Helleajan kastelu, talvivihtojen tekoaika, skeipeistä pestoa ja makuöljyä, ym. 16.7.2021

Helleajan kastelu, talvivihtojen tekoaika, skeipeistä pestoa ja makuöljyä, ym. 16.7.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Helleajan kastelu – video tallenne minun ja Leenan jutustelua aiheesta, joka ei ole niitä helpoimpia, mutta hallittavassa kyllä.
  • Talvivihtojen paras tekoaika alkaa NYT
  • Skeipeistä pestoa ja makuöljyä – Aulin ohje
  • Talvivalkosipulien oikean nostoajan pohdintaa
  • Kukkahoroskoopissa juhlii nyt Keto-Orvokit
  • Syyskuvasto kohta painoon, varmistathan omasi 

Helteistä perjantaita täältä Puutarhalta 

Kyllähän lämpöiset ja aurinkoiset kesäpäivät kivoja on, mutta hiukan alkaa tuntua sille, että vähempikin kuumuus olisi jo ihan hyvä. Ja jos vaikka vettäkin joskus sataisi, niin ilolla sitä tervehtisin. Täällä ei nimittäin ole satanut nyt viiteen viikkoon käytännössä pisaraakaan. Ympärillä on sentään jotain satanut edes hiukan, mutta tämän paikan on sadepilvet kiertäneet tehokkaasti. Hellepäiviä - niitäkin taitaa olla kasassa kolmisenkymmentä ja trooppisia öitä melkoinen määrä niitäkin. 

Kasteluissahan se suurin taiteilu nyt on, paitsi määrien, niin myös ajan suhteen. Minusta alkaa kehkeytyä todellinen yö työläinen, kun nyt on toista kuukautta mennyt niin, että kasteluhommiin ryhdyn tuossa illalla, auringonlaskun aikaan ja pitkälle yli puolen yön menee niissä ja sitten vielä kippurahäntien lenkitykset, kun eipä niitäkään voi lenkittää kuin yöllä.       

Eilen illalla laskeskelin huvikseni, että kuinka monta ruukkua / amppelia / laatikkoa on kasteltavana. Ja pelkästään pirtin pihapiirissä niitä oli jo 71 kappaletta ja penkit päälle. Ja sitten on vielä tämä puutarhan puoli erikseen, että kyllä siinä tovi aina iltasella vierähtää. ;)

”VAIKKA ISTUTTAISIN VETEEN SATEELLA, NIIN KASTELLAAN SILTI” – Siis mitä ihmettä, ne Juha ja Leena taas pohti ja puhui?

Tosiaan, eilen juteltiin Leenan kanssa taas ajankohtaisista aiheista ja nyt oli vuorossa helleajan kastelut ja niiden niksit sekä muutama tärkeä pointti miten asioita on hyvä ajatella näin helteellä. Puhuttiin mm. siitä, että kuinka paljon se 10 mm sade siis käytännössä on, jos se kastellaan kannulla? Jäähdyttääkö kylmä vesi maata vai ei?

Voiko kylmä vesi olla vahingollista?

Mikä on oikea kastelutekniikka?

Mikä on sateenvarjo ilmiö?  

Miksi kapillaari on tärkeää?

Ja miksi on hyvä tehdä lapiotesti? ja muutama muukin juttu. 

Äänitettiin myös tämä meidän jutteluhetki. Ja veikkaan, että siellä on mielenkiintoisia pointteja ja havaintoja sinullekin. Katsopa tästä.

Ja tosiaan muutama niksi vielä noiden lisäksi, eli

  • Vesi on helppo saada puiden ja pensaiden juurille, tekemällä rautakangella muutama reikä maahan ja valuttelee (hiljalleen) niihin vettä. Ei liian kovaa, ettei vesi riko maata juurten ympäriltä. Tästä myös Olli muistutti.
  • Kastelukiteet on ollut monen istutuksen pelastus, etenkin ruukku ja astiaistutuksissa sekä mm. hautausmaa ja mökki-istutuksille.
  • Näillä kastelusuppiloilla saat hoidettua kätevästi vedenannon tuuheampiinkin istutuksiin. Kestää vuosien käytön. 

TALVIVIHTOJEN TEKOON NYT

"Kaikin voimin käytteli nyt kukin mäihänpehmeätä, ihanata lehtivihkoansa, he kylpivät ja hautelivat haavojaan ja kauas kuului saunasta vihtain vinha mätkintä."

Näin kirjoitti aikanaan Aleksis Kivi - Seitsemän veljestä kirjassaan. Ja kyllähän vihta saunaan kuuluu ainakin minun perinteisiin myös talvella. Tosin vain juhlapyhien aattoina, kun nyt ei viitsi pakastinta pelkillä vihdoilla täyttää. ;) Sellainen 10-15 talvivihtaa teen ja niillä pärjään hyvin. 

Parasaika niiden tekoon olisi käsillä nyt ja ensiviikon alkupuoli. Eli 7-15 päivää mustasta kuusta.   

