Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- ”Kerran viel yritän” - takatalvi tuumi, mutta niin vain kevät voiton vie. ☀😍
- Kasvihuoneilla kaikki kasvaa erinomaisesti – pari kuvaa
- Juhannusperunoille lisää multaa ja hiukan voimaa
- Lämpötila mittauksia. Mielenkiintoisia ja tärkeitä huomioita, etenkin taimikasvattajille.
- Märkä multa + aurinko = helposti tuhoisa vaikutus ( vaikka taimipoltetta syytetäänkin helpolla)
- Ja lannoitus myös maltillisena, testi tästäkin
- Ihana palaute Heliltä ja sehän innosti minut pohtimaan miten paljon yhteistä, on ihmis- ja taimivauvoilla.
- Näitähän me tavoittelemme ja hyvälle näyttikin
- Lampaanvilla pelletti – hyvä tuote, mutta pienin varoitus tuoksusta…
- Lämpenee, silmut aukeavat ja sitä ennen äkämäpunkkien kimppuun. Niin luumuilla, päärynöillä kuin mustaherukoilla. Eikä mitään ”noitavainoja” tarvitse enää tehdä. 😉
- Kasvihuoneella on iltaisin ihan oma fiilis…
Touhukkaita terveisiä täältä Puutarhalta !
”jos sitä kerran vielä koittaisi” – ajattelin, että näin se talvi oli varmaan viimeyönä tuumannut ja peittänyt paikat valkoiseen huntuunsa. No olihan se tietty vähän arvattavissakin, että pieni takatalven rypistys vielä tulee, eikä tuo nyt haitannut mitään. Enempi olisi haitannut, jos olisi parikymmenen asteen pakkasen tehnyt, mutta tämä ei kasveille tee mitään.
Paitsi onhan tuosta lumesta se etu, että nyt kun se tuohon hiljalleen sulaa, niin kaikki kasvit tykkäävät. On ollut niin kuivaa jo pitkään, että kaikki kosteus maahan on nyt enemmän kuin tervetullutta. 🙏

Ja tulihan taas tämäkin vanha taika todistettua oikeaksi, että heti kun tiputin lingon pois traktorin perästä, niin se oli kuin kutsuhuuto lumisateelle. Ei nimittäin ollut ensimmäinen kerta, kun käy samoin. 🤦 ️🤣🤣
KASVIHUONEELLA ERI MEININKI
Eipä takatalvesta tai kylmästä ulkoilmasta tiedä mitään, kun pääsee tänne kasvihuoneen tunnelmaan. Valoa tulvii jo niin paljon, että vaikkei aurinko edes paista, niin kasvit kasvavat kohisten. Yksi mukavimpia paikkoja minusta on aina kiivetä tuonne kasvihuoneen katonrajaan ja katsella sieltä näkymiä.
Eikö olekin hauskan näköistä.

JUHANNUSPERUNOILLE KUULUU HYVÄÄ, MULTAA LISÄÄ JA VÄHÄN VOIMAA MYÖS
Ämpäreissä kasvavat ”juhannusperunat” kasvaa ja mukavalla tahdilla ja varret on sen verran nousseet mullan pinnan päälle, että lisään niihin nyt taas multaa sen verran, että peittyvät.
Pikkuisen sotken mullan joukkoon tuota herkkuperunalannoitetta ja kastelen kevyesti, niin eipä tarvitse sen ihmeempiä tehdä. Siellä ne juhannusperunat saa kasvaa ja valmistuvat kuin itsestään. 🤗🥔
LÄMPÖTILA MITTAUKSIA – EI SE OLE TAIMIPOLTETTA VAAN LIIAKSI KUUMENNUT MÄRKÄ ISTUTUSMULTA
Oli viikolla Leenan kanssa puhetta tuosta, että millaisiin lämpötiloihin nousee mullan lämpötila ruukussa, joka on musta, märkä ja ikkunalaudalla suorassa auringonpaisteessa. No minähän pistin taas tuon maan mainion maalämpötilamittarin ”töihin” ja pintalämpömittarilla vertasin tuloksia.

Mittaustulos oli hyvin nopeasti selvä, vaikkei ollut edes kuuma ilma ulkona, eikä aurinkokaan nyt ihan hirmu lämpöisesti paistanut. Mullan pinta oli jokusen asteen enemmän kuin huoneen lämpötila ( + 23- +24 ), mutta ruukun sisällä mullan lämpötila olikin sitten jo yli + 30 asteen. Eli ero oli jo tuossa selkeä ja mullan lämpötila nousee ihan varmasti tuosta vielä paljon, kun aurinko oikein alkaa lämmittämään. Ja jos tuollaista ( kasvusto ei vielä suojaa mullan pintaa auringolta) kastelee pikkuisenkin liian märäksi, niin kyllä on koulittava taimi tiukoilla, ohuen ja hennon juurensa kanssa. Tuo käy helposti, kun ei sitä aina osaa ajatella, että miten kova voima tuossa auringossa on. Siinäkin mielessä tuo maalämpömittari on ihan mahdottoman kätevä, kun ei tarvi arvailla. Työntää vaan mittarin ruukkuun ja katsoo. Aika useinhan nuo taimikuolemat pistetään sitten taimipoltteen syyksi, mutta aika harvoin se on sitä, vaan syy on juuri tuo auringon aiheuttama kuumuus ja mullan märkyys.
EIKÄ MYÖSKÄÄN LANNOITETA YLI LIIKAA

Lannoituksen kanssa käy myös välillä niin, että ihan huomaamatta tulee ylilannoitettua ja sen oikaiseminen onkin sitten haastavampi asia. Jos koko ruukun multa on lannoitettu liian väkeväksi, niin pelkkä vesikastelukaan ei auta. Mullanvaihto on tehtävä. Tuossa kuvassa mittaan sellaisen mullan johtolukua, jota on tarkoituksella lannoitettu liikaa ja mitä siitä seuraa.

Sen näet tässä kuvassa nyt sitten ( vaikka pahalle tuntuikin, niin tein pari vuotta sitten tämmöisen kokeen) mitä käy, kun taimi on ollut loistavassa kasvussa ja hyvät juuret. Sitten se on istutettu ihan normaaliin ruukutusmultaan, mutta sitä on lannoitettu jokisella kastelukerralla samalla väkevyydellä kuin isoja kasveja ( = lannoitepurkkien ohje). Multa on jäänyt märäksi ( kun taimi ei ole kasvanut, eikä haihduttanut) ja liian väkeväksi. Esikasvatuksessa taimelle kasvaneet hyvätkään juuret eivät sitä pelastaneet, vaan taimi näivettyi muutaman viikon kuluessa. Ja tämän testin tein siis kasvihuoneessa, optimiolosuhteissa.
Lyhyesti siis nämä esikasvatuksen kultaiset ohjeet:
- Ei kastella taimiruukkua läpimäräksi, vaan annetaan vettä vain pienissä erissä ja ennemmin ajatuksena niin että taimi on koko ajan hiukan janoinen, kuin hukutettu .
- ruukun on hyvä olla valossa, mutta pois suorasta auringonpaisteesta, etenkin silloin kun siihen on koulittu hentojuurisia taimialkuja.
- huonelämpötila ennemmin alle + 22 astetta kuin yli.
- lannoitetaan maltilla ( n. 50 % suosituksesta) eikä edes joka kerta.

Sain viikolla Heliltä ihan mahtavan ihanaa postia. ” Hienoa oli myös se tunne, kun paketin sain haetuksi, oli kuin "esikoislapsen toisi synnytyslaitokselta kotiin, ei tiennyt miten varovasti häntä pitääkään kohdella, ja suoriudunko edes siitä :)"
t: Heli
Kiitos Heli, voiko taimivauvoista tuon kauniimmin enää sanoa. ❤
Ja tästä sitten ihastuneena innostuinkin miettimään enemmänkin näitä yhtäläisyyksiä ja niitähän on muuten paljon:
🌱 Pikkutaimi on kuin ihmisvauva – hellä hoito kantaa pitkälle
Kun kasvatan pieniä taimia, ajattelen niitä kuin vauvoja. Ne tarvitsevat hoivaa, rakkautta ja ennen kaikkea malttia. Moni innokas taimikasvattaja, kun sortuu helposti yliyrittämiseen – kastellaan liikaa, lannoitetaan reippaasti tai pidetään liian lämpimässä. Mutta juuri kuten vauva, pikkutaimi ei kestä liikaa ”huolenpitoa” kerralla.
👶 Vesi kuin vaippojen vaihto – tarpeellista, mutta liiallisena haitallista. Vauvaakaan ei kylvetetä joka tunti, eikä taimea kastella joka päivä – juuret tarvitsevat myös happea. Liikakastelu tukahduttaa juuriston ja aiheuttaa helposti koko taimen ”romahduksen”.
🍼 Lannoitus on kuin kiinteiden ruokien aloitus – liian aikaisin tai liian vahvasti, ja masu menee sekaisin. Vauva aloittaa varovasti soseilla, ja sama pätee taimelle: mieto, laimennettu lannoite riittää, vasta kun taimi on hieman vahvistunut.
🌡️ Lämpötila kuin vauvan nukkumisympäristö – ei liian kuuma, ei liian kylmä. Pikkutaimi ei viihdy paahteisessa ikkunassa tai kuumassa kasvihuoneessa, jossa lämpö nousee yli 25 asteen. Tasainen, maltillinen lämpö on paras kasvuympäristö.
🌞 Valoa sopivasti, ei liikaa
Pikkutaimi on kuin vauva: tarvitsee valoa kasvaakseen, muttei kestä suoraa paahdetta. Jos valoa tai lämpöä on liikaa, lehdet voivat palaa – kuin vauvan iho kesäauringossa.
Vauva saa auringosta D-vitamiinia, taimi taas valosta kasvunvoimansa. Kumpikaan ei silti pärjää suorassa paahteessa – hellä valo riittää vallan mainiosti kasvuun ja hyvään oloon.
Eli hellää hoitoa, välittämistä, yhdessä viihtymistä ja nautinnollisia hetkiä, ilman turhia kiireitä ja ääripäitä. Malttia ja rakkautta. 🌱❤

JA NÄITÄHÄN ME TAVOITELLAAN
Tulin juuri kasvihuoneelta ja malttamattomana olen viime viikot katsellut noita ruukkujen pohjia ( varmaan moni ajattelee, et melkoisen outo puutarhuri kuin tuijottaa ruukkujen pohjia eikä itse kasvia 😉), mutta näitä minä haluan nähdä. Ruukun pohjaa kohti kasvavia, elinvoimaisia, valkoisia juuria. Näistä tulee aina niin hyvälle mielelle. Näitä kun näkee niin tietää, että kaiken perusta, terve ja elinvoiminen juuristo on kunnossa.

Ja tokihan se näkyy täällä toisellakin puolella, terveenä ja elinvoimisena kasvuna, joka nyt lähtee kiihtymään kiihtymistään. Nämäkin uudet Piikkipäivikki ’Ice creamin’ taimet tulee kukkimaan jo ensimmäisenä vuonna ihan mielettömän hyvin. Näitä istutan itse kivikkorinteeseen ja vielä kun heitän muutaman juurtumisrakeen sekä yhden tai kaksi lannoitekäpyä istutuskuoppaan, niin huolettoman komea kasvu on taattu. Ja talvehtiminen toki myös, kun ei ole liian märällä kasvupaikalla. Helppoa, huoletonta, mutta silti valloittavan kaunista ja kestävää.

”TUOKSU VAROITUS” – LAMPAANVILLA PELLETTI
Sen verran pitänee tuosta uudesta lampaanvillapelletistä kyllä nyt ”varoittaa” että sen tuoksu on tosiaan, no sanotaanko näin, että ”vähintäänkin melko voimakas”. Yleisessä ohjeessa kerrotaan, että sitä laitetaan kasvin juurelle, mutta sitten on kyllä syytä varautua melkoisiin tuoksuihin, etenkin kun pelletit kastuvat, niin tuoksu on ”melkoisen huumaava”. Itse tuotehan on mainio ja toimiva (myös kosteudenpidättäjänä), mutta suosittelen tosiaan laittamaan sitä ruukkujen ja istutuskuoppien pohjalle, ei juurelle paljaaltaan.
Tätä muuten niin mainiota ja 100 % luonnonmukaista pellettiä saat TÄÄLTÄ 1 kg / 14,95 €

Mutta kyllä minä silti itse pidättäydyn kosteudensäätelyssä näissä kastelukiteissä, etenkin ruukkukasveilla, jotka ovat joko sisällä tai alle 100 m etäisyydellä pirtistä. 😉🤭 nämä kun toimii loistavasti ja ovat lisäksi tuoksuttomia ja biologisesti hajoavia. 👍🤗
ENSI VIIKOLLA LÄMPENEE - LUUMU- JA PÄÄRYNÄPUIDEN ÄKÄMÄPUNKKIEN TORJUNTAAN TEHTÄVÄT RIKKILANNOITE RUISKUTUKSET AJANKOHTAISIA
Näyttää vahvasti sille tuon sääennusteen mukaan, että ensiviikolla alkaa ilmat lämpenemään ja hyvin reilustikin. Ja sehän tarkoittaa sitä, että jos sinulla oli tarvetta torjua luumuilta tai päärynäpuilta äkämäpunkkeja, niin tuo rikkilannoiteruiskutus tulee tehdä lämpimällä säällä, mutta ennen kuin silmut avautuvat. Eli ihan näitä lähiaikoja.

Jos tarvitset rikkilannoitetta, niin niitähän löytyi valmiina annospusseina ( 1 pussi sekoitetaan 10 litraan vettä ) TÄÄLTÄ alk. 4,90 € / pss

PIIPAHDETAAN MYÖS MUSTAHERUKOIDEN LUONA – YLITURVONNEET SILMUT ( = äkämäpunkkien pesä) KORJATAAN POIS JA HÄVITETÄÄN.
Samoin mustaherukkapensaiden luona on nyt myös käydä ja katsella, että näkyykö siellä selkeästi tuollaisia ylipulleita silmuja. Ne kielivät yleensä siitä, että niiden sisällä on mustaherukan äkämäpunkin talvipesä ja ne on syytä poimia pois ja hävittää, ennen kuin silmut aukeavat. Sen jälkeen se on turhaa, koska ne ovat ”lentäneet” pesästä pitkin pensasta. Hyvää ja toimivaa ennakkotuholaistorjuntaa tehdään siis nyt.
Eikä noihin äkämäsilmuihin tarvitse suhtautua kuin ”noitavainoihin” niin kuin joskus on opetettu. Ihan kompostoriin voit ne laittaa, ei ne sieltä mihinkään enää leviä.
Mustaherukan äkämäpunkista löydät hyviä kuvia ( Heikillä on aina superloistavat kuvat) ja tietoa lisää TÄÄLTÄ
Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle ja varmaan siellä tulee viihdyttyä iltamyöhään asti. Ei siellä välttämättä olisi pakko niin myöhään olla, mutta siellä on vaan niin kivaa ja iltasella siellä on ihan oma tunnelmakin. Eilen illalla tämän näköistä. Ihan mahtavaa, eikö vain. 😍
Ja mitä kaikkea ihanaa tuolla on, niin ne löytyvät TÄÄLTÄ ja toimitukset sen kuin kiihtyy, kun taimet valmistuvat ja ilmat lämpenevät. 🌱☀☝
***************************
Jokaisen talven sydämessä on väräjävä kevät,
ja jokaisen yön hunnun takana on hymyilevä aamunkoitto.
- Kahlil Gibran
*******************************
Takatalven taittavaa ja ihanan keväistä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha