Shh... nyt ne ovat julki, Kasvilavawebinaari, Miksi lehdet pysyvät tiukasti kiinni, ym. 12.1.2024

Shh... nyt ne ovat julki, Kasvilavawebinaari, Miksi lehdet pysyvät tiukasti kiinni, ym. 12.1.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Shh… nyt ne ovat julki – sinulle ensimmäisenä
  • Kasvilavawebinaarin toivotut tallenteet
  • Miksi lehdet pysyvät nyt niin tiukasti kiinni – haittaako? kannattako repiä pois?
  • Toive toteutettu, ”lääke” luumupuiden äkämäpunkkeja vastaan nyt saatavilla
  • Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt Ohdakkeet

Innostuneen aurinkoisia terveisiä täältä Puutarhalta !

Ihan kun pikkuisenkin aurinko pilkahtaa ja päivä tuntuu edes aavistuksen pidemmälle, niin vaikutus on ihan uskomattoman energisoiva. Etenkin meihin ”puutarha- ja luontoluonteisiin” tapauksiin nämä pienetkin asiat vaikuttavat ihan uskomattoman hyvällä tavalla. Kyllähän me sinun kanssasi tämä tiedetään ennestään, mutta eikö olekin ihan mielettömän upeaa huomata aina näin tammikuulla, kuinka uutta intoa ja elämää alkaa pursuta ja virrata suonissa ja sielussa, energisempänä ja positiivisempana kuin koskaan ennen. Mieli on samaan aikaan innostunut ja malttamattoman levoton. Ollaanko ajoissa, vai jo kenties myöhässä –  mahtuisiko vielä tuokin kasvamaan, kun olisi niin kiva kokeilla. Ai niin, vanhatkin siemenet piti testata ja uudet tuli jo tilattua, enkä tiedä minne nekään kaikki sopii, jne. Näitä iänikuisia tunteita ja tuumailuja aina näin keväisin. 🤣  Vaan niin saa ollakin, ei tämä saakaan ”liian järkevää” olla – hiukan hullutella saa ja pitääkin. 😉🙋‍♂️👨‍🌾🌱

Talvi se jatkaa tiukassa, mutta kauniissa otteessaan. Ihan pikkuisen jännitti, että kuinka suojaksi viikolla menee, mutta ei onneksi mennyt kovinkaan ja ihan vain pikkuisen piti katolta tippuneita lumia lapioida pois. Minusta kun talvi saisi jatkua aina ihan talvena ja vasta keväällä sitten tulla nuo suojakelit. Vaan eipä se taida tuo ilmojen haltija aina olla ihan samaa mieltä. 😉  

Mutta onhan nämä aurinkoiset päivät ja hohtavat hanget ihan mielettömän kauniita.  Sielu ja silmä lepää.

SHHH… NYT NE ON JO JULKI – SINULLE

Ihan ensiksi pikkuinen V.I.P vinkki. Kuvasto meni siis nyt viikolla painoon ja ilmestyy muutaman viikonpäästä, mutta kevään taimi valikoima on nyt jo sivuilla julki.

Pääset etuoikeutettuna ensimmäisenä katsomaan ja fiilistelemään valikoimaa TÄÄLTÄ

Veikkaan, että kevätfiilisi hiipii sinullekin siinä samalla, kun katselet tuota valikoimaa. Minulla ainakin sormet syyhyävät jo ihan valtavasti. 👨‍🌾🌱☀

 

KASVILAVA WEBINAARI OLI MENESTYS – TALLENNE KATSOTTAVISSA

Tuo keskiviikkona ollut, Leenan pitämä ja organisoima, Kasvilavawebinaari oli huikea menestys. Uutta asiaa ja vinkkejä tuli paljon niin Leenan kuin Jarin osalta. Niin paljon, että kertakuuntelulla ei millään olisi pystynyt kaikkea sisäistämään.

Tämä oli hiukan jo ennakkoon tiedossakin ja minä lupasin hoitaa webinaarin tallenteen katsottavaksi ja se löytyykin nyt:

YouTube versiona kokonaisuudessaan -> TÄÄLTÄ

 

 

 

Pyydettiin myös pelkistä aihedioista kätevästi selattavaa tallennetta ja mehän tehtiin sekin. 😊 Niistä on kätevä kerrata nopsaan ydin asioita.
Eli pelkät aihe DIAT selattavissa -> TÄÄLLÄ

 

ps. Ja tämä Leenan ja Heikin kirjauutuus
(Puutarhurin Ötökkäopas)  mistä Leena jo hiukan vihjasikin, niin kyllä. Se on tulossa taas meidän kauttamme, niin kuin se supersuosittu kasvikumppanit kirja viimevuonna, ja ennakkotilaushintaan tietty. Mutta kerron kirjasta ( joka on muuten ihan huikea tietopankkiteos ) lisää, kun se alkaa valmistua taitosta muutaman viikon päästä. 👍

 

 

MIKSI VIELÄ LEHDET PAIKALLAAN ?  ONKO HAITALLISTA?  KANNATTAAKO RIIPIÄ POIS?

Tämän talven yksi suuria ihmetyksen aiheita on ollut lehtien jääminen kiinni puihin koko talveksi. Näitä on nyt poikkeuksellisen paljon ja tuo hevoskastanja omalla pihallani on yksi niistä. Kuvan otin äsken ja lehdet vaan istuvat tiukasti yhä vaikka on ollut koviakin pakkasia ja tuulia.

Syy tuohon lehtien kiinni pysymiseen löytyy ihan viime syksystä. Lämmin syksy vaihtui talveksi melkein yhdessä yössä, joten kasvien luonteva tapa kasvattaa ns. irtoamissolukkoa ei ehtinytkään tapahtua. Tuo irtoamissolukon kasvatus, kun on ihan aktiivinen kasvutapahtuma ja se jäikin nyt kesken tai jopa kokonaan tapahtumatta.

Tuleeko tästä sitten talvivaurioita, niin se jää nähtäväksi. Toivotaan ettei tule, mutta vasta kevät sen meille näyttää. Tosin eihän esim. nuoret tammetkaan aina tiputa lehtiään ja hyvin kuitenkin jatkavat kasvuaan, joten ollaan optimistisia.

Eikä ainakaan mennä raapimaan niitä lehtiä nyt väkisin pois puista. Siitä ei ole mitään hyötyä, haittaa ennemminkin. Annetaan luonnon näyttää meille mitä tapahtuu.

TOIVE ON KUULTU JA TOTEUTETTU – RIKKILANNOKSESTA APUA LUUMUJEN ÄKÄMÄPUNKKEIHIN

Niin kuin hyvin monet ovat joutuneet sen viimevuosina oma kohtaisesti kokemaan, niin etenkin luumupuita vaivaava äkämäpunkki on lisääntynyt valtavasti.  Ilmastonmuutoksen sekä taimimateriaalin lisäksi kuivat ja kuumat kesät on olleet tähän suuri syy.  

Tätä ongelmaa lähdettiin Leenan kanssa selvittämään jo muutama vuosi sitten ja saatiin selville ammattiviljelijöiltä, että rikkilannos vahvistaa merkittävästi puiden silmuja ja sivuvaikutuksena se vaikuttaa myös tehokkaasti punkkeihin. Niin luumu- kuin päärynäpuillakin.

Toinen ongelma oli kuluttaja pakkauskoko, mutta sekin onnistuttiin ratkaisemaan, kun itse pakattiin. 😊

Petopunkit toimisivat myös, mutta niitä ei saa kuin ammattiviljelijät.

Tämä rikkilannos siis toimii hyvin ja se tulisi ruiskuttaa keväällä silmujen puhkeamisen aikaan. Ruiskutuis onnistuu ihan tavallisella puutarharuiskulla. Tuo sekoittuu hyvin, etenkin haaleanlämpöiseen veteen.

Lisää käyttöohjeita / vinkkiä löydät -> TÄÄLTÄ

Pakkaus ( 100 g) on tehty niin, että yksi pakkaus sekoitetaan 10 litraan vettä, jolloin ruiskutusväkevyys on optimaalisen oikea ( 1 % )

Rikkilannos 1 pakkaus 4,90 € -> TÄÄLTÄ

Rikkilannos 3 ( 3 x 100 g) pakkausta 11,95 € ( ovh 14,70) -> TÄÄLTÄ

 

 

Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt Ohdakkeet 7.1. - 3.2.

Piikikäs ja pelottava. Viljelijöiden kiroama kasvi, johon karjakaan ei koske. Ohdakkeella on hankalan kasvin maine ja vaikean ihmisen leimaa kantavat valitettavasti usein myös ohdaketyypit. Ventovieraiden on vaikea lähestyä itseään suojelevaa, sulkeutuneelta vaikuttavaa ohdaketta ja monet karttavat häntä tinkimättömyyden, suorapuheisuuden ja "piikikkyyden" vuoksi. Ohdakkeen tuntevat tietävät hänen kuitenkin olevan ahkera, tunnollinen ja usein jopa itsetuhoisen velvollisuudentuntoinen. Ohdake sopii hyvin tehtäviin, joissa vaaditaan itsenäisiä päätöksiä ja vastuunkantamista. Hän vaatii paljon itseltään ja muilta eikä aina tule toimeen ihmisten kanssa, joiden näkemykset poikkeavat hänen omistaan. Ohdake voi kuitenkin kouluttaa itsensä hyväksi kuuntelijaksi ja yhteistyöntekijäksi. Ohdakkeen yksityiselämä on yksityistä eikä hän päästä lähelleen kaikkia, ei edes halua miellyttää kaikkia. Läheistensä ja erityisesti oman perheensä vuoksi hän on kuitenkin valmis uhrautumaan.

Vaan nyt minä lähden jatkamaan tuonne viljelysuunnitelmien tekoa ja samalla seuraavan kuvaston viimeisten kasvivalointojen tekoa. On tämä kyllä niin innostavan ihanaa aikaa, ettei mitään tolkkua.  Hyvä, että illalla malttaa nukkumaan mennä. 🤭

Oli muuten pari-iltaa sitten hauskan näköistä, kun valo taittui tuolta kyliltä erikoisesti ja savupiippujen savut erottuivat hauskasti kuvista. Meidän ihana ja pieni maalaiskylä jaksaa tarjota elämyksiä tässäkin muodossa. 😍

*******************************

Rakkaus on kyky ja halu antaa rakastamiesi ihmisten olla mitä he itse haluavat,

ilman että vaadit heitä täyttämään toiveesi.

- Wayne Dyer

*******************************

Innostavaa ja elämänmakuista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha