Ei mustaa päivää - ennemmin valoa ja kivaa puuhaa, Kuu kääntyi suosiolliseksi, Näin teet perinteisen havupallon, ym. 25.11.2022

Ei mustaa päivää - ennemmin valoa ja kivaa puuhaa, Kuu kääntyi suosiolliseksi, Näin teet perinteisen havupallon, ym. 25.11.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ei mustaa päivää- ennemmin valoa ja kivaa puuhaa
  • Kuu kääntyi suosiolliseksi – havujen ja joulukuusenkin parhaat korjuu ajat alkoivat.
  • Näin teen perinteisen havupallon
  • Amarylliksen punatauti, onko se sittenkään sitä, vai???
  • Myyrähuippu luvassa – osuuko alueellesi?
  • Yhteistilausten terveystyynyt ja älypeitot valmistuu aikataulussa – toimitukset alkavat ensiviikolla.

Valoisia terveisiä täältä Puutarhalta !

Tänään kun muut kovin tuntuvat viettävän ”mustaa perjantaita”, niin minä taas ajattelin, että eihän sitä nyt viitsi niin pimeää olla, kun on valoisampaa ja mukavaa tekemistä. Vaikka näitä  talvipistokkaita kasvilampun alle kasvamaan. On minusta paljon mukavampaa puuhaa, kuin minkään ”mustan perjantain” viettäminen. 🌱😍

Oli puhetta kasvilampun virrankulutuksesta ja kuinka sitä nyt raaskii pitää päällä kalliin sähkön aikaan, niin todellisuudessahan tämä UUSI Malli vie sähköä vain 10 w / h. Eli esim. normaaleihin 60 w lamppuihin verrattuna, näitä voisi olla 6 kpl palamassa, että sähkön kulutus olisi sama. Puhumattakaan niistä vanhan mallisista ”natikka kasvilampuista” joissa oli 400 w polttimet. Huh-huh, niitä ei kyllä raaskisi laitta päälle enää sekunniksikaan, olisi niin kallista ”valoa”. Siksi itselläni palaa myös pirtissä aina ennemmin nämä lamput, kun ne toimivat hyvinä yleis/tunnelmavaloina ja lisäksi huonekasvit viihtyvät ja loistavat näiden alla. Taimikasvatuksesta nyt puhumattakaan. Mikä sekin alkaa olla ihan kohta taas enempi kuin ajankohtainen.

Eihän tämä malli halvin ole hankkia, mutta ammattilamppuna teho ja valonlaatu on taattu sekä 100 % testattua. Samoin takuu ( 2-vuotta tai 10 000 tuntia). Lamppuhan on suunniteltu niin, että se kestää ammattiviljelmillä jopa 35 000 kytkentäjaksoa (esim. 8 kytkentää päälle ja pois päivittäin 12 vuoden ajan).  Ja tosiaan käyttökustannukset ovat erittäin halvat. Siksi juuri myös ammattiviljelmät ovat näihin valoihin vaihtaneet, että kotimaisten kukkien, vihannesten ja yrttien kustannukset pysyvät kurissa ainakin valojen suhteen.

Tätä lamppua, joko johdolla tai ilman, löydät siis TÄÄLTÄ

KUU KÄÄNTYI SUOSIOLLISEKSI TÄNÄÄN – HAVUTARPEITA JA KENTIES JO JOULUKUUSIKIN

Kuu kääntyi siis tänään nousevaan asentoon ja itse ainakin olen huomannut, että nousevan kuun vaikutus havujen neulasten kestävyyteen on silloin paras. Oli kyse havukoristeista tai joulukuusesta.  Pari viikkoa on nyt siis hyvää aikaa kerätä ja kaataa kestävät havut varastoon ja askarrella niitä sitten sitä mukaa kun jouluvalmisteluja tekee.

HAVUPALLOT PITÄÄ PINTANSA – RUNKOMATERIAALISSA VAIN MIELIKUVITUS RAJANA.

Havupallot on aina yhtä hauskoja ja ajattomia koristeita, että niitä ”pitää” tehdä joka vuosi aina jokunen. Ne on loppujen lopuksi helppoja tehdä ja ilmeisesti suurin hankaluus on ollut saada noita perinteisesti käytettäviä Oasis pohjia ( tai jos saa, niin aika kalliita ovat).  Itsellä on noita ”tiiliskiviä” joista aina teen pohjat, mutta ihan hyvin pohjina voit käyttää, vaikka verkosta tehtyä pohjaa tai jopa sählypalloa. Kunhan siihen vain saa havut tökittyä ja ripustuslangan kiinni.

Itse tosiaan teen Oasis kuivakukka ”tiileihin”  nuo havupallot. Siksi kuivakukka malliin, että se kestää paljon paremmin kastumista ja koossa muutenkin, kuin leikkokukille tarkoitettu ns. märkä malli.

Ja tällä perinteisellä tyylillä:

Havut leikkaan valmiiksi n 10-15 cm mittoihin ja tyvet teroitan ja putsaan niin ne menevät hyvin sieneen.

 

Tähän olin laittanut hiukan katajanoksia väriä tuomaan.

 

Jos tykkää katsoa, niin tuo kuvasarja on myös Facebookissa TÄÄLLÄ

AMARYLLISTEN PUNALAIKKUTAUTI – ONKO SE AINA SITÄ JA JOS ON, NIIN ONKO VAKAVAA?

Tämä Stagonosporopsis curtisii sienen aiheuttama punalaikkutauti on ollut aikoinaan ihan oikea ongelma, mutta ei käytännössä enää. Viljelytekniikka, lisäysmateriaalin sekä viljelyolojen puhtaus ovat käytännössä poistaneet tämän ”vanhan taudin” kokonaan. Tosin siitä on aina niin paljon puhuttu, että se on jäänyt elämään mielikuvissa ja se sotkeentuukin usein näihin ” viiruihin” joita esiintyy amaryllisten lehdissä ja / tai kukkavarsissa. Mutta niille on olemassa ihan luonnollinen selitys ja syy.

