Ilmanmuutos ja säätila eri asia, Pakkasista paljon hyötyä, Neuvot oikean multatyypin valintaan, ym. 5.1.2024

Ilmanmuutos ja säätila eri asia, Pakkasista paljon hyötyä, Neuvot oikean multatyypin valintaan, ym. 5.1.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Ihanaa ja kukoistavaa uutta vuotta 2024 sinulle!
 • Ilmastonmuutos ja säätila eri asia – kasvivalintoja tehty ilmastonmuutoksen mukaan
 • Pakkasista paljon hyötyä – esim. mullassa piileksivistä harsosääskistä eroon kätevästi
 • Neuvot oikean multatyypin valintaan ja tunnistukseen. Myös tuoteselostusten salat avautuvat.
 • Toivottu kasvilava webinaari keskiviikkona 10.1 klo 18–20.00 –> ilmainen osallistumislinkki tekstissä
 • Kevään kuvastot tilattavissa NYT

Narskuvan kauniita terveisiä täältä Puutarhalta !

Ja ihan mahdottoman hyvää alkanutta vuotta sinulle! On niin mukavaa taas, kun päästiin uudelle vuodelle ja päivät alkavat pidentyä. Siemenpussien hypistelyt sen kuin kiihtyy ja kiihtyy sekä kylvöjen valmistelutyöt. Ihan kohta päästään….🌱😉😍

Aamu, siis tämäkin, alkoi pirtin lämmityksellä ja puuron keitolla. Sen verran on kylmää ollut, että pirttiäkin on pitänyt lämmittää aamuin illoin. Vaikkei tänä aamuna ollut kuin -22 astetta, niin varmaan tuo viima ja jatkuneet kylmät tekee sen, että pirtti jäähtyy aika lailla. Vaan mikäs sen mukavampaa, kuin syödä aamupuuroa takkatulen lämmössä.

 Aamulla uutiset kertoi, että Enontekiöllä on tehty talven sekä kuluvan vuosituhannen pakkasennätys – 44,3 astetta. Se on kyllä jo todella kylmää. 🥶🥶🥶

Vaan kyllä on ollut kaunista. Aamutkin ovat niin upeita, että jo tänne puutarhalle kävellessä, lumen narskuessa ihanasti jalkojen alla, tietää päivästä tulevan kauniin ja hyvän.

Näyttäisi ennusteen mukaan, että vielä viikonloppu mennään aika kylmässä, mutta ensiviikon alussa saattaa päivälämpötilat nousta jopa plussalle. Ei kyllä haittaa, vaikka kovimmat pakkaset loppuisivatkin, mutta en kyllä vesikelejäkään kaipaa. Talvi talvena olisi parasta.

ILMASTONMUUTOS ON TOTTA – SÄÄTILA ON ERI ASIA – KASVIVALINTOJA TEHTY SEN MUKAAN

Hiukan minua on häirinnyt, kun moni sanoo, ettei ilmastonmuutosta ole olemassakaan, kun pakkaset ja lumimäärät on tätä luokkaa. Kyllä se vaan ilmastonmuutos on tosiasia ja esim. viimevuosi oli Euroopan mittaushistorian lämpimin. Ja peräti 11 lämpimintä jaksoa on mitattu 2000-luvulla. Pitänee vain muistaa puhua ilmastonmuutoksesta ja säätilasta erikseen, ne kun ei ole sama asia.

 Tämä asia nousi mieleeni siksi, että käyn vielä kevään kasveja läpi ja viimeisiä viljelysuunnitelmia sekä lajikevalintoja. Kasvivalintoihin nimenomaan ilmastonmuutokseen liittyvien haasteiden takia on kasvijalostajien kanssa tehty paljon töitä viimeisten vuosien ajan.  Ja ilokseni meillä on nyt jo paljon hyviä, uusia lajikkeita, joiden säänkestot ( kuumuus, kuivuus, rankkasateet, jne.) on saatu erinomaiselle tasolle.  Esittelen näitä sinulle sitten tässä kevään mittaan tarkemminkin.

PAKKASISTA PALJON HYÖTYÄ – HARSOSÄÄSKET HENGILTÄ

Kunnon pakkasista on myös paljon iloa, niin mattojen ym. ”lumipesujen”, jäälyhtyjen teon ja pakastimen sulatusten kanssa. Kireä pakkanen on myös oiva tapa varmistaa, ettei kevään kylvömullissa ole eläviä harsosääskiä. Tämä on helppoa tehdä nyt.

 1. Jos multasäkki on ollut nyt ulkona, niin tuo se sisälle ja anna lämmetä ainakin viikko. Ja sitten jatka seuraavasta kohdasta eteenpäin.
 2. Jos multasäkki on ollut sisällä, niin vie se ulos pakkaseen ainakin viikoksi. Ja tuo sitten säkki sisälle.
 3. Mikäli haluat pelata ihan varman päälle, niin toista. Eli viikko sisällä ja viikko ulkona pakkasessa.
 • Tämä perustuu siis siihen, että säkissä mahdollisesti olevat harsosääsken munat eivät kuole pakkasessa, mutta sisälle tuotaessa ne kuorituvat ja pakkanen tapaa toukat. 
 • Tämä olisi hyvä tehdä etenkin kaikille niille multaerille, joita aiot käyttää keväällä siemenkylvöihin ja / tai taimikasvatuksiin.
 • Mitään multien lämmityksiä uuneissa ym. ei kannata tehdä, nehän ovat vanhoja ohjeita ja tappaa suotta mullasta kaiken niiden hyvän, mikrobeja myöten.

Näille meidän kookosmullillemme ei tarvitse tehdä käsittelyjä, mikäli ne ovat käyttämättömiä. Niitä ei ole siis käsitelty kemiallisesti ( vaikka joskus kuulee sitäkin väitettävän) vaan ne on puristettu valmistuksessa niin kovalla voimalla, että kaikki niissä mahdollisesti olevat munat / toukat ovat puristuneet kuoliaiksi moneen kertaan.

Nämä ovat siis erinomaisia ja helppoja niin taimikasvatukseen kuin viherkasveille. Ilmavia, peruslannoitettuja ja puhtaita.

Kookostaimimulta

 

5 l -> 4,95 € -> TÄÄLTÄ

15 l ( = 3 kpl 5 litran pakkauksia) -> 12,95 € ( ovh 14,85) -> TÄÄLTÄ

 

 


Ja toki nämä tutut kasvatusnapitkin ovat varmasti harsosääskistä vapaat ja muutenkin käteviä esikasvatuksiin

 

Kasvatusnapit 30 kpl -> 4,95 €-> TÄÄLTÄ

 

 

 
Kaikenlaiset muutkin esikasvatukseen tarvittavia ja käteviä juttuja löydät TÄÄLTÄ

 

 

 

 

 

OIKEAN MULTATYYPIN VALINTA JA MULTASÄKKIEN SALAT

Erilaiset  mullat ym. kasvualustat saattavat olla toisinaan hyvinkin sekavia ymmärtää ja pelkkä kaunis nimi + kuva säkissä tai hinta ei välttämättä ole aina tae laadusta ja käyttötarkoituksesta.

Vaan eipä hätää, pakkausten tuoteselosteita, kun opetellaan hiukan lukemaan, niin johan menee valinnat helpommiksi ja oikein.

Tästä aiheesta on tehty selkeyttävä webinaari ja sehän löytyi TÄÄLTÄ Tuon kun kerran katsoo läpi, niin moni asia kirkastuu.👍

Tein myös perusohjeen eri multalajien yleisimmistä nimistä ja käyttötarkoituksista -> TÄNNE

Ja yhden hyvän vinkin jos saan vielä antaa, kun suunnittelet kevään kasvivalikoimaa. Nyt on hyvä hetki ja aikaa ottaa tuo kasvikumppanit kirja käteen ja  katsoa kirjan selkeästä taulukosta, mitkä kasvit kannattaa olla vierekkäin ja mitkä ei. Säästyy monelta harmilta ja turhalta työltä, ihan pelkästään jo oikeilla kasvikumppani valinnoilla.

 

 

Taulukot alkavat siis kirjan sivuilta 146 ->

 

 

 

 

 MUISTATHAN - ENSI KESKIVIIKKONA 10.1 -24 KASVILAVA WEBINAARI

Tuo toivottu kasvilava webinaari on siis ensi keskiviikkona klo 18.00 - 20.00

Paljon asiaa ja vinkkejä nimenomaan kasvilava kasvatukseen liittyen. Kannattaa tulla kuulolle

Asiantuntijoina: Biologi Leena Luoto ja viljelyasiantuntija Jari Juhani Koivumäki

Webinaarin aiheet:

 • Kasvilavan perustaminen
  • Pohjatyöt ja mullan valinta
  • Mullan määrä ja vaikutus kasvuun
 • Lannoitus  alussa ja kasvukauden aikana
  • Voiko lannoittaa liikaa
 • Kastelun, lämpötilan ja ravinteiden oton vaikutus kasvuun
 • Tarvitaanko katteita?
 • Tuholaiset ja rikkakasvit kasvilavassa
  • Kotilot ja etanat
  • Juuririkat
 • Kasvien valintaan vaikuttavia tekijöitä
  • Olosuhteet, ravinteet, kosteus
 • Työt satokauden päättyessä

Aika: 10.1. 2024 kello 18-20

linkki: https://urly.fi/3nZ3 ( kopioi tämä linkki ja avaa selaimessa)

KEVÄÄN KUVASTOT TILATTAVISSA

Tulevan kevään kuvastoista ensimmäinen ( taimikuvasto)  alkaa olla kohta painoa vaille valmis. Ja lupaan, että siellä tulee olemaan taas toinen toistaan upeimpia uutuuksia, joita on testattu ja kehitetty yhdessä jalostajien kanssa. Toki myös tuttuja ja varmoja suosikkeja.  👍👨‍🌾😊

 Joten, jos haluat tuon taimikuvaston sekä myöhemmin keväällä ilmestyvän Kevätkuvaston, niin klikkaapa osoitetietosi TÄNNE, niin saat ne suoraan kotiisi.

ps. Molemmat kuvastothan tulee automaattisesti kaikille, jotka ovat tilanneet viimeisen 3-vuoden aikana meiltä kasveja tai kasvatustarvikkeita.

Vaan nyt minä lähden takaisin pirtin lämmityksiin ja lenkittelemään nuo kippurahännät. Joulun aikaan oli kuyllä aivan mahtavaa lähteä iltalenkeille, kun kuu paistoi niin komeasti ja kirkkaasti, ettei otsalamppua tarvinnut sytyttää edes tuolla metsäosuudella. Ja usko tai älä, niin tuo kuva on kuusta, vaikka aurinkokin se voisi olla, niin kirkkaasti se paistoi. 🌕

*******************************

Vain puutarhurille aika ystävä,

joka antaa joka vuosi enemmän kuin ottaa!

- Beverley Nichols

*******************************

Mitä mukavinta viikonvaihdetta ja uuden kasvukauden alkua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa iloinen ja innostunut

Puutarhurisi

Juha