Kukkaniittyn perustaminen helposti

Kukkaniittyn perustaminen helposti

Aurinkoisen ihanaa ja kaunista sunnuntai huomenta täältä Puutarhalta!

Kävin aamusella kastelukierroksella kasvihuoneissa ja ihastelin viileän raikasta ja ihanaa kesäaamua haltioissani. Kyllä luonto on nyt erityisen kaunis ja upea varhain kesäaamuisin, hiukan jopa taianomainen.

Tuossa on tullut useampiakin kyselyjä kukkakankaan käytöstä ja yleensäkin kukkaniittyjen (niin isompien kuin pienienkin) perustamisesta, hoidosta jne. Niin ajattelin, että jos sinullekin on tullut, niin laitan kertauksena tämän helmikuussa kirjoittamani ”ohjeita ja vinkkejä” postin uudelleen.

Tätä voit vapaasti lainata ja jakaa ystäville ja tiedonhaluisille, nyt kun näiden kukkaniittyjen parhaat perustamisviikot on käsillä.

Ja se aiempi helmikuinen kirjoitukseni löytyy myös kotisivuiltani TÄÄLTÄ jos se on helpompi lukea / jakaa.  

Itse ainakin jo suorastaan hykertelen ajatuksella loppukesän upeista kukkakeitaista ja kuinka niistä tulee paitsi itse, niin myös muut hyvälle tuulelle. Pörriäisitä ja perhosista nyt puhumattakaan, niille pienkin keidas on loppukesästä kullanarvoinen, kun luonnon kukkien määrä on vähäinen.

Ai niin, vielä pari asiaa mitä nyt paljon kysytään, niin; erityisesti rinne-, poutivien- ja rikkaruohoistenpaikkojen perustamiseen suosittelen erittäin lämpöisesti näitä SIEMENKANKAITA ( voit alta vielä kerrata, että miksi)

Ja molempia kokoja siemenmattoa tuli viimeviikolla lisää, joten saan ne lähtemään sinulle ihan päivässä parissa.

Ja nyt sitten itse asiaan, ole hyvä, tässä tämä:

 

Itsessään kukkaniityn tai penkin perustaminen on helppoa ja hoito vieläkin helpompaa, kun se tehdään hyvin ja valitaan oikeat lajikkeet ja laadukkaat siemenet. Hyvin tehty kukkaniitty kun vain komistuu ja paranee vuosi vuodelta. Ihan niin kuin luonnossakin. Valitaan niin monivuotisia kuin yksivuotisia kasveja, jotka lisääntyvät itsekseen kylväytyen. Näin tehty kukkaniitty/penkki on paitsi luonnollisen kaunis, pörriäisystävällinen, niin myös äärettömän helppo hoitajalleen. Suurin työ jatkossa kun on vain kerran kesässä niittäminen, eikä sekään ole pakko, jos ei halua. :)

Oli tulevan niityn koko sitten neliö tai hehtaari, niin kaikki alkaa paikan valinnalla ja perustamisella. Kukkaniitty on siitä kiitollinen, että kovinkaan kummoisia maanmuokkaustöitä ei yleensä tarvitse tehdä, ja muutamalla perusajatuksella varmistat onnistumisen ja kukkaloiston jo heti ensimmäisestä kesästä alkaen. 

Katsotaanko nyt muutama asia mitkä on hyvä huomioida paikan ja perustamisen suhteen.

Paikka:

  • Niittykukat rakastavat aurinkoa ja valoa eli paikka saisi olla aurinkoinen / valoisa – etelään tai länteen antava paikka on ihanteellisin.
  • ihan pohjoispuolen varjossa tai isojen puiden varjostamaan paikkaan, jonne ei valoa tule, kukkaniittyä ei kannata perustaa.
  • paikka voi olla tasainen tai rinne, kunhan se ei ole litimärkä tai pelkkää hiekkaa / kivikkoa. Myös mm. tienpientareet, tontin reunat, vanhat viljelysmaat jne. on loistavia kohteita.
  • maaperä voi olla valmiiksi köyhä, mutta hyvin onnistuu ihan tavalliselle nurmikko- / kukkapenkkipohjallekin
  • oikein vahvaa tai savista maaperää voit halutessasi ”köyhdyttää ja ilmavoittaa” lisäämällä hiekkaa maahan.