Punalaikkutaudin tyypillisin ja tunnistettavin oire on punaiset läikät lehtien tyvillä. Jos tauti menee oikein pahaksi, niin sitä voi esiintyä myös kukkavarsissa.

Ehkäisyä, eristystä ja harkintaa

Punalaikkutaudin ehkäisynä toimii parhaiten se, että istutetaan sipulit hiekansekaiseen, hyvin vettä läpäisevään multaa ja mullan annetaan kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä. Se on toki sipulikukille muutenkin parasta, koska jatkuva märkyys on sipulikukkien pahin ”vihollinen”.

Kastellaan mielellään alakautta ja vältetään veden joutumista sipulin ”kaula-aukosta” sisään.

Jos tätä punalaikkutautia kasvissa kumminkin varmuudella havaitset, niin se kannattaa siirtää erilleen muista amarylliksistä ja mielellään paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto.

YLEISIN ”SYY” PUNALAIKKUTAUDIN EPÄILYYN ON KUMMINKIN…

Varsien ”punaviirut” ( joita yleensä luullaan punalaikkutaudiksi) johtuu käytännössä aina siitä, että sipulin kaulassa on jokin kolhu tai vastaava, joka vioittaa vartta sen kasvaessa sipulista ylös. Kolhuja voi tulla esim. sipulien nosto tai lajitteluvaiheessa sekä kuljetuksissa, vaikka kuinka varovasti ne tehtäisiin. Kolhun aiheuttama vioitus ilmenee yleensä selvimmin silloin kun varsi alkaa kasvamaan. Ja se alkaakin kasvaman ”kaarelleen” ja sisäreunalla on yleensä  ”punainen viiru”. Tuo on onneksi helppo korjata, etenkin jos siihen puuttuu ajoissa.  Avarretaan vain naarmun aiheuttamaa kohtaa sipulin kaulasta esim puutikulla tms. varovasti. Niin, ettei se vahingoita vartta enää.  Väkisin vartta ei kannata lähteä suoristamaan, se menee käytännössä poikki. Itse sipuliin tai muihin varsiin ”avarrus” ei tietenkään vaikuta eikä seuraavien vuosien kukkiin.  

MYYRÄHUIPPU LUVASSA - ETENKIN KAINUUN JA POHJOIS-KARJALAN ALUEILLA – ENNALTAEHKÄISYYN JA VARAUTUMISEEN

Luonnonvarakeskuksen seurantojen perusteella myyräkannat ovat runsastuneet laajoilla alueilla koko Suomessa. Tässä vielä hiukan tarkentavaa alueellista tietoa.

Oulun seudulta Itä-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä myyräkannat ovat nyt huippuvaiheessa.

Lounais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Ylä-Lapissa myyräkannat taas ovat kasvaneet merkittävästi tämän kesän aikana. Näille alueille odotetaan huippua 2023.

Läntisessä Suomessa myyrähuippu ajoittui syksyyn 2021, ja kannat ovat pienentyneet tästä. Myös kaakkois-Suomessa ja valtaosassa Metsä-lappia myyräkannat ovat niukkoja.

Vaikka tänne meille nyt ennustetaankin niukkoja myyräkantoja, niin kyllä se yksikin osaa tuhoja tehdä. Sen vuoksi minulla ainakin karkottimet pysyy kukkapenkeissä paikoillaan läpi talven ja verkot nuorten puiden ympärillä. Ei ”vara venettä kaada” tässäkään asiassa.  

OMPELUKONEET SUIHKIVAT KIIVAASTI - TERVEYSTYYNYT JA ÄLYPEITOT VALMISTUVAT ENSIVIIKON AIKANA

Yhteishankintana tilattujen terveystyynyjen ja älypeittojen suhteen saatiin tehtaalta hyviä uutisia, eli loputkin akanat on saatu valmisteltua ( = pestyä ja kuivattua ) ja nyt niitä ommellaan kiivaasti tyynyihin valmiiksi. Ellei mitään ihmeellistä tapahdu niin he saavat nuo kaikki tänne meille ensiviikolla, ja me pakkaamme nämä sitten kiireen vilkkaan lähtemään.  Eli nämä tyynyt ja peitot ovat sitten perillä joko ensiviikon lopulla tai viimeistään seuraavalla viikolla. Itse ainakin odotan jo ihan mahdottoman kovasti, että saan uuden tyynyn hellimään niskoja ja hartioita ja nukuttamaan muutenkin rennon hyvin.

Ai niin, muistathan tämän Kirsin niksin vanhalle tyynylle -> eli akanapussi sai uuden elämän autossa huurteen poistajana ja itse tyyny sai uuden päällisen ja pääsee puutarhaan työtyynyksi polvien alle.

Vaan nyt minä lähden katselemaan, josko laittaisi illaksi vähän ulkovaloja koristeeksi. Nuo ledit kun on edullisia käyttää myös pihavalaistukseen ja ihan hyvin antavat paitsi riittävän niin myös kauniin valon pihapolulle, eikö vain.

*******************************

❤❤❤

Säilytä rakkaus sydämessäsi.

 

Ilman sitä elämä on kuin puutarha ilman aurinkoa, kun kukat ovat kuolleet.

 

Tietoisuus siitä, että rakastaa ja siitä, että on rakastettu, tuo elämään lämpöä ja rikkautta, jota mikään muu ei voi tuoda.


 Oscar Wide

*******************************

Raikkaan alkutalvista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha