Tulppaani

Tulppaani

Tulppaanien istutus ja hoito-ohjeet

Tulipa
Korkeus: 5-60 cm Istutusväli: 10-20 cm
Istutussyvyys: 8-15 cm Kukinta: touko-kesäkuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

 

Yleistä tietoa ja historiaa

Tulppaanit ovat sipulikasveja, joita viljellään niiden kauniiden kukkien takia. Nykyisten tulppaanien kantamuodot ovat kotoisin Turkista Himalajalle ulottuvalta alueelta. Luonnonvaraisena kasvaa noin sata villiä tulppaanilajia Keski-Aasiassa. Kaupallinen kasvatus aloitettiin noin tuhat vuotta sitten osmanien valtakunnassa, nykyisen Turkin alueella. Tänä päivänä tunnetuimmat ja suurimmat tulppaaniviljelmät sijaitsevat Alankomaissa, joka tuottaa suurimman osan maailman tulppaaneista. Sinne tulppaanit saapuivat Anatolian niemimaalta 1500- luvun alussa. Vuonna 1636 Alankomaissa alkoi tulppaanimania, joka johti tulppaaninsipulien myynnin valtavaan kasvuun, aiheuttaen maailman ensimmäisen talouskuplan, joka puhkesi vuonna 1637 ja aiheutti Alankomaihin laman.

Myös Suomalaiset rakastavat tulppaaneja. Ensimmäisten tulppaanien kerrotaan tulleen Suomeen 1670- luvulla, kun opintomatkaltaan Alankomaista Turkuun palannut kasvitieteilijä ja lääkäri Elias Tillandz toi mukanaan tulppaanin sipuleita. Nykyään kotimainen tuotanto kattaa noin 90 prosenttia kysynnästä.

Useimmat tulppaanit ovat yksivuotisia, mutta on myös olemassa useita monivuotisia, sipuleita tuottavia lajikkeita, jotka kukkivat aina uudestaan. Vain uudet sipulit kukkivat, eivät edellisvuotiset.

Parhaiten tulppaani sopii perenna penkkeihin, mutta niitä voi kasvattaa myös ruukussa.

 

Istutus

Tulppaanille valitaan aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Puolivarjossa kukinta jatkuu pidempään. Kasvualustan tulisi olla hyvin läpäisevä, lämmin ja humuspitoinen, pidättää vettä ja ravinteita. Vesi ei kuitenkaan saa jäädä seisomaan.

Liian paahteisessa paikassa kukinta on nopeasti ohi. Sipulien juurtumiselle varataan riittävästi aikaa, mielellään vähintään 2-3 viikkoa ennen pakkasten tuloa.

Suuri osa sipulikasveista viihtyy parhaiten kuohkeassa, multavassa, ravinteikkaassa ja vettä läpäisevässä kasvualustassa. Vesi ei saa jäädä seisomaan sipulien istutusalueelle talvea vasten. Märässä, hapettomassa maassa sipulit saattavat mädäntyä.

Sipulit istutetaan syksyllä ennen maan jäätymistä. Kuitenkin sen verran ajoissa että ne ehtivät juurtua. Myöhään syksyllä istutetut sipulit kannattaa suojata lehdillä tai havuilla, näin lämpö ja kosteus ei pääse haihtumaan ja sipulit ehtivät juurtua.

 

Hoito

Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois, mutta lehtivarret jätetään paikoilleen. Tulppaanin sipuli kerää energiaa lehtivarsien kautta itseensä. Katkaisemalla siemenkota, tulppaani keskittää energiansa sipuliinsa eikä siemeniin. Tulppaani kannattaa lannoittaa esim. sipulilannoitteella.  Lannoitus auttaa sipulia sivusipuleiden kehittämisessä ja voimistumisessa.

Sivusipulit ovat pääsipulin kehittämiä sipuleita oman sipulinsa kylkeen. Sivusipulit ovat ne, jotka saattavat nousta seuraavana vuonna, mutta eivät vain kuki. Jos olet ihmetellyt, miksi viime vuonna kukkineet tulppaanit eivät tänä vuonna kuki, syy voi olla juurikin tämä. Pääsääntöisesti tulppaani kukkii vain kerran, jonka jälkeen se muodostaa kyseiset sivusipulit. Osa sivusipuleista saattaa kukkia jo seuraavana vuonna, mutta voivat myös olla kukkimatta keräten voimiaan.

Tästä syystä johtuu se, minkä vuoksi tulppaani kukkii ensimmäisenä vuonna, mutta seuraavana vuonna pinnalle tulee vain pelkkiä lehtiä.

 

Ruukkuistutus

Ruukkuun istutettaessa valitaan reiällinen ruukku, joka kestää kylmää. Ruukku täytetään hiekkapitoisella mullalla. Sipulit istutetaan melko tiiviisti, noin sentin välein, mahdollisimman keskelle ruukkua, jotta ulompi multakerros toimii eristeenä. Siirrä ruukku ulos ja suojaa vedeltä, lumelta ja pakkaselta. Ruukun voi esimerkiksi kaivaa kompostin sisään ja peittää lehdillä. Kukkiakseen tulppaani tarvitsee kylmän kauden. Ruukun voi siirtää sisälle kun tulppaanin varsi on 5 cm korkea. Ruukku kannattaa pitää silti viileässä, niin kukinta jatkuu mahdollisimman pitkään.

 

 

 

Syyssipulien istutus