Tyrni istutus ja hoito-ohjeet

Kasvupaikka: 

Tyrni on kasvupaikassaan valon suhteen ehdoton. Mitkään muut kasvit eivät saa varjostaa tyrnin taimia.

Kasvualusta:

Tyrni ei varjostuksen lisäksi saa kärsiä kuivuudesta ensimmäisinä vuosina, ja multava peltomaa onkin paras kasvualusta.

Istutus:

Tyrni on yksineuvoinen, joten sadon saamiseksi täytyy istuttaa sekä hede- (poika) että emitaimia (tyttö).

Kotipuutarhassa taimien suhde on yksi hedetaimi 1–4 emitaimea kohti. Taimiväliksi suositellaan 2–3 metriä ja taimet istutetaan entiseen syvyyteen tai muutaman sentin syvempään.

Jatkohoito:

Ensimmäisinä vuosina on tärkeää, etteivät taimet joudu kilpailemaan vedestä muiden kasvien kanssa. Taimien ympäristö pidetään aluksi mulloksella tai maa peitetään mustalla muovilla tai kuorikatteella. Happaman kuorikatteen vaikutusta voidaan neutraloida kalkituksella. Tyrni tuottaa itse tarvitsemansa typen typpeä sitovalla juuristollaan. Lannoitus tavallisella typpipitoisella lannoitteella voi koitua taimien kohtaloksi. Kasvualusta peruslannoitetaan ennen istutusta marjaravinteella ja vuosittaiseen ylläpitolannoitukseen sopii syysravinne, jossa ei ole lainkaan typpeä.

Kalkitus on välttämätöntä typpeä sitovien bakteerien kasvun kannalta ja tyrnille sopiva kasvualustan pH on välillä 6–7. Hyvässä kasvussa oleva taimi selviää sekä kuivassa että kosteassa paikassa.

Erittäin kuivina kesinä marjat voivat tippua raakilevaiheessa ilman lisäkastelua.

Tyrniä leikataan hyvin maltillisesti, liian voimakas leikkaus voi aiheuttaa talvivaurioita. Talven aikana vaurioituneet ja sairaat oksat poistetaan. Pensaat voidaan pitää matalina leikkaamalla vuosittain verson kärjistä muutama sentti pois.