Tuo kuivuus tekee nyt sen, että entistä tarkempana pitää olla, mistä vihtatarpeet tulee otettua. Rehevien paikkojen koivuja nyt on haettava. Vihdat teen yleensä rauduskoivusta, koska sen lehtien kesto on parempi kuin hieskoivun. Jos oikein panostan, niin sitten laitan muutaman hieskoivun oksan sekaan tuoksua tuomaan. 

Ja aamusta aikaisin haen tarpeet ja teen ne samantien tuossa pilvekkeessä, jotta nestejännitys säilyy mahdollisimman hyvänä. Ja samantien sitten käärin ne tiukasti kelmuun ja pakkaseen.

Ja tuoksupussit tulee siinä samalla. Eli lehdet laitan kahvisuodatin pusseihin ja viritän ne tuohon pyykkitelineeseen kuivumaan. Kun lehdet ovat kuivia, niin niittaan pussit kiinni ja laitan tuonne komeroon odottamaan käyttöä. Parhaiten pusseista saa aromit irti kun antaa niiden liueta päivän-kaksi löylyvedessä. On muuten joka kerta aivan taivaallisen ihana fiilis, kun tuosta vedestä löylyä heittää, etenkin keskellä talvea. :)

Ja teinhän minä jokunen vuosi sitten pienen videonkin vihdan teosta ja käärimisestä. Parempiakin mestareita on toki, mutta tuo on sellainen minun perusmallini. Ei täydellinen, mutta kyllä sillä saunoo. ;)

 

Ja se edellinen, missä Leenan kanssa syyslannoituksen perusteista ja ideasta puhuttiin, se video löytyy taas TÄÄLTÄ 

Ja syyslannoitetta, sitä meidän oma pussittamaa vesiliukoista ammattilannoitetta saat siis TÄÄLTÄ jos et ole vielä hankkinut 4,95 € / 500 g

AULIN TERVEISET JA OHJEET PESTOON JA MAKUÖLJYYN 

Auli kirjoitteli: 

Moikka,

Valkosipuli Ljubasha on ollut keväästä asti kasvultaan erinomainen; tosin kohta taitaa olla noston aika. Mutta ensisato on jo korjattu: pestoa ja makuöljyä, joka on tähän aikaan myös ystävien kiittämä pihakestituliainen 

Tässä minun omat reseptini: 

PESTO VALKOSIPULIN KUKKAVARSISTA

n. 30 kukkavartta

reilu 1/2 dl kuorittuja manteleita

reilu 1/2 dl cashewpähkinöitä

reilu 1dl parmesan raastetta

1/2-1 dl hyvää oliiviöljyä

vähän sitruunamehua

suolaa ja mustapippuria 

Valkosipulin varret pilkotaan parin sentin pätkiksi. Kaikki aineet tehosekoittimeen ja hienoksi. Öljyä kannattaa lisätä vähitellen, jotta saa haluamansa koostumuksen. Minä jätän melko paksuksi, koska syön pestoa leivän päällä levitteenä. Kannattaa myös ainakin osa pakastaa talven varalle! Sitruunamehua, suolaa ja pippuria myös vähitellen maun mukaan. 

MAKUÖLJY

Laitan pulloon ensin muutaman valkosipulin kukkavarren, timjamin oksan ja rosepippureita. Sitten täytän pullon hyvällä oliiviöljyllä ja korkki kiinni. Annan maustua huoneenlämmössä aurinkoisella paikalla viikon pari ja sitten käyttöön. 

t. Auli 

Kiitos Auli ihanista terveisistä ja resepteistä. Tuota pestoa pitää kyllä nyt tehdä ja öljyä myös. Toki sitä olen jo tehnytkin, mutta en rosepippurilla maustettua, varmasti antaa hyvän säväyksen myös. 

TALVIVALKOSIPULIEN NOSTOAIKA POHDINTAA

Muutamia koenostoja olen jo nyt tehnyt noille Ljubashoille  ja sipulit on kasvaneet komeiksi ja on hyvin vielä tiukasti kasassa eli odotan vielä ainakin viikon, jopa kaksi. Kasvavat nyt vielä kokoa reippaasti.  Kasvupaikoissa on suuria eroja, joten jokaisen kannatta nyt tarkasti seurata omia viljelmiä. Etenkin paahteisilla paikoilla olevat lavakaulukset voivat hyvinkin olla siinä pisteessä, että nostot on hyvä aloittaa jo nyt. 

Eli sipulin kynsien tulisi olla tiukasti kiinni, niin säilyy paljon paremmin. Jos auki, niin nämä kannattaa käyttää ensin ja / tai istuttaa sitten loka-marraskuulla näiden kynnet maahan kasvamaan.

   

Kynnet kiinni = hyvä säilyvyys 

Kynnet alkaneet eriytyä = käytetään ensin ja / tai istutetaan syksyllä maahan 

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT KETO-ORVOKIT 

Keto-orvokki 11.7. - 8.8.

Ensivaikutelma keto-orvokista on suloinen. Vaikka katse on lapsenomaisen luottavainen, koko olemus pieni, ujo ja vaatimaton, hänestä huomaa pian yllättävää värikkyyttä ja monimuotoisuutta. Hänessä on ainutlaatuista persoonallisuutta, outoa, jopa omassa suvussaan. Et ole tekemisissä minkään keskivetotyypin kanssa. Herkkä keto-orvokki on vahvalla varrella tukevasti kiinni maassa. Suku ja ystävät ovat hänelle suorastaan elintärkeitä. Valta ja raha eivät häntä kiinnosta, hän tarvitsee ennenkaikkea ihmisiä, läheisyyttä ja lämpöä. Hän viihtyy ja kukoistaa vaatimattomissa olosuhteissa ja saa mutkin viihtymään. Keto-orvokin juhlissa ei tarvita gourmet-ruokia. Teekupin ääressä hänen luonaan vietetään unohtumattomia iltoja. Äärimmäisen sosiaalisena ja empaattisena keto-orvokki suorastaan itsestään ajautuu ammatikseen auttamaan muita. Eläytymiskykyisenä hän sopii myös esiintyväksi taiteilijaksi, etenkin näyttelijäksi. Aina tuohtuessaan ja muista huolehtiessaan hän helposti unohtaa huolehtia omasta terveydestään ja lepohetkistään. Oma rakkauselämä, perhe ja lapset jäävät helposti liian vähälle huomiolle. Keto-orvokin pitäisi varata almanakkaansa oma rauhallinen koti-ilta edes silloin tällöin. Keto-orvokki valitsee mielellään puolisokseen hiljaisen ja rauhallisen luonteen, joka myhäilee taustavoimana vilkkaassa seuraelämässä. Itsekkäät ja kovat kyynärpäätaktikot hän jättää huomiotansa vaille. 

SYYSKUVASTO MATKALLA PAINOON – VARMISTATHAN OMASI

Vaikka näin helteellä ei ihan aina syksy fiiliksiä olisikaan, niin kyllä me olemme jo kovasti täällä yhdessä kollegoiden kanssa sinulle syysistutettavia valinneet ja valmistaneet. Muutama tuote on vielä varmistuksessa, mutta kyllä niiden kasvukin näyttää hyvälle, että eiköhän nekin mukaan saada. Syyssipuleista on tulossa kertakaikkisen upeita tänä vuonna. Isoja ja terveitä sipuleita ja sehän tietää sitäkin komeampia kukkaloistoja ensikeväälle. <3 Ja hyvä sato tietää myös sitä, että hinnat pysyvät edullisina, vaikka sipulit ovat isoja. Ja sehän kyllä sopii meille, eikö vain. :) 

Mutta tosiaan syyskuvasto on menossa reilun viikon päästä painoon ja lähetän kuvaston tänä vuonna taas tuttuun tapaan automaattisesti tuotteita viimeisen kolmen vuoden aikana tilanneille ja nyt kuvaston tilanneille. Vaikka paperinen kuvasto on kiva ja mieluusti niitä lähettäisin enempikin, niin niiden kustannus on melko kallis ja toisaalta turhia paperi ja lähettämisjuttuja olisi hyvä välttää, jo ihan ilmastonkin takia. Parempi, että se puu kasvaa, kuin että se olisi tehty kuvastoksi, joka joutuu roskiin, eikö vain. 

Ja sähköisenä selattavaan muotoon se tulee toki taas, se on kaikkein ympäristöystävällisin muoto ja nykyään aika käteväkin. 

Mikäli haluat varmistaa kuvaston itsellesi heti ensimmäisten joukossa, niin käypä laittamassa tiedot TÄNNE niin lähetän sitten elokuun puolivälin paikkeilla sen sinulle suoraan.  :) 

Vaan nyt taidan lähteä ottamaan pienen siestan aitan pimeyteen, jotta jaksan taas paremmin tuota ”yövuoroa” puuhailla. Vielä ainakin tämä viikonloppu on näin helteistä. Alkuviikosta ilmeisesti lämpötilan puolesta helpottaa, mutta ei tuo ennuste valitettavasti vettä lupaa ensiviikollekaan tänne kaakonkulmalle. No, kyllä me pärjätään, kun pistetään oikea asenne päälle ja sehän me kyllä osataan, eikö vain. :) 

Ja onhan nämä kesäyöt sitten toisaalta aivan vertaansa vailla olevia, nautitaan näistä nyt. Puolenvuoden päästä on kumminkin jo joulut takana ja tammikuu hyvällä menolla. Orvokit ja monet muut jo kylvettyinä. Kyllä se vaan aika sukkelaan menee…;)

*********************************

Ei ole väliä,

oletko ylipainoinen vai alipainoinen,

kunhan olet tasapainoinen. 

  • Juice Leskinen

*********************************

Lupsakkaan rentoa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni 

Toivotteleepi hellehattuinen   

Puutarhurisi 

Juha

 ps. ja muistetaan jättää muutama pikkukippo pihaan vedellä täytettyinä myös pihapiirin lintuystävillemme myös. Niillä alkaa olemaan luonnon vedet aika tiukassa ja jano kova.