 Perustaminen:

  • maan muokkaus ja kylvö / siemenkankaan levittäminen olisi hyvä tehdä yhtä kyytiä. Näin maan kosteus ei ehtisi haihtua.
  • maan olisi hyvä olla vähintään + 10 asteen lämpöistä, ennen kuin ryhdytään hommiin.
  • ihanteellinen ilma puuhaan on puolipilvinen tai pilvinen ja sateita saisi tulla seuraavina päivinä. ;)
  • tarvittaessa poistetaan pintamaa ( esim. nurmikko) ja suurimmat juurakot.
  • muokataan maa noin 5-10 cm syvyydeltä.
  • poistetaan suuremmat kivet ja rikkaruohojuurakot
  • tasataan pohja ja tiivistetään kevyesti
  • kylvö / siemenkankaan levitys
  • laitetaan parin sentin multakerros kankaan päälle ja kastellaan hyvin ! Tämä on tärkeää !!!
  • siemen kylvöjä ei peitetä, ainoastaan painellen maahan kiinni esim. tallomalla tai kevyesti kastellen.
  • vinkki siemenkylvöön -> siemenet kannattaa sekoittaa puutarhakalkin sekaan, jolloin kylvö on tasaisempi tehdä ja näet minne kylvöä, on jo tehty. Hiekkakin toki käy, mutta kalkissa on tuo etu, että näkee minne on tullut jo kylvettyä.

 Jatkohoito / ensimmäinen kesä

  • Tärkeää on pitää kylvös ensimmäiset viikot kosteana –> kuivuminen, hetkellinenkin, voi olla kohtalokasta juuri itämään lähteneille siemenille, koska ne eivät ole vielä ehtineet juurtua.
  • Irtosiemenillä tehtynä ensimmäisenä vuotena ( ja usein seuraavanakin) rikkakasvien kitkentä ja leikkaaminen on hyvin tärkeä toimi.
  • Istutuskangasta käyttäen rikkakasvi ongelmaa ei ole tai se on hyvin minimaalinen.
  • Sitten onkin helppoa, ei tarvitse lannoittaa eikä välttämättä tehdä mitään muuta kuin nauttia ja ihailla kukkaniittyä ja sen asukkeja. :)

 Jatkohoito jatkossa:

  • Niitty on hyvä niittää kerran vuodessa loppukesällä / syksyllä. Paras aika on silloin kun valtaosa niityn kukkien siemenistä on kypsynyt. Yleensä se on elo-syyskuulla.
  • Niiton jälkeen jätetään kasvusto viikoksi viikoksi paikalleen, jolloin siemenet varisevat maahan ja kasvavat sitten seuraavina vuosina.
  • Tuon ajan jälkeen varret kerätään pois, jottei maa ala rehevöitymään. Muistetaan se, että niittykukat kukkivat ja viihtyvät paljon paremmin ”köyhässä” maassa kuin ravinteikkaassa maassa.
  • Mitään lannoitetta ei luonnollisesti käytetä jatkossakaan.

Tämän ihmeempää ei siis kukkaniityn teko ja perustaminen ole.  

Ja jatkohoito on tosiaan helpompaa kuin mikään, pörriäiset sekä perhoset tykkäävät. Lisää lajikkeita voit halutessasi kerätä luonnon siemenistä tai ostaa. Nämä kukkaniityt myös tukee luontomme uhanalaisia eläimistöä, joista valtaosa on pölyttäjiä ja niistä jopa joka neljäs elää niityillä tai vastaavilla perinnebiotoopeilla. Eli kukkaniitty omalla tontilla on myös iso ympäristöteko meidän omille pölyttäjäkannoillemme.

SIEMENIÄ VAI ”SIEMENMATTO”

Viime vuonna sain esitellä yhteistyökumppanini kehittelemän ja yhdessä tuottamamme innovaation kukkaniittymatosta juuri meidän olosuhteisiimme.  Ja se olikin suuri menestys heti.

Irtosiemenillä kasvatus onnistuu ilman muuta hyvin ja etenkin isoille aloille se on edullisempi vaihtoehto. Silloin tehdään usein perustamis- kylvö- ym. työt koneellisesti. Samoin rikkaruohojen kitkentään ja poistoon pitää kiinnittää paljon enemmän huomiota ja etenkin ensimmäisinä vuoisina niitä olisi hyvä kitkeä ja leikata säännöllisesti.

Kankaan yksi etu on se, että se pidättää rikkaruohoja allaan, niin kauan, että kankaan siemenet itää ja peittää rikkakasvien kasvumahdollisuudet alleen.

Mitkä ovat sitten tämän istutuskankaan etuja: ( eli miksi olen tämän halunnut meillekin heti kun pääsin tähän ideaan tutustumaan ja näitä kehittämään yhdessä ruotsalaisen kollegani kanssa)

  • siemenet on sijoitettu tasaisesti ”ampumalla” mattoon, jolloin lopputulos on tasaisen kaunis kokonaisuus.
  • siemeniä on jopa 2000 kpl / neliö ja ne on oikein ”sijoitettu” eli ei tule siemenhävikkiä.
  • matto pitää siemenet paikoillaan ja suojassa linnuilta itämisen ajan
  • kangas on joustavaa ja helposti maanmuotoihin ”istuvaa”. Perustaminen rinteisiin, tienpenkkoihin ym. viettäviin paikkoihin on siis helppoa ja onnistuu tasaisesti, vaikka sateet tulisi heti teon jälkeen.
  • kangasta on helppo leikata sopiviin paloihin ja lopputulos on aina tasainen, vaikka laittaisit kuinka pienen palan kasvamaan. Vapaasti ideoiden, vaikka sydämenmuotoisia niittylaikkuja nurmikolle, pikkuisia pörriäisbaareja tontin laidoille, jne. vai mielikuvitus on rajana. :)
  • kangas on täysin 100 % (kesän aikana) maatuvaa selluloosapohjainen biokangas.
  • ei tarvitse taistella rikkaruohojen kanssa – kangas peittää alleen rikkakasvit niin pitkäksi aikaa, että kankaan siemenet itävät ja valtaavat kasvupaikan.
  • tähän on valittu niin yksivuotisia kuin monivuotisia ( 30 % ) siemeniä. Monivuotiset eivät siis kuki vielä ensimmäisenä vuonna, ainoastaan juurtuvat ja kasvattavat lehtiruusukkeet. Eli toisesta vuodesta eteenpäin kukkaloisto on vieläkin upeampi.
  • kangas voi säilyä jopa kaksi vuotta eli jos et käytä koko kangasta, niin säilö se jossain kuivassa paikassa ja käytä seuraavana vuonna loput. :)

 Olen saanut paljon kuvia viime vuodelta ja tässä niistä muutamia:

 

Marja Ojanen:  Mun viime kesän "satoa". Ihanimmat kukat ikinä. Tilasin taas. Kiitos. - Marja

Irma Ekola: Taloyhtiön pihalle perustettiin Kukkaniitty vanhalle avohiekkalaatikon pohjalle. Kukki hienosti meidän kahvittelupaikkamme vieressä kaiken kesää. - Irma

 

Taina Kylmänen: Ihana tuli, kun hyvin asensi. Olen tilannut lisää - Taina

Kiitos kaikille kuvien lähettäjille, niin kuvista kuin ihanista terveisistä. :)

Ja videonkin tein, ohjeita ja tunnelmia Minnan kukkaparatisi pellosta. Klikkaappa auki ja ihastele, etenkin tuon videon lopussa oleva Minnan kukkapelto on aivan huikea.  

 

**********************************
Se joka kylvää puutarhaan, kylvää onnea
 
Kiinalainen sananlasku
 
**********************************
 
Ihanaa sunnuntaita sinulle hyvä kukkaystäväni
 
Terveisin pienten tekojen suurista vaikutuksista ilahtuva
 
Puutarhurisi
 
Juha