Aurinkopaaneleja, kokemuksia karkottimista, niksejä parsasta, herukoiden leikkuuta ym. 21.4.2023

Aurinkopaaneleja, kokemuksia karkottimista, niksejä parsasta, herukoiden leikkuuta ym. 21.4.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • ”Huippujuttuja” niin hallin kuin kasvihuoneenkin katolla
  • Kokemuksia karkottimista
  • Parsa-aika, suosio kasvaa kasvamistaan. Kasvatus niksit ja parhaat juurakot, takaa vuosien sadon.
  • Herukoiden (perus) leikkaus ohje, helppo ja toimiva
  • Hauska sovellus - tunnistaa linnut äänestä ja auttaa tutkimusta
  • Kasvihuoneilla tapahtuu ja kasvu sen kuin kiihtyy

Korkean paikan terveisiä täältä Puutarhalta

Tämä on tosiaan ollut hiukan sellainen ”korkeanpaikan” viikko.

Ensin alkuviikko meni tuolla pakkaamorakennuksen katolla, kun aurinkokennojen asennusporukka kävi asentamassa jo syksystä asti odotetut aurinkopaneelit katolle. Oli kyllä ilon ja juhlan päivä keskiviikkona, kun ne olivat vihdoin paikallaan. Katso miten hienosti ne ovatkin tuolla katolla ja tuottavat puhdasta sähköä puutarhan tarpeisiin.

Nuo aurinkopaneelit olivat oikeastaan nyt ( toistaiseksi) se viimeinen investointini siihen, puhtaan ja fiksun energian käytön suuntaan, jota olen viimeiset kymmenen vuotta halunnutkin.

Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana olen pyrkinyt tekemään asioita vähän joka vuosi siihen suuntaan, että energian käyttö olisi mahdollisimman fiksua ja uusiutuvaa.  

Kasvihuoneet on muutettu kennolevyjen ja muiden rakenneratkaisujen kautta erittäin energiatehokkaiksi.

Valaistuksena käytössä ledvalot.

Lämmitys tapahtuu pääosin maalämmöllä ja aurinkoenergiaa käyttäen = kasvihuoneesta otetaan päivällä auringosta saatava ”ylimääräinen” energia maalämpötekniikalla talteen ja käytetään yöllä lämmittämiseen.

Lisäksi (pörssi)sähköä käytetään ja ohjataan fiksusti ( hyvä ja pätevä ystäväni teki tähän kätevän automaatti ohjauksen) niin, että kun sähkö on halpaa, niin sillä varataan varaajia ja käytetään sitten tarpeen mukaan.  Ja nyt nuo aurinkopaneelit tuottavat keväästä-syksyyn oman energian tarpeen lähes kokonaan ja kesällä varmaan jo myyntiinkin, joka taas tasaa talven sähkölaskuja.

Säästö on sinunkin etu!

Ja onhan tuo energian säästö toki sinunkin etu, sillä noiden investointien ansiosta minun ei ole tarvinnut nostaa kasvien hintaa lainkaan tälle vuodelle, vaikka energia on kallistunut yleisesti aikalailla ja vaikuttaa meidänkin alalla hintoihin paljon.  

Pirtissä perinteisesti puilla!

Ja pirttihän lämpenee ihan perinteisesti oman metsän polttopuilla. Tulee monta lämpöä ja kuntokin kohoaa samalla. 😊  Takkatulen ja leivinuunin ihanasta lämmöstä ja tunnelmasta puhumattakaan. 😍

HUIPULLA KUKOISTAA! 😉

Ja toinen ”korkeanpaikan leiri” oli loppuviikosta, kun siirrettiin osa amppeleista tuonne kasvihuoneen yläorsille kasvamaan. Olihan siellä aika kiipeily, mutta nyt saavat kasvaa nuo amppelit siellä hyvässä lämmössä ja valossa seuraavat viikot. Onneksi kastelu hoituu noilla tippukasteluilla, kannulla se olisikin aika savotta… 😂 Ja katsopa, aika kivat näkymät oli tuolta ylähäältä käsin.

