Vesimelonin istutus ja hoito-ohjeet

Vesimelonin istutus ja hoito-ohjeet

Vesimelonin istutus ja hoito-ohjeet

Citrullus lanatus
Korkeus: 100-  300 cm
Istutusväli: 30-50 cm riippuen kasvupaikasta
Kukinta-aika: keskikesä
Kasvupaikka: aurinko
Satoaika: heinä-syyskuu

Yleistä tietoa

Melonit ovat auringossa paistattelevia ja lämpöä rakastavia, jonka takia niitä ei usein Suomessa näekään kasvatettavan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se täällä meilläkin pain olisi mahdollista. Esikasvatetuilla taimilla se onnistuu parhaiten.

Kasvupaikka

Vesimeloni viihtyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, parvekkeella, lämpimällä terassilla, kasvihuoneessa tai avomaalla. Kasvihuoneessa sato kypsyy aikaisemmin.

Istutus

Esikasvatettavat taimet istutetaan ensin n. 9 cm ruukkuihin ja taimi, kookostaimi tai kylvömultaan.

Meloni on kylmänarka, jonka takia ulos se kannattaa viedä vasta kun ulkona on pysyvästi yli +10 astetta.

Esikasvatusvaiheessa taimia kastellaan tyvelle, jotta juurien olisi mahdollisimman helppo saada vettä.

Hoito

Meloni tarvitsee paljon vettä, tästä syystä säännöllinen ja runsaasta kastelusta on hyvä pitää huolta. Käyttäessä kasvatussäkkejä, pitävät pohjalla olevat reiät huolen siitä, ettei ylijäävä vesi jää juurille seisomaan.

Vesimelonia voidaan lannoittaa tomaatti ja vihanneslannoitteella.

Kun vesimeloni on istutettu lopulliselle kasvupaikalle (joko avomaa, kasvihuone tai muu lämmin paikka), niin kannattaa tukeminen jo aloittaa ohjaamalla taimea kasvamaan ylöspäin tukinarun tai muun tuen varassa.

Meloni tarvitsee myös pölytyksen, jotta se alkaa tuottamaan satoa. Avomaalla tuuli tai pölyttäjät hoitavat pölytyksen, mutta kasvihuoneessa pölytys voidaan varmistaa käsin. Tämä onnistuu samalla tavalla kuin kesäkurpitsan pölytys. Alhaalla löydät lyhyen videon, miten tunnistaa hede ja emikukat sekä miten pölytys onnistuu kätevästi ja helposti.

 

Sadonkorjuu

Kypsän melonin tunnistaa sen tuoksusta sekä tyvestä painaessa se tuntuu pehmeältä. Kypsyyttä voi tarkistella koputtamalla hedelmän pintaa: Ääni on kumea, kun se on kypsä.

Jos olet ottanut melonin liian aikaisin pois, niin sitä voi myös kypsyttää huoneenlämmössä.

Yhdestä taimesta saa noin 2-3 hedelmää.