Jäikö syyssipuleita syksyllä istuttamatta?, Amaryllisten jatkohoito, Siementen kylmäkäsittely, ym. 19.1.2024

Jäikö syyssipuleita syksyllä istuttamatta?, Amaryllisten jatkohoito, Siementen kylmäkäsittely, ym. 19.1.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Kasvilava webinaarin suosio yllätti – tallennetta katsottu kohta 2000 kertaa. Linkki tekstissä.
  • Jäikö syyssipuleita syksyllä istuttamatta? Ei hätää, helppo tapa kukittaa ne vielä tälle keväälle.
  • Amaryllisten jatkohoito takaa komeat kukat ensijoulunakin.
  • Siementen kylmäkäsittely – kaksi helppoa tapaa onnistua
  • Jäniskevennys 😉
  • Kuvasto tulossa, nyt voi jo selata kotisivuilla
  • Willow - reipas pikku potilas

Lumisen raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta !

Illalla ajattelin, että olihan melkoinen lumimyrskypäivä ja onneksi se loppui. Vaan mitä vielä, satoihan tuota kymmenisen senttiä vielä tänäänkin. Ihan kaikki paikkoja en saanut vielä lumista puhdistettua, mutta koska ensiviikolle lupaa mahdollisesti vettä, niin parempi koittaa kolata pihat puhtaiksi viikonlopun aikana viimeistää.  

Eilen illalla, kun tein tarkastuskierrosta vielä ennen nukkumaan menoa, niin katosin että olihan tuota lunta kertynyt kasvihuoneenkin katolle ja seinustalle ihan kohtuu paljon. Onneksi on vahvat rungot ja katteet, niin saa nukkua yöt rauhassa. 😊

Vaikka ulkona kuinka myrskyäisi, niin sisällä on aina mukava puuhastella. Katselin näitä talvehtineita ja jonkin aikaa kasvilampun alla olleita, talon omia perinnepelakoita ( ’Elvi’ ja ’Tyyne’), että nekin ovat intoutuneet kasvamaan siihen tahtiin, että pistokkaita voisin alkaa ottamaan jo piakkoin.

Mukavaa puuhaa kaikkineen tuo talvehtineiden kasvien heräilyn seuraaminen ja uusien pistokkaiden otto. Kellarin pimeydessä olevat uinuvat vielä kuin ruusunen untaan, mutta nuo kasvilampun alla olevat onkin jo ihan eri rytmissä. Niistä saa otettua pistokkaita jo nyt, ja ne juurtuvat helposti kasvilampun alla. Jos ei ole kasvilamppua käytössä, niin sitten kannattaa pistokkaiden ottamisen kanssa vielä kuukauden, vaikka toisenkin verran odotella. Sitten on varmempaa, että luonnonvalo alkaa riittämään. Maaliskuulla on usein jo hyvä tilanne valon suhteen ja juurtuminen onnistuu hyvin.

KIITOS KIITOKSISTA - KASVILAVAWEBINAARI TALLENNE KIINNOSTI YLI ODOTUSTEN

Viimeviikon kasvilavawebinaarista ja sen tallenteesta on tullut todella paljon kiitosta. Kiitokset olen välittänyt eteenpäin Leenalle.  

Tallenteen suosio on kyllä yllättänyt iloisesti ja sitä on katsottu nyt viikon jälkeen jo yli 1700 kertaa. Kyselyjä on tullut, että kuinka kauan tuo on katsottavissa, niin ei hätää. Se sekä nuo diat ovat tuolla näkyvissä ”ikuisesti” eli ne ei poistu tuolta minkään tietyn ajan kuluessa. Hyvän tiedon jakamista ei pidä rajoittaa – eikö vain. 👍😊

Tallenne on siis katsottavissa -> TÄÄLTÄ

 

 

 
 

Ja pelkät aihediat ovat katsottavissa -> TÄÄLLÄ

 

 

 

JÄIKÖ KUKKASIPULEITA SYKSYLLÄ MAAHAN LAITTAMATTA? EI HÄTÄÄ, RUUKUSSA KASVATUS ONNISTUU HIENOSTI VIELÄ.

Monella tuli syksyn vaihtuminen talveksi niin nopeasti ja yllättäen, että istuttamista odottavat kukkasipulit jäivätkin istuttamatta. Minullakin ”jäi” pieni erä. No oikeastaan jätin ne tarkoituksella, koska halusin taas opiskella hiukan lisää, kuinka mikäkin lajike käyttäytyy. Vaikka eipähän noissa nyt suuria yllätyksiä taida olla luvassa, hyvin ne kasvavat ja kukkivat jo muutaman kuukauden päästä.

Eli jos sinulla on jäänyt kukkasipuleita istuttamatta, niin saat ne helposti kukkaan vielä tälle keväälle istuttamalla ne ruukkuihin.

Eri sipuleilla on hiukan eri vaateita , mutta tällainen yleisohje toimii hyvin kaikilla syyssipuleilla.

 

 

 

 

  1.  Istutetaan sipulit hiekansekaiseen multaan ( esim. kylvöseos tai kaktusmulta) kastellaan ja viedään ruukku n. 5-10 asteiseen paikkaan juurtumaan / saamaan kylmäkäsittelyn. Huom ! Sipuleita ei tarvitse nyt istuttaa niin syvään kuin maahan istutettaessa. Muutama sentti maata sipulin päällä riittää.
  2. Sitten huhtikuulla nostetaan ruukut valoon ja lämpöön. Ja annetaan kukkien nousta ja kukkia. Helppoa ja mukavia kevääntuojia vaikka rapunpielessä. Tulee hyvälle mielelle aina. 😊  ps. Liian aikaisin ei kannata ruukkuja nostaa lämpimään, ettei kylmäkäsittely jää vajaaksi, silloin ei kukkia tule, lehtiä vain.
  3. Kukinnan jälkeen poistetaan siemenkodat, lannoitetaan ja annetaan lehtien kasvaa. Kun maa on sula, niin istutetaan ne sitten niille alun perin suunniteltuun paikkaan. 😊

AMARYLLIKSISTÄ ILOA ENSIJOULUNAKIN – NÄIN SE HELPPOA SE ON.

Ihan ensiksi pitänee kiittää niistä monista kuvista ja terveisitä, joita olen saanut jouluamaryllissipuleiden osalta. Niistä tulee aina ihan valtavan hyvä mieli, kun kuulee kuinka upeasti ne ovat kasvaneet, kukkineet ja tuoneet kasvattajilleen sekä saajilleen iloa ja ylpeyttä. 😍

Nyt kun niiden viimeiset vanat kohta lopettelevat kukintaansa, niin varmistetaan niiden kukinnat myös ensitalveksi, eikö vain. Ja se ei tosiaankaan tarkoita mitään ”komerohoitoa” vaan päinvastoin. Nyt ja aina ensi syksyyn asti niiden tulee saada kasvaa ja kerätä voimia niin paljon kuin mahdollista. Vain se takaa komeat kukinnat taas ensitalvena. 

Tähän tapaan siis:

  1. Kukkavarsissa olevat kukkineet kukat / niihin tulleet siemenkodat poistetaan pois.
  2. Itse kukkavarsi leikataan irti sipulista vasta sitten kun se on mennyt keltaiseksi ja ”lötköksi”
  3. Lehtiä annetaan kasvaa niin paljon kuin mahdollista. Kellastuneita lehtiä poistellaan leikkaamalla ne veitsellä varovasti poikki muutama sentti sipulin yläpuoleta. Mitä enemmän lehtiä kasvaa, niin sen paremmin sipuli saa yhteytettyä energiaa ja sitä enemmän kukkia on sitten myöhemmin luvassa.
  4. Lannoitus on tärkeää. Kuka sitä nyt ”syömättä” jaksaisi. 😉 Tuossa hiekansekaisessa mullassa kun ei ole ravinteita käytännössä ollenkaan, niin lisälannoitusta tarvitaan tavalla tai toisella.  Voit joko antaa mietoa kastelulannoitetta kastelun yhteydessä tai vielä helpommalla selviät, kun sekoitat multaan orgaanista kukkasipulilannoitetta tai luujauhoa ja kastelet jatkossa vain vedellä. Mullan on tärkeää antaa kuivahtaa kastelujen välillä. Jatkuva märkyys on sipulin tuho.
  5. Näin sitten sipulia kasvatellaan aina syksyyn asti joko sisällä tai ulkona. Jos laitat sipulin ulos kasvamaan, niin katso ettei paikka ole sellainen, joka kärsii jatkuvasta märkyydestä. Niin kuin muistetaan, niin jatkuva märkyys on kaikkien sipulikasvien turma. ☝
  6. Elokuun lopulla nostetaan sipulit sitten ruukkuineen kuivumaan. Kastelu lopetetaan kokonaan ja kun lehdet nahistuvat, niin leikataan ne poikki n. parisenttiä sipulin yläpuolelta.
  7. Sitten siirretään sipulit ruukkuineen tai ilman n. + 10 asteiseen ja pimeään paikkaan pariksi kuukaudeksi.
  8. Sen jälkeen sipulit pestään, juuret liotetaan ja istutetaan tuttuun tapaan. Ja aletaan odottamaan kasvun ihmettä ja kukkaloistoa. Helppoa ja hauskaa, eikö vain. 😊  

ps. suurin syy kukkimattomuuteen on tuo lepoajan lyhyys eli jos haluaa pelata varman päälle niin mitä pidempi lepovaihe, niin sitä varmemmin kukkia. Kukka-aihiot kun kehittyvät sipulin sisälle vasta riittävän lepovaiheen ansioista.

KYLMÄKÄSITTELYÄ SIEMENILLE

Tuli mieleeni, että nyt kun noita siemenpusseja tulee hypisteltyä ja pyöriteltyä malttamattomasti käsissään joka päivä ja odottaa, että koska pääsisi kylvämään, niin osa siemenistä, etenkin oma keräämistä ja monivuotisista tarvitsee kylmäkäsittelyn itääkseen. Siemenkauppiaalta kannattaa tarkistaa ja kysyä myös sellisten lajikkeiden suhteen, että onko kylmäkäsittely tarpeen.

Perusideahan on, että siemenet virittyvät kasvuun vasta kun ne ovat olleet riittävän kauan viileässä ( alle  + 5 asteessa).

Käsittelyaika vaihtelee ja on lajikkeitten tarpeen mukaan kuukaudesta kolmeen.

Kylmäkäsittelyä voi tehdä useammallakin tapaa, mutta tässä on pari toimivaa ja näistä vain sitten itselleen sopiva tapa käyttöön

JÄÄKAAPISSA

  1. Ensiksi laitetaan siemenet yhdessä kosteahkon hiekkaturveseoksen kera muovipussiin. Pussia pidetään sitten huoneenlämmössä parisen viikkoa. Pussissa on hyvä olla pienet ilmareiät ja pusseja on myös hyvä käännellä muutaman päivän välein.
  2. Sitten siirretään pussi  jääkaappiin (+4 - +6 astetta ihanteellinen)tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin annetaan niiden olla vähintään kaksi- mielellään jopa kolmekuukautta jääkaapissa. Näin kylmäkäsittely on ainakin varmaa.
  3. Jos tai kun pussissa alkaa näkyä ensimmäisiä itämisen merkkejä, niin siiten vain nostetaan koko pakkaus huoneenlämpöön ja valoisalle paikalle.  
  4. Sitten vain koulitaan ihan normaalisti kylvö/taimimultaan. Hyvä ja turvallisen varma valinta on myös käyttää kookostaimimultaa.
  5. Ja vaikkei aina kasvun merkkejä pussissa näkyisikään, niin ei kannata luovuttaa. Levitetään pussin sisältö johonkin laakeaan astiaan, peitellään kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla. Usein nimittäin itämisen ihme toteutuu sittenkin. 🌱😍

ULKONA

  1. Tehdään nuo alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta nyt levitetään seos suoraan kylvöastiaan. Huom! katso tai tee astian pohjaan reiät ennakkoon.   
  2. Sisälläoloajan jälkeen viedään astiat pariksi-kolmeksi kuukaudeksi ulos ja laitetaan ne kokonaan lumen sisään.
  3. On oikeasti hyvä pitää huoli, että kylvökset ovat koko ajan lumen seassa. Samoin katsoa leutoina ajanjaksoina, ettei sulamisvedet pääse hukuttamaan niitä (siksi siis kunnon reiät siellä kylvölaatikon pohjalla oli tärkeitä)
  4. Sitten jatketaankin tuon ”jääkaappiversion” kohdasta 3 eteenpäin.

ps. Ja säänkestävät nimilaput on hyvä tehdä valmiiksi ihan ensimmäiseksi, ei sitten unohdu tai mene kylvökset suotta sekaisin. 😉

JÄNISKEVENNYS  - TOKI HIUKAN ASIAAKIN

Eikö ole hauska toi kuva. 🤣 Mutta on tuossa toki hiukan ajankohtaistakin asiaa, eli nyt näiden lumisateiden jälkeen on kyllä hyvä käydä katsomassa nuo suojaverkot ja niiden riittävyys. Jos näyttää että on liian alhaalla, niin hyvä keino on tampata lumi niiden ympäriltä matalammaksi. Nostaa niitä kun harvoin pystyy, kun ovat jäätyneet maahan kiinni.

KIITOS MAHTAVISTA PALAUTTEISTA – PUUTARHURIN SYDÄN LÄIKEHTII KAIKISTA NIISTÄ

Viimeviikolla kun vinkkasin, että kevään taimivalikoima on jo nyt tuolla kotisivuillani, niin enpä olisi unissanikaan toivoa sitä, kuinka paljon tuli ihanaa palautetta. Paitsi valikoimasta, niin myös ettei hinnat ole nousseet.

Kuvasto on nyt siis painossa ja se ilmestyy tuossa reilun viikonpäästä, kuun vaihteessa.  Mutta jos haluat selata sitä jo nyt ennakkoon, niin sekin on mahdollista TÄÄLLÄ

 

 

 

 
 

ja koko kevään esikasvatettujen taimivalikoimani näit siis TÄÄLTÄ

 

 

 

 
ps. Se siemenpakkauslahja (Kodin Kukkatarha - meidän oma sekoite)  lisätään siis automaattisesti mukaan tilauksiin, sitä sinun ei tarvitse erikseen huolehtia. 🙏

Vaan nyt minä lähden katsomaan tuota pikkupotilasta . Willowilta. Siltä meni nimittäin viikolla kynsi rikki sen verran pahasti, että eläinlääkäri katsoi parhaaksi poistaa koko kynsi. Paranee sitten varmasti kunnolla. Olihan tuo hirmu reppana leikkauksen jälkeen, mutta reippaasti se operaatiosta selvisi ja nyt jo häntä heiluu iloisesti.  

 

 

 

Ja pitäähän ihan pieniä ”etuoikeuksia” potilaalle aina suoda, eikö vain? Saa nukkua sohvalla ja ihan oman tyynyn kera.  😉

*******************************

Koiraystäviemme elämänohjeet meille:

- Käytä hyväksesi jokainen ilonhetki.

- Hurmioidu raikkaan ilman ja tuulen hyväilystä kasvoillasi.

- Rakkaimpiesi tullessa kotiin riennä tervehtimään heitä.

- Ole tottelevainen silloin kun se on etujesi mukaista.

-  Ota nokoset ja venyttele ennen kuin nouset.

-  Juokse, telmi ja leiki päivittäin.

-  Syö halukkaasti ja innostuneesti.

-  Ole uskollinen.

-  Älä milloinkaan teeskentele olevasi joku muu kuin olet.

-  Jos haluamasi on kätkössä, kaiva kunnes löydät sen.

-  Älä pure, jos murina ajaa saman asian.

- Kun olet onnellinen, tanssi ympäri ja heiluta koko kehoasi.

- Älä juutu syyllisyyteen ja mökötykseen, vaikka sinua arvosteltaisiin kuinka. Juokse heti takaisin ja solmi uudestaan ystävyyden siteet.

  Veronica Hay

*******************************

Pitenevien päivien ja hohtavien hankien valaisevaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha