Aurauskepit / merkit paikoilleen ajoissa, Maksaruohosta on moneksi, Amaryllisjuttuja, Lotta ja pappa - Vuoden positiivisimmat, ym. 12.11.2021

Aurauskepit / merkit paikoilleen ajoissa, Maksaruohosta on moneksi, Amaryllisjuttuja, Lotta ja pappa - Vuoden positiivisimmat, ym. 12.11.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Aurauskepit / merkit paikoilleen ajoissa, pieni vaiva, iso hyöty.
  • Maksaruohosta on moneksi, talvitaimia kätevästi
  • Amaryllis juttuja, lämpötilanvaikutus, istutusajankohta, ym. pikkuvinkkejä
  • Lotta ja pappa – Vuoden positiivisimmat
  • Kukkahoroskoopissa juhlat aloittaa huomenna Siankärsämöt
  • Kiitos, kiitoksista, talvisuojajuttu oli tykätty. Seuraavaksi joulukukista, onko toiveita?
  • Loppuuko turpeen käyttö myös kotipuutarhoissa? Tarvitsiko alkaa hamstraamaan jo nyt?
  • Koska kuusen kaatoon tänä vuonna?

Positiivista perjantaita täältä Puutarhalta

Vaikka nyt aamulla hiukan sataa tuhnuttikin, niin eipä tuo haitannut yhtään.  Mieli oli iloinen ja reipas ja askel veti tänne puutarhalle taas tuttuun tapaan. Tosin on tunnustettava, että vaikka ainahan tänne on kiva tulla (ja taas toisaalta ei meinaa malttaa lähteä pois), niin näin perjantaisin minusta on erityisen mukava tulla ja päästä kirjoittelemaan puutarhan kuulumisia sinulle.

Nythän ulkona ei juuri paljon mitään tapahdu enää, mitä nyt pientä siivoilua ja aurauskeppien laittoa. Eihän nuo aurauskepit niitä kaikkein komeimpia tuolla polkujen ja penkkien seassa ole, mutta on niistä ihan tavattoman paljon iloa ja hyötyä sitten talvella lumitöiden aikaan. Näkee helposti missä penkkien rajat, missä kivet, pienet puut & pensaat, ym ovat ja minne ei voi lunta lingota jne. Muistan kun joskus nuorena meinasin, että kyllähän minä nuo nyt oman pihan paikat helposti muistan. Mutta kun muutamana keväänä keräsin hiekoitussoria nurmikolta, uudelleen istutin aurattuja penkinreunoja ja lumen painosta hajonneita pensaita, niin kummasti sitä oppi laittamaan nuo kepit paikalleen. 😉

Ulkona ei tosiaan ole enää montaakaan ruukkua, vaan ne ovat tuolla vanhassa navetassa ja led-kasvilampun alla ne suorastaan nauttivat olostaan.

Olenkohan muistanut koskaan näyttää tätä isomaksaruohoa ruukkuun istutettuna. Tämä on yksi kiitollisimpia ( ja helpoimpia) kasveja, mutta valitettavan harvoin sitä näkee muualla kuin penkeissä. Toki kaunis sielläkin, mutta näin ruukussa ihan mahdottoman helppo ja kestävä. Näyttää vieläkin näin hienolle. Myös Willowin mielestä. 😊

HELPOSTI UUSIA TAIMIA

Niin ja noista maksaruohon kukkavarsista saat tehtyä uusia taimia helposti. Tapoja on muutamia, mutta itse teen niin, että leikkaan varret poikki juuri ennen kuin tulee liian kovat pakkaset. Itse ruukun vien kellariin. Varsista poistan kukat ja työnnän ne n. 5 cm syvyydeltä kosteaan hiekkaturveseokseen. Siellä ne hiljalleen talven aikana kasvattaa juuret. Sitten vain helmi- / maaliskuussa ruukutus omiin ruukkuihin ja varret poikki. Tulee komeita ja tuuheita taimia heti.  Niin ja toki voithan sinä työntää varret jo nyt omiin ruukkuihin, niin jää tuo kevään ruukutus pois. Itse vain olen tykännyt tilan säästämiseksi painella ne isompiin astioihin vieri viereen.

AMARYLLISTEN LOPPUSUORA

Viimeviikolla aloitetun amaryllisten ja jouluruusujen lähetykset on edennyt taas hyvin ja ihan viimeisetkin pääsevät matkaan heti alkuviikosta.  Nämä olivat taas niin suosittuja, että hiukan kesken nämä taas loppuivat. Mutta kun näitä kokoja ja lajikkeita ei ollut enempää saatavilla, enkä pienempiä halua lähettää, niin enempää en näitä valitettavasti mistään saa. Ennen kuin sitten ensivuonna…😉

ISTUTTAAKO JO NYT VAI ODOTTAA?

Nämä nopeakasvuiset amaryllikset tosiaan tulee kukkaan n. kolmessa-neljässä viikossa. Riippuen hyvin paljon sisälämpötilasta. Alle 20 astetta, niin menee neljä, jopa viisi (kuusi) viikkoa. Yli 22 astetta, niin aika lyhenee kolmeen-neljään viikoon. Hiukan lajikkeesta toki myös riippuen. Punaiset on nopeimpia, valkoiset hitaimpia ja kaksiväriset siltä väliltä.

Koe

Joskus kokeilin ihan kokeilumielessä, että istutin sipulit kuumalla vedellä kasteltuun multaan, nostin lämpötilan (pienessä tilassa ) +35 asteeseen ja annoin led-valolla valoa 24 h / vrk.  Nopeimmat sipulit avasi kukkansa 5 vrk kuluttua ja hitaimmatkin puolessatoista viikossa. Huimaa, eikö vain.

Amarylliksen kasvunopeushan perustuu tuohon sipulin (sisäiseen) lämpötilaan – siksi on hyvä huolehtia, että lämpö tulee alakautta, lämmittäen etenkin sipulia ja ruukkua. Sekä tietty mahdollisimman runsaaseen valon määrään.

Nyt

Minä itse aion tehdä nyt niin, että istutan nuo ensiviikolla ja vien tuonne pimeään n. + 15 asteen lämpötilaan viikoksi- kahdeksi. Siellä ne saa herätellä hiukan uusia juuria esiin rauhassa. Ja sitten nostan ne lämpimään  n. + 25 asteiseen paikkaan ja tuon led-valolampun alle. Sitten kun niistä alkaa nuput tulla esiin (= nuppu repeää kukkasukasta esiin ja alkaa näyttämään väriä) niin vien sen vielä viileään ja nostan kolme-neljä päivää ennen joulua taas lämpimään. Näin kukat on täydellisimmillään auki joulupöydässä.  Mutta ihan hyvin sinä voit istuttaa ne nyt tai viikon päästä ja antaa niiden kasvaa. Lämpötilalla sitten voit säädellä kukintaa.

Nyrkkisääntönä, että alle + 20 kasvu hidastuu ja yli +25 se kiihtyy. Älä kuitenkaan vie koskaan niitä ”saunaan” eli yli + 40 asteen. 

Vaha-amaryllis– näille sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa kasvaa lämpimässä ja valossa.

Led-amarylliksillä toimitaan samoin kuin vaha-amarylliksillä, koska nekin ovat valmiiksi istutettuina. Katsot vain, että sillä on vettä n. puoleenväliin ruukkua koko ajan, etteivät juuret pääse kuivumaan.

LOTTA JA PAPPA – VUODEN POSITIIVISIN

Vihdoin maanantaina tämän sai kertoa ääneen, jonka jo muutaman viikon tiesikin, että tämän vuoden positiivisimmaksi valittiin Lotta ja Pappa. Kaikki ehdokkaat olivat loistavia, mutta kyllä minun suosikkini oli myös Lotta ja Pappa

Paljon Onnea Lotalle ja Papalle vielä kerran. Tämän kaksikon asenteesta monella olisi paljon ammennettavaa, eikö vain?

Lisää Lotan ja Papan kuulumisia sekä video itse juhlatilaisuudesta löytyy TÄÄLTÄ

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT

Siankärsämöt 13.11. - 8.12.

Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava. Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muitten ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta. Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.

KIITOS – TALVISUOJA JUTTU LEENAN KANSSA OLI TYKÄTTY

Kiitos taas paljon palautteista tuosta Leenan kanssa pidetystä jutustelutuokiosta talvisuojauksiin liittyen.

Tuo talvisuojaus video löytyy ja on sinun katsottavissa milloin vain TÄÄLTÄ ja nuo muut meidän jutustelutuokiot, sekä muitakin videoita voit katsella TÄÄLTÄ

Ei vielä(kään) talvisuojia, mutta ne eläinsuojat kylläkin.

Vaikka pikkupakkaset tiistaina purasikin, niin vielä ei ole etelä-Suomessa mitään syytä laittaa talvisuojia paikalleen. Niin kuin tuossa videollakin puhuttiin, että niiden laitto liian aikaisin on vain tuhoisampaa kuin suojaavaa.

Mutta ne eläinsuojat (verkot ym.) ne on hyvä laittaa nyt. Ihan kohta, jossain jo nyt, pitkäkorvat on alkaneet hakeutumaan puutarhoihin, kun luonnonravinto on mennyt maittamattomaksi lumen & pakkasen ansioista.  

Seuraava Puutarhawiki joulukukista – onko toiveita?

Seuraavan kerran (ensi kuussa) olisi sitten tarkoitus Leenan kanssa jutella hiukan joulukukista ja niihin liittyvistä nikseistä ym. Jos sinulla on toiveita niiden suhteen, niin laitapa viestiä mistä haluaisit kuulla.

APUA – PANIIKKI – LOPPUUKO TURPEEN KÄYTTÖ KOTIPUUTARHOISSA?

Nyt on kovin otsikoitu turpeeseen liittyen, että sen käyttö loppuisi kokonaan myös puutarhoilla sekä kotipuutarhoissa. Tästä minäkin olen saanut jo useamman huolestuneen yhteydenoton, että pitääkö sitä nyt ruveta hamstraamaan turvesäkkejä, kuin wc-paperia, jokin aika sitten. No ihan nyt ei kannata paniikkiin joutua tahi ruveta hamstraamaan turvetta lavatolkulla. Kyllä sitä ensikaudelle on nostettu niin paljon, että varmasti riittää. Ja pienenä sisäpiiri salaisuutena voin paljastaa, että koko asian suhteen ei kannata olla kovinkaan huolissaan. Korvaavien ja uusiutuvien kasvualusta tuotteiden testaukset ovat niin hyvällä mallilla, että hätää ei tule vaikka turpeen käyttö muutaman vuoden kulutta loppuiskin. Voihan se olla, ettei se nyt ihan kokonaan lopu kumminkaan. Annetaan ajan näyttää, mutta ollaan levollisin mielin.   

KOSKA KUUSEEN KAATOON?

Itse olen näitä, joka kaadan kuusen metsästä aina tiettyyn kuun aikaan eli pari viikkoa ennen täysikuuta = nousevan kuun aikaan. Eli nyt olisi periaatteessa ihan hyvä aika, mutta itse vartun kyllä, tuonne joulukuun nousevalle kuulle eli itsenäisyyspäivän jälkeiseen pariviikkoiseen aikaan. Laittelen sitten taas noita muita kuusen hoitoon ja kaatoon liittyviä juttuja, kun päästään siihen aikaan.

Vaan nyt minä lähden vielä hetkeksi puuhastelemaan  amaryllisten pariin ja sitten pitäneekin jo alkaa etsimään otsalamppua, että näkee lähteä tuonne lenkille Willowin ja kippurahäntien kanssa. Kyllä hyvä otsalamppu on minulle melkein se tärkein asia aina näin syksyllä ja talvella. Se tuo paitsi turvaa, niin myös liikkumisen iloa ja nautintoa, kun ei tarvitse pimeässä nyhrätä. Tai olla sisällä sen takia, kun on pimeää.

 

*******************************
Kirsi Kunnas / Tiitiäisen tuutulaulu
 
Tiitiäinen metsäläinen
pieni menninkäinen
posket tehty puolukasta
tukka naavantuppurast
silmät on siniset tähdet
 
Tiitiäisen satupuu, 1956
*******************************
Kiitos Kirsi kaikista ihanista teksteistäsi <3
 
Upeaa viikonloppua ja
kaikille isille, ukeille, vaareille ja isähenkisille sydämellistä Isänpäivää sunnuntaina.
 
Toivotteleepi, itsekin suurella sydämen ylpeydellä juhlistava
Puutarhurisi
Juha