Puutarhurin Perjantaiposti 30.3.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 30.3.2018

Upean aurinkoista pitkäperjantai huomenta täältä puutarhalta.

 

Nyt tuntuu kyllä heti aamusta, että päivästä tulee kertakaikkisen hieno. Aamulla oli pakkasta pitkälti toistakymmentä astetta, mutta sellainen tunne on, että ihan kohta ollaan jo plussan puolella. Ja nuo hohtavat hanget suorastaan kutsuu tuonne hiihtelemään ja ulkoilemaan. No voi olla, että nyt ei ihan heti aamusta ehdi. Kirjoittelen ensin sinulle aj sitten käyn puuhastelemassa kasvihuoneilla, siellä kun on nyt täysi tohina päällä. Onneksi nyt on illallakin jo niin pitkään valoisaa, että varmasti tulee ehdittyä tuonne hangillekin vielä tänään. Eilen illalla kävin hiukan pöllöretkellä. Vaikkei pöllöt nyt huutelutuulella olleetkaan, niin jo pelkkä kuljeskelu keväisessä metsässä on aivan uskomattoman ihanaa, siellä on kuin omassa pienessä maailmassa, missä on aina kaikki hyvin. Metsässä kokee aina jotain sellaista rauhaa ja hyvänolon tuntua, mitä missään muualla ei voi saavuttaa, eikö vain?

VAAN MINÄPÄ AION HAASTAAKIN SINUT NYT… :)

No älä pelästy, en mihinkään kasintaisteluun vaan pelastamaan pölyttäjiä ja pikkulintuja. Nimittäin miten olisi jos tehtäisiin nyt jokainen yksi pesä pölyttäjille, joko puutarhaan, pihaan tai lähimetsään (parantaa huimasti mm. marjasatoa).

Syy miksi haluan sinut haastaa, on oikeastaan ihan oma huoleni siitä, että viimeisimmät tiedot kertovat pikkulintujen määrän pienentyneen viimeisen kymmenenvuoden aikana huolestuttavan paljon. Ja syyksi on paljastumassa etenkin Keski-Euroopassa käytetyt maatalouden torjunta-aineet sekä liian puhtaat peltoalueet, joissa ei ole tilaa hyönteisille joita linnut käyttää ravintonaan. Toinen hyöty näistä pesä ja talvehtimispaikoista on pölyttäjien määrän huolestuttavan laskun pysähtyminen ja toivottavasti kääntyminen nousuun. Saataisiin kunnon marjasatoja taas metsistä ja kunnon tomaatti, kurkku, jne. satoja kotipuutarhoista.

 

Mikä voi olla ihanampaa kun pihalla lentelee perhoset, pikkulinnut ilahduttaa ja auttaa puutarhuria, sadot lisääntyy ja samalla maailma edes hiukan pelastuu.

 

Joten miten on, tarutko haasteeseen? Minä ainakin toivon että tartut. Yksi porattu pölkky, kasa ruokoja, reikätiili pystyssä, lahopuita penkinreunoille, jne. ihan mahdottoman pieniä juttuja loppujenlopuksi eikö vain? Ja kaikki isot asiat ovat aina pienten asioiden seurausta, eikö vain?

 

Tämän tarinan tapaan:

Poika käveli rannalla, johon vesi oli tuonut paljon meritähtiä. Poika heitteli yksi kerrallaan meritähtiä takaisin veteen, etteivät ne menehtyisi. Mies käveli pojan viereen naureskellen. Hän totesi ettei pojan kannata heitellä tähtiä takaisin veteen, koska niitä oli niin paljon, että yhden tähden takaisin heittämisellä ei ole mitään merkitystä. Poika otti meritähden käteensä heitti sen takaisin veteen ja totesi miehelle:” Mutta tälle tähdelle sillä oli merkitystä.” 

 

 

LEIKKAUS JUTTUJA

Viimeviikolla lupailinkin, että voisin hiukan sivuta tätä hilalleen ajankohtaiseksi tulevaa pihapuuhaa eli leikkauksia.

 

Ihan ensimmäiseksi, siis ennen kuin otetaan edes saksi tai sahaa edes mukaan, minä tykkään katsella ja arvioida leikkaustarvetta. Siis ihan että leikkaanko vai en. Ei todellakaan ole mikään sääntö, että joka vuosi pitää leikata kun on kevät ja kaikki muutkin leikkaa

 

Jos päädyn tulokseen, että leikkaan, niin sitten alan suunnitella sitä, että miten, minkä verran ja ajattelen aina asiaa vähintään kolmenvuoden aikajanalle. Toki jos on tarkoitus leikata koko pensas alas, niin teen sen kyllä kerrasta, en kolmena vuotena erikseen, vaan ajattelen sitä, että mille se näyttää nyt, tulevana kesänä ja jatkossa.

