maailman meno on kyllä nyt melko lailla outoa ja arvaamatonta. Yksi asia vaikuttaa toiseen ja se taas kolmanteen. Ei meinaa perässä pysyä, kun sähkön, polttoaineiden, rakennustarvikkeiden, kahvin ym. hinnat hyppivät ihan pilviin ja saatavuudessakin on suuria puutteita. No onneksi kasvien puolella vaikutukset ovat olleet suht pienet, mutta esim. kasvivalopuolella ihan uskomattomat. Kaikki ammattipuutarhurit haluavat vaihtaa nyt kalliit ”natikka” lamput led-valoihin. Ja sehän tarkoittaa sitä, että niistä on huutava kysyntä ja pula. Pientä ”ei ootakin” olen joutunut nyt myymään, mutta juuri äsken tuli vahvistus, että saan pienen erän lamppuja ensiviikon toimituksiin. Jos siis kaipaat kasvivaloa (kunnon ammattilamppua) niin ensiviikolla saan näitä lisää. Määrä ei ole iso, joten kannattaa varata mahdollisimman pian. Seuraavasta erästä ei ole tietoa, voi olla että menee useampi viikko.

Tuota Lamppua, johdolla tai ilman varustettuna saat varattua nyt TÄÄLTÄ ja toimitus on n 1–2 viikon sisään, käytännössä laitan ne heti matkaan kun vain saan ne tänne.

Ja Liukulumikengistä on myös kova kysyntä ja kaveri kävi eilen ihan tässä paikan päällä ja kertoi, että tavarat ovat kyllä valmiit. Sen sijaan kaikki rahtiasiat ovat maailmalla niin sekaisin, että ei tiedä koska ne saadaan tänne Suomeen. Ilmeisesti ensiviikolla ratkeaa aikataulu niiden suhteen.

MANSIKANMAKUINEN VINKKI

Tuo kuvaston 3 sivulla esittelemäni uutuus kolmesta erivärisestä kerrottukukallisista ja jatkuvasatoisista mansikoista on saanut niin huiman vastaanoton ja taimia kun on vain rajallinen määrä, niin pahaa pelkään, että ne varataan loppuun hyvin pian.

Jos siis olet näitä ajatellut varata, niin suosittelen että teet sen melko pian.

Taimethan toimitetaan, niin kuin muutkin taimet, sitten vasta viikosta 13 eteenpäin, mutta varaan ne tilausjärjestyksessä. Eli tilaustasi voit täydentää sitten pitkin kevättä, mutta suosikkisi tai ne ”must” kasvit on hyvä varata mahdollisimman aikaisin, jotta minä taas voin varata ne sinulle.

Nuo uutuus mansikat pääset varaamaan siis suoraan TÄÄLTÄ

3 kpl pakkaus 7,95 € (ovh 15,90) joko väreittäin tai mix pakkaus, mistä vain tykkäät.

Vaan nyt minä lähden varautumaan tuohon tulevaan lumimyräkkään ja haen pirttiin reilusti takkapuita ja katson muutenkin, ettei tule pakottavaa tarvetta lähteä ajellen mitään hakemaan viikonlopulla. On huono ajokeli ja taitaa lumenluontipuuhaa riittää ihan kokopäivätoimisesti koko viikonlopuksi.  Mutta kyllähän kunnon lumitalvi on sentään ihan toista, kun jos maat olisi paljaat ja loskaiset, eikö vain.

Ja huomennahan me sitten herkuttelemme Runebergin tortuilla, juhlapäivän kunniaksi, eikö vain. 😊

 

*******************************
Iloitsen elämästä, koska se antaa mahdollisuuden;
Rakastaa, Tehdä töitä, Leikkiä ja Katsella tähtiä.
 
- Henry van Dyke
*******************************
Raikkaan reipasta viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
Toivottaa, lumikolan ja -lapion kera
Puutarhurisi
Juha