KEVÄÄN PIENIÄ, MUTTA NIIN 

Että minä sitten rakastan näitä kevään pieniä, mutta niin tärkeitä ja ihania pikkujuttuja. Ei saisi koskaan olla niin kiire, ettei huomaa näitä ihan pieniäkin juttuja, eikö vain?

KOKEMUKSIA KARKOTTIMISTA

Viime viikolla kirjoittelin näistä myrkyttömistä vaihtoehdoista häätää ja pitää poissa myyriä, käärmeitä ja muurahaisia. Näihin moni suhtautuu yhä epäillen ja se on ihan ymmärrettävää.  Kun onhan näissäkin paljon eroja eri valmistajien välillä ja siksi itsekin haluan aina testata nämä ensin ja jos toimii, niin sitten vasta otan valikoimiini. Aika monta mallia on päätynyt myös suoraan elektroniikkajätteiden kierrätykseen tässä vuosien varrella… 😉

Mutta omien kokemusten lisäksi olen saanut paljon myös palautetta muutenkin. Tässä Jaanan ja Ullan kokemuksia.

Jaana:

Käyttäjäkokemuksia Kodin Kukkien käärmekarkottimista

Meillä on nyt vuoden verran surissut ympäri kallioista pihaa käärmekarkottimet suojaamassa paitsi ihmisiä inhottavilta kohtaamisilta, varsinkin meidän kolmea tarhoissa asustavaa kippurahäntää!

Täällä kokeiltiin kaikki mahdolliset konstit ja myös monenlaiset karkottimet aiemmin ilman vaikutusta ongelmaan.

Viime vuonna heti alkukeväästä saimme ensimmäisen karkottimen, joka asennettiin vanhan navetan päätyyn n. 5 metrin päähän koiratarhasta. Lopputulemana tuolta alueelta ei tavattu koko viime kesän aikana yhtään ”matoa”, vaikka aiempina vuosina niitä on vilissyt sielä lukemattomia.

Heti alkukesästä tilattiin vielä kaksi karkoitinta lisää ylätarhojen ympärille ja siihen loppui siimahäntien liike sielläkin 😊

Aiemmin kyitä on meillä tavattu kevään ensimmäisistä lämpimistä päivistä aina syksylle asti.

Karkottimet on aseteltu meillä joko kivijalkoja vasten tai kallion koloihin muutamien metrien läheisyyteen koiratarhoista. Koirat eivät vaikuta niistä häiriytyneen, muutaman ensimmäisen päivän ajan ne välillä katselivat surisijoita, jotka pimeässä punaisena välillä vilkkuvat, mutta sen jälkeen ei ole heidän eloon vaikuttanut!

Päinvastoin nyt on rauhallista, kun ei enää vilise kutsumattomia vieraitakaan unta häiritsemässä 😊 Meidän talon väki suosittelee lämpimästi näitä käytännön kokemusten perusteella!

-Jaana-

Muurhaiskarkotin – Ulla

Heippa, ostin viime vuonna ne muurahaiskarkottimet ja antaisin palautetta. Pitänyt jo aikoja sitten kirjoittaa.  No meni kaks viikkoa, muurahaiset hyöri ja pyöri, aattelin et just joo, meinas usko mennä. No meni 3 viikkoa, muurahaiset mylläs mansikan taimissa ja kasvihuoneessa 🤣. Aattelin, että olkoon, en enää katsonut sillä silmällä näkyykö niitä. Meni reilu viikko ja havahduin, no missä ne hitsin muurahaiset on. Dadaa poissa ovat, yes 💪 ne toimii 😍🤗

Terveisin Ulla Ypäjältä

**********************

Kiitos Jaanalle ja Ullalle sekä muillekin palautetta antaneille. Käyttäjä kokemukset ne ovat kuitenkin se tärkein asia. Mieluusti kuulen siis jatkossakin kokemuksia ja niksejä näiden myrkyttömien vaihtoehtojen suhteen. Koska miksi tapaa eläimiä tai tuhota maaperää erillisten ”suolaetikkasooda” sotkujen kanssa, jos parempia ja helpompiakin vaihtoehtoja on. 🙏

Nuo ja kaikki muutkin karkottimet löytyivät siis TÄÄLTÄ

PARSA-AIKA PARHAIMMILLAAN – OMAT PARSAT PARHAITA JA HELPPOJA

Parsa on varmasti yksi kaikkein eniten viimevuosin huomiota ja suosiota kasvattanut vihannes. Nyt kun ensimmäiset tuoreet parsat ( ulkolaisia toki vielä) on ilmestyneet kauppoihin, niin ne kuulemma ihan revitään käsistä. Ja parsan viljely, niin ammattimaisesti kuin kotiolosuhteissakin on kasvanut vuosi-vuodelta. Eikä oikeastaan mikään ihme. Kysyntä on kova, sesonki herkku ja viljely on loppujen lopuksi todella helppoa.  Nyt kun on vielä saatu näitä huippulajikkeitakin, niin mikäs on kasvatellessa. Myyntiin asti taitaisi kotimaista parsaa mennä niin paljon kuin sitä vain olisi, mutta taitaa mennä vielä valtaosa omiin herkkuhetkiin.

Parsan viljelyhän on siis helppoa ja palkitsevaa. Yksinkertaisimmillaan se perustetaan kerran ja sitten korjataan satoa vuosi vuoden perään.

Perusohje:

Istutus- ja hoito-ohjeet juurakkona istutettavalle parsalle

Suomessa viljellään yleisimmin vihreää parsaa, mutta parsaa voidaan kasvattaa myös valkoisena. Parsaa voidaan kasvattaa koko Suomessa, pohjoisessa satokausi jää kuitenkin etelän satokautta lyhyemmäksi. Hyvin hoidettu parsa antaa satoa jopa kymmeniä vuosia ja siksi sen kasvupaikka kannattaa valita huolella. Parsa on näyttävä myös koristekasvina.  Parsan lehdistö ja marjat eivät ole syömäkelpoisia.

Parsan istutus

  • Parsat istutetaan juurakkoina keväällä aurinkoiselle ja suojaiselle kasvupaikalle maan lämmettyä joko tasamaalle tai lavaan.
  • Parsat viihtyvät parhaiten kuohkeassa, sekä vettä pidättävässä että läpäisevässä maassa. Hietamaa on parsalle paras kasvualusta. Kasvualustan tulee olla syvä, vähintään 50 cm.
  • Parsan juurakot eivät pidä seisovasta vedestä ja märkyydestä.
  • Parsan taimiväli on 20 - 40 cm, riviväli 80 - 150 cm.
  • Monivuotiset rikkaruohot poistetaan huolella ja maa muokataan syvältä.
  • Käännä kasvualustan sekaan maanmuokkauksen yhteydessä kompostia, kompostoitua lantaa tai täyslannoitetta ja sekoita mukaan kalkkia. Ihanteellinen pH on 6,5 -7. Kompostin levittämistä parsan tyvelle tulee välttää, verso saattaa vaurioitua liian voimakkaassa kompostissa.
  • Liota lepotilaisia juurakoita pari tuntia vedessä ennen istutusta.

Tuon meidän kirjoittaman ja laajemman ohjeen, kuvien kera löydät TÄÄLTÄ

Näitä ISOJA parsan ’Gijnlim’ juurakoita on siis nyt saatavilla 5 kpl / 12,95 € -> TÄÄLTÄ ( niin kauan kuin noita valioyksilöitä taas riittää. Varasin näitä kyllä reilusti, mutta kova on ollut kysyntäkin jo viime syksystä alkaen) Näiden isojen juurakoiden ehdoton etu on kasvuvoima, jonka ansiosta saat herkutella ensimmäisillä parsoilla jo ensivuonna. 

Jos haluat perehtyä parsan viljelyyn oikein kunnolla ja perusteellisesti, niin tätä aivan loistava perusteosta  ” Parsaa omasta pihasta” kirjaa on vielä saatavilla rajattu erä  22,95 € ( ovh 28,90) -> TÄÄLLÄ

HERUKOIDEN (perus)LEIKKAUS

Viimeviikolla oli puhetta myös siitä, että nyt olisi ne oikeat hetket tarkastella mustaherukkapensaat niissä mahdollisesti talvehtineiden äkämäpunkkien osalta. Ja samalla kun niitä katselee, niin leikkaustarpeethan tulee katsottua ja tehtyä siinä samalla. Siis sitä myöden, kun lumitilanne antaa leikkauksiin myöden.

Minulla on ollut aina sellainen suht selkeä perusohje herukoiden leikkaamiseen, ja minusta se on toiminut hyvin.

Pensaat pysyvät terveinä, ryhdikkäinä ja satoa tuottavina, ilman sen suurempia kommervenkkeja ja hienosteluja.  

Tähän tapaan sen ajattelen ja teen:

  • mustaherukalla 20-25 versoa
  • punaherukalla vähän vähemmän eli n. 20 versoa
  • vuosittain pyrin jättämään 4-6 uutta (parasta) versoa kasvamaan pensaiden keskelle
  • samalla leikkaan vanhoja versoja ulkoreunalta suht saman verran pois.
  • näin pensaissa on 1-6 vuoden ikäisiä versoja tasaisesti.
  • Näin leikaten pensaat pysyvät myös usein niin ”ryhdikkäinä”  että pensastukia ei edes tarvita.
  • jos jonain vuonna ei tule hyviä uusia versoja, niin sitten ei vain tule enkä leikkaa vahoja pois sinä vuonna, ei se niin tarkkaa ole.  

Herukat ovat pintajuurisia!

Muistathan, että marjapensaat ovat hyvin pintajuurisia kasveja, eli pidempinä poutajaksoina on kastelusta hyvä pitää huolta. Hyvä ruohokate pensaan alla auttaa paljon ja ehkäisee kuivumista hyvin.  

Lannoitettaessa on myös hyvä muistaa tuo pintajuurisuus eli lannoitteet pintaan, pensaan alle ja vettä päälle.

MAHTAVA SOVELLUS – TUNNISTAA LINNUT ÄÄNESTÄ

Vasta eilen sain vinkin tästä puhelimeen asennettavasta sovelluksesta, joka siis tunnistaa linnut niiden lauluäänen perusteella. Itse ainakin ihastuin tähän sovellukseen heti. vaikka omasta mielestäni tunnistan lintuja melko hyvin myös äänestä, niin kyllä vielä on paljon sellaisia, joita jää miettimään, että mikähän tuolla tavoin laulaa.  

Tuon sovelluksen saa siis ladattua noista sovelluskaupoista, eikä se maksa mitään. Samalla voit ilmoittaa omista havainnoista tuonne tutkimukseen, joka kerää tärkeää havainne aineistoa Suomen linnuista ja niiden levinneisyydestä.

Hauskaa puuhaa, etenkin nyt kun muuttolintujen määrät sen kuin kasvaa päivittäin ja jos jonkinlaista laulua on ilmassa yötä päivää. Ja pimeässä muuttavia, kun ei juuri muuten pystykään tunnistamaan kuin äänestä.

Tuohon sovellukseen voit tutustua ja ladata sovelluskaupoissa kun kirjoitat hakuun -> Muuttolintujen kevät – RFJM

 

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle ( maan pinnalla tosin nyt) puuhastelemaan ja valmistelemaan ensiviikon taimilähetyksiä. Taimilähetykset alkavatkin nyt kiihtyä kiihtymistään, kun kevät etenee ja taimia valmistuu ja  vahvistuu lähetyskuntoon päivä päivältä enemmän ja enemmän. Tosin osa nyt on vielä hetken tuolla ”baby kasvattamossa”, mutta hyvälle näyttää sielläkin ja muutaman viikon päästä nämäkin on valmiit uusiin koteihin.

Ja toki onhan nyt kasvihuoneissa vaikka missä vaiheessa kasvua ja puutarhuri elää taas vuoden parasta aikaa. 😍

*******************************

Kevät lumen sulattaa,

Auringossa sulaa maa.

 

Talven valta raukeaa,

lehtisilmut aukeaa.

 

Linnut saapuu pohjoiseen,

maahan vielä hiljaiseen.

 

Juha Parkkinen

*******************************

Ihanan keväistä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

 Puutarhurisi

Juha