 

Etenkin hoitamattomien puiden ja pensaiden osalta, leikkaukset ja lopullinen tavoite kannattaa jakaa useammalle vuodelle. Näin näet miten kasvi reagoi leikkauksiin. Niillä kun tuppaa olla tapana yllättää. Jokainen joka on leikannut vanhaa omenapuuta liian rajusti, tietää mitä tarkoitan… ;) Voi sitä vesiversojen määrää ja menetettyä satoa. Minä ainakin olen sen(kin) aikoinaan nuorena ja ”viisaana” oppinut kantapään kautta. Sitä omenapuuta ei pelastanut sitten enää mikään vaikka kuinka yritin, vieläkin harmittaa… No sittemmin on tullut malttia siihenkin puuhaan. :)

 

Ja toiseksi, kysyn aina itseltäni, että miksi leikkaan kyseistä kasvia? Mitä haen sillä? Ei ole mitään ideaa leikata vain koska on kevät… 

Haluanko siis?

  • parantaa kukintaa, jolloin leikkaan kasville lisää valoa ja tilaa.
  • pitää kovasti kasvavan tai sellaisessa paikassa olevan kasvin kasvun kurissa tai jossain muodossa.
  • Kiihdyttää kasvua? Sillä useimmiten leikkaus kiihdyttää uusien versojen kasvua ( taas tuli mieleeni se vanha omenapuu…)
  • Jokin muu syy? esim. tarkoitus siirtää kasvi/ kasvit uuteen paikkaan.

 

Termit tutuiksi: Useimmiten puhutaan kahdesta erilaisesta tavasta Alasleikkauksesta ja harvennuksesta(tai hoitoleikkauksesta) Mitä ne siis tarkoittaa?

 

Alasleikkaus -> tarkoittaa nimensä mukaan sitä, että koko pensas leikataan poikki samaan aikaan läheltä maanpintaa.

 

Harvennus / Hoitoleikkaus -> Ensin poistetaan heikot, huonot, vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois.

 

Etenkin tuo harvennusleikkaus on sellainen, että sitä olisi hyvä tehdä ennemmin muutama oksa vuodessa (ja sekin tarvittaessa, aina ei ole tarvetta siihenkään) kuin raju leikkaus kerran viiteen vuoteen. Näin homma on kivaa joka vuosi, eikä ”hirmu savotta” ja pensas on myös aina terve, elinvoimainen ja kaunis. Ja vaikka kuinka pensas olisi ollut pitkään leikkaamatta, niin silti suosittelen sitä ”kolmenvuoden ajatusta”, ettei käy hallitsematonta vahinkoa…

 

 

PÄÄSIÄISRUOHOT KUKOISTAA JA KISSAT TYKKÄÄ. MUTTA ONKOHAN KAIKKI KISSAN OMISTAJAT huomannut TÄMÄN VAROITUKSEN?

Nimittäin Evira varoittaa tiedotteessaan, että sädekaislaa tai niilinkaislaa on myyty erehdyttävästi joissain paikoissa kissoille tarkoitettuina, mutta todellisuudessa ne saattaa aiheuttaa vaaratilanteen kissoille.

 

 

PÄÄSIÄINEN ON KELTAINEN JA NÄINHÄN NÄMÄ KAIKKI KESTI JA KUKOISTI PIDEMPÄÄN:

 

Tulppaanit:
Anna kukkien olla paketissa ja avaa vain tyvet paljaaksi. Leikkaa uusi imupinta terävällä veitsellä ja laita ne heti huoneenlämpöiseen veteen imemään vettä muutamaksi tunniksi. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin kuin silloin, jos otat paketin heti auki. Laita maljakkoon viileää ja puhdasta vettä. Yöksi tulppaanit kannattaa viedä viileään, jotta ne kestävät pidempään. Uusi vesi kannattaisi vaihtaa joka päivä ja välillä olisi hyvä leikata varsiin uudet imupinnat (veitsellä, ei saksilla). Puoli senttiä tyvestä riittää hyvin.

Narsissit:
Narsisseja kannattaa käsitellä samoin kuin tulppaaneitakin, mutta mielellään omassa maljakossaan. Uuden imupinnan leikkaamisen jälkeen, niistä kannattaa pyyhkiä paperilla pois niistä valuva neste. Se neste nimittäin tukkii helposti kasvin solukot ja näin niiden vedensaanti vaikeutuu. Jos sinulla on samassa maljakossa muitakin kukkia, niin uusi vesi kannattaa vaihtaa mielellään päivittäin.

Ruukkunarsissit:
Ruukkunarsissit kannattaa ostaa suht nuppuisina. Ne nimittäin avautuvat nopeasti ja näin saat nauttia niistä pidempään. Niitä kannattaa myös kastella maltillisesti, etteivät varret suotta veny ja sipulit mädänny. Ja jos vain saat ne yöksi viileään, niin niistä on iloa paljon pidempään.
Sipuleita ei muuten kannata heittää pois kukinnan loputtua, vaan ne kannattaa istuttaa ulos kukkimaan seuraaviksi keväiksi.

 

EKSTRAVINKKI LEIKKOKUKKIEN KÄSITTELYYN

Kun leikkaat veitsellä uuden imupinnan, niin laita varsi heti veteen, vähintään 5-10 sekunniksi. Näin kasvi imaisee heti vettä varteen eikä ilmaa. Tämän jälkeen niiden siistimistä tai asettelua maljakkoon voi jatkaa, niiden pysyen silti hyvässä nestejännityksessä. Tämä vinkki on hyvä tosiaan ihan kaikille leikkokukille, myös kesällä luonnosta poimituille